Zaključne ocene

      Нема коментара на Zaključne ocene

Ministarstvo prosvete je dalo novo tumačenje pravilnika o ocenjivanju I završnim ocenama. Po novom tumačenju učenici mogu ostati neocenjeni iz opravdanih razloga, a u tom slučaju krajnji rezultat mu se neće definisati. Pojedine valjevske škole kako bi ocenile učenike iste pozivaju u grupama da odgovaraju predmete.

U moru novih akata, zaključaka I tumačenja čini se ponajmanje su upućeni sami roditelji dok I pojedine škole traže dodatna uputstva. Prelazak na onlajn nastavu u najvećoj meri dogodio se u situaciji kada su učenici imali po dve  ocene u dnevniku, praktično ključnu ocenu sa  prvog tromesečja. Za izvodjenje zaključne ocene, kako se navodi u pravilniku ministarstva prosvete neophodno je da učenik ima dve ocene. Ipak , pitanje koje je mnoge prosvetare dovelo u nedoumicu jeste šta  ukoliko nije moguće izvesti drugu ocenu onlajn radom?

Kako bi učenike ocenili I drugom ocenom neke škole u Valjevu odlučile su da pozivaju učenike u grupama u školu kako bi odgovarali za drugu ocenu ili pak popravili postojeću. U školama koje je Vamedia kontaktirala, kažu da se primenjuju sve protivepidemiološke mere koje su na snazi, da ne dozvoljavaju grupisanje učenika pa I da se odredjuju vremenski periodi kada će koji učenik doći da odgovara. Drugi pak tvrde da će ocene zaključiti na osnovu onlajn rada.

List Danas prenosi odgovor ovom listu u kome ministarstvo navodi “Takođe je navedeno da je „pri izvođenju zaključne ocene za kraj prvog polugodišta, potrebno uzeti u obzir sve ocene, kako tokom nastave po izabranom modelu, tako i tokom nastave na daljinu. Ukoliko učenik nema broj ocena potrebnih za utvrđivanje zaključne ocene, iz opravdanih razloga (bolest, izolacija i drugo) može da bude neocenjen. Ovom učeniku neće biti utvrđen opšti uspeh na kraju prvog polugodišta”.

Dakle, učenik može iz opravdanih razloga ostati I neocenjen.

Valjevske škole, po dostupnim informacijama, dobro su snašle u novoj situaciji , a tome je doprinela I činjenica da je onlajn nastava bila primenjena I na kraju prošle školske godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.