Valjevci, pomozimo našem Mihailu!

Dok druga deca u Valjevu ovih dana pišu pisma Deda Mrazu sa narazličitijim željama , naš mali suradjanin Mihailo ima samo jednu želju , a to je da bar 2022. godinu dočeka na nogama. Ipak bez pomoći svojih Valjevaca to neće moći da ostvari. Budite njegov Deda Mraz – Pomozite mu da stane na noge!

Mihailo Cvetojević se ni po čemu ne razlikuje od svojih zdravih vršnjaka. Rođen je kao zdrava beba, ali kad je imao šest meseci dijagnostikovana mu je hipotomija, slabost mišića. Svi su se nadali da će vremenom ojačati. Ali svakim danom vesti su bivale sve lošije.

“Srećom, odmah je počeo da prima adekvatnu terapiju, u pitanju je lek “spinraza” koji je izuzetno skup i, opet srećom, obezbeđuje ga država. Ali, da bi ova terapija, koju Mihailo prima na svaka četiri meseca lumbalnom punkcijom, uopšte imala efekta, potrebna mu je svakodnevna fizikalna terapija, počevši od vežbanja sa nama, preko rada sa fizioterapuetom, do nabavke specijalizovanih kolica i dodatnih pomagala kao što su stajalica i hodalica. Jer, ako ne vežba stalno, lek nema efekta a posledica bi bilo kočenje nogu” priča  Mihailova majka Višnja.

Hipotomija koja je najpre dijagnostikovana kod malog Mihaila ubrzo je  postala spinalna mišićna atrofija tipa 2, teška neuromišićna progresivna bolest, usled koje je teško samostalno disati i  kašljati, ili obavljati osnovne mišićne radnje kao što su sedenje, puzanje i stajanje, sve što mališani njegovog uzrasta uveliko, bez problema rade.

Ukoliko izostane fizikalna terapija ,  a stanje nastavi da se pogoršava, ključno je pitanje dana kada će MIhailo prestati da guta I diše, što jesu poslednje faze ove bolesti.

„Zato smo sada najviše koncentrisani na prikupljanje pomoći za fizikalne terapije. Odlazak u banju ili u neki od specijalizovanih fizikalnih centara u Beogradu i Novom Sadu i boravak sa svim uključenim terapijama košta 2.000 evra, a nama će sledeće godine trebati minimalno tri odlaska. Samo specijalizovana kolica koja pokušavamo da nabavimo koštaju oko 2.000 evra, dok je, recimo, cena stajalice 100.000 dinara. A bez fizikalne terapije i tih pomagala, stalno strahujemo da Mihailova bolest ne postane progresivna“,objašnjava Mihailova majka.

Mihailo živi uz tatu i mamu i stariju sestru Dunju , ipak on ne može kao druga deca da se sa sestrom igra, a ove Nove godine sasvim sigurno neće ustati da sačeka Deda Mraza.

Zato, dragi Valjevci, ako ove Nove godine kupujete poklone , setite se Mihaila , uplatite novac za njega, pošaljite SMS – Budite njegov tajni Deda Mraz. Mihailo će kad poraste to znati da ceni.

Mihailu se može pomoći na nekoliko načina: Slanjem SMS poruke sa tekstom 865 na broj 3030, slanjem SMS poruke iz Švajcarske sa tekstom human 865 na broj 455, uplatom na dinarski račun: 160-6000000732648-28 ili uplatom na devizni račun: 160600000073294316; IBAN: RS35160600000073294316; SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.