Paljenje badnjaka – Manastir Lelić

Zbog aktuelne epidemiološke situacije uobičajeno paljenje badnjaka  ove Badnje večeri proteklo je skromno bez velikog okupljanja i vatrometa .

Božić , najradosniji hrišćanski prazik usko je povezan sa Badnjom danom. Pored brojnih čiturgija I običaja vezanih za Badnji dan , paljenje badnjaka praktično je kruna ovog dana.

Za badnjak se seče grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo.

Običaj nalaganja badnjaka na vatru vrlo je star i pominje se u pisanim izvorima još 1272. godine, gde se u jednom dokumentu beleži da su na Badnje veče dubrovački brodovlasnici prinosili knezu panj-ceponem i nalagali ga na vatru, a u XVII veku je zabeleženo da je u Istri postojao običaj paljenja i darivanja badnjaka hranom .Deca „džaraju” vatru odnosno grančicama raspaljuju i čačkaju vatru izazivajući pregršti varnica i iskri govoreći koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica … nabrajajući svu stoku i živež čije se blagostanje priželjkuje.

Negde se uz badnjak u kuću unosi i pečenica i govori „Dobro veče, čestiti vi i badnje veče” a ukućani odgovaraju „Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica”.Posle završetka ovoga domaćin okadi ceo dom i večeru, zapali sveću i pristupa se badnjoj večeri.

U crkvama I manastirima u Valjevu I okolini paljenje badnjaka tradicionalno okuplja veliki broj vernika. Ove godine samo paljenje badnjaka bilo je dosta skromnije uz značajno slabiju posetu.

Vamedia je prisustvovala paljenju badnjaka u manastiru Lelić gde je ove godine izostao I tradicionalni vatromet I kuvanje crnog vina kako bi se svi koji su došli poslužili. Razlog izostanka uobičajenih dešavanja je kažu trenutna epidemiološka situacija. Ipak dečica koja su bila prisutna s radošću su u crkvi “pijukali” skupljajući slatkiše , a nešto stariji dodavali su grančice badnjaka na vatru što je izazivalo pregršt varnica .

U godini korona virusa iza nas, Valjevo je ostalo  bez  130 sugradjana I vladike Milutina , a Srbija bez patrijarha Irineja. Ovi podaci I hiljade bolesnih, sigurno su bili razlog što se večeras medju željama svih nalazila jedna na prvom mestu – Bože, zdravlja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.