Možda zabrana kretanja za praznike

Od svega onog što su  možda neki gradjani Srbije plairali za novogodišnje praznike , možda na kraju ne bude ništa.  Odluka o tome da li će možda za Novu godinu biti uvedena zabrana kretanja, policijski čas , biće doneta u toku današnjeg dana na sednici Kriznog štaba .

Već sada je poznato da će svi oni koji dolaze u Srbiju za predstojeće praznike morati da imaju negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati, a oni koji test ne budu imali najverovatnije će u izolaciju na deset dana . Ipak šta je plan za gradjane Srbije u Srbiji biće poznatije u toku dana kada će Krizni štab odlučiti u kom pravcu će mere biti pooštrene.

Najverovatnija verzija za sada jeste da za praznike i najludju noć bude uvedena zabrana kretanja kako bi se što više smanjio broj kontakata medju stanovništvom i uopšte sprečilo okupljanje. Upravo u ovom pravcu je govorio i Predrag Kon epidemiolog Kriznog štaba rekavši da će se ići i u pravcu pooštravanja mera.

I Kon i epidemilog Branislav Tiodorović još jednom su kao mogućnost ostavili otvorenom i veću ličnu odgovornost gradjana . I jedan i drugi mišljenja su da otvoreni pozivi na okupljanja na društvenim mrežama nisu dozvoljeni pa i da ih na dalje ne treba smatrati ni bezazlenim niti ih treba tolerisati.

Kako izgleda zaključavanje imali smo priliku da vidimo u prvom talasu korona virusa u Srbiji kada je policijski čas bio na snazi i nekoliko dana. Puste ulice i parkovi, zatvorene trgovine i ugostiteljski objekti , tek poneko u svom dvorištu , bila je česta i teška slika za mnoge u Srbiji. Kako sada stvari stoje nije isključeno da uprav za novogodišnju noć imamo takvu sliku.

Država je odlučila da još jedan paket finansijske pomoći bude upućen upravo ugostiteljima i sektoru turizma , a penzioneri se mogu nadati i dodatku od 5 000 dinara.

Ukoliko se ovakava odluka danas i donese možda nije loše da planirane kupovine za najludju noć i uopšte praznike svi obave ranije . Upravo u valjevskim buticima i    sličnim trgovinama ukazuju da se ove godine troši manje novca nego prethodnih godina. Ovakve izjave dokaz su da se epidemija korona viusa neumoljivo odražava na svaki segment života pa i upućuju da ćemo prave efekte ove  situacije imati u prvim prolećnim mesecima. Da efekti nisu dobri , ne treba ni sumnjati.

9 comments on “Možda zabrana kretanja za praznike

 1. Mile Seljak

  Saqo da ima da se krka i pije, meni kafane i ne trebaju. Da idem da se guram za nekim barskim stolovima sa gomilom znojavih ljudi i da pola veceri probedem na putu do wc-a i nazad, ne dolazi u obzir.

  Reply
   1. Mile Seljak

    Demokrata, dosadan si. Prestani da vredjas ljude i mozda te sledeci put i u tvojoj stranci ispostuju, a ne postave Jakovljevica umesto tebe.

    Reply
 2. Дверјанин014

  Не може Васрс, не може Божић, Бајрам је могао.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.