Novogodišnja bajka ove Nove godine na YouTube kanalu

Usled trajanja pandemije, zbog celokupno razumljive situacije, ove godine će na sceni Centra za kulturu izostati tradicionalna Novogodišnja bajka koju već godinama unazad organizuje Udruženje „Andjeli čuvari“ i Kreativna radionica „Pinokio“. Novogodišnja bajka zato na You Tube kanalu.

Ovogodišnja, 21. po redu “Novogodišnja bajka” Udruženja Anđeli čuvari i Kreativne radionice Pinokio, pod nazivom „Mala princeza“, biće drugačija od dosadašnjih jer zbog pandemije ovo udruženje nije u prilici  da je realizuje na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo, kako je to do sada bio slučaj. Rešenje za kojim je kreativni tim posegnuo jeste da se predstava snimi i prikaže putem našeg Jutjub kanala. Za decu koja su korisnici Udruženja „Anđeli čuvari“, uz pomoć prijatelja, preduzeća „Vega“ d.o.o. Valjevo i „Europrom“, obezbedjeni su Novogodišnji paketići kojim će im ulepšati praznike.

Pored brojnih aktivnosti u toku godine predsednica Udruženja Andjeli čuvari“ Vesna Lazić , posebno ističe i jubilej .

„U našoj čarobnoj kući proslavili smo važan jubilej – 20 godina postojanja, slavili rad, najlepše ljudske vrednosti, trud, znanje, slavili borbu i odanost našim najvećim prioritetima, a to su deca. Proslavili smo ono što smo uspeli da osvetlimo, obasjamo, osnažimo, izrodimo i stvorimo, a to su srećni dečji životi. U trenutnim okolnostima, nije bilo moguće održati Svečanu akademiju povodom proslave jubileja „Blistavih 20 godina dobrih dela“ ali se vredno radi na pripremi i čeka pogodan trenutak za realizaciju. U međuvremenu, neka dela govore. Za udruženje je najznačajnije da smo uspeli da obezbedimo pomoć osobama kojima je to neophodno, prvenstveno deci, takođe i njihovim roditeljima. Od osnivanja do sada, pružena je pomoć za 6570 porodica u kućnom nameštaju, garderobi, bebi paketima, školskom priboru, igračkama za decu… Zatim, 1365 invalidnih lica dobilo je pomoć u pelenama i ulošcima, 1892 invalidna lica su dobila pomoć u invalidskim kolicima, rultor pomagalima, štakama, taoletnim stolicama i električnim krevetima sa antidekubit dušecima. Za dvadeset godina kroz program Novogodišnja bajka, podeljeno je 22289 novogodišnjih paketa za decu. I za 20 godina rada kroz Kreativnu radionicu Pinokio, kroz celodnevni vaspitno obrazovni rad, druge radionice u okviru vrtića prošlo je oko 5000 dece”, ispričala je Lazićeva u onlajn konferenciji za novinare.

Nakon ranije potpisanog protokola o saradnji i zajedničkom delovanju  udruženja i humanitarne organizacija „FROS“ iz Niša, na polju podrške deci i mladima iz osetljivih društvenih kategorija, nizala su se i nastavila dobra dela sa plemenitim ciljem. „Naš humani gest otelotvoren je kroz zajedničko donatorstvo usmereno ka onima kojima je to najpotrebnije, tom prilikom podeljeno je 200 Novogodišnjih paketića u pet niških opština“, navodi Lazićeva. .

Svi oni koji su pratili rad Andjela čuvara i Kreativne radionice Pinokio u ovoj godini mogli su da primete da se radilo „punom parom“ uz činjenicu da je rad bio ograničen protivepidemijskim merama. „Iskreno govoreći, sveobuhvatni rezultati jesu odlični ali moramo priznati da nije bilo lako dostignuti ih u uslovima trajanja pandemije Kovida 19, kada su u osnovnom fokusu prevencija, briga o zdravlju i očuvanje dobrog zdravlja dece i članova kolektiva naše ustanove.

Čak i u otežanim okolnostima, kroz izazove posla sa kojima smo se hrabro suočavali, koračali smo poletno, entuzijastično, sa velikom voljom da kvalitetni sadržaji, za celokupan razvoj dečije ličnosti, budu dostupni našoj deci jer je naša etička i ljudska odgovornost da njihovo odrastanje ima najbolju moguću potporu. Oslonac pomenutom jeste i sjajna komunikacija i odlična saradnja na relaciji porodica – vrtić. Nošeni krilima optimizma, svom radu pristupali smo temeljno i srčano, kako to uvek činimo, dok su na isti način i deca uzela učešće kako u individualnim zadacima tako i u svim zajedničkim poduhvatima“, kaže Vesna Lazić o godini rada u uslovima korona virusa.

Predstave , izložbe, predavanja , učešća na brojnim konkursima, takmičenjima I vredne nagrade sve su to obeležja ove godine . Pored pomenutih  aktivnosti ovo udruženje realizovalo je I dva značajna projekta u saradnji sa Gradom Valjevom.

-Prvi projekt koje je finansirao grad u 2020 god su iz sredstava  za finansiranje programa u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i naziv je „ Ishrana dece za celovit i humaniji razvoj deteta i društva u kome odrasta“. Korisnici su  35-oro dece  iz osetljivih grupa  uzrasta od 3-7 godina, iz samohranih porodica niskog socio-ekonomskog statusa , deca sa teškoćama u razvoju. Opšti cilj : Unapređenje kvaliteta života dece predškolskog  uzrasta iz nekompletnih porodica/samohrani roditelji, deca sa smetnjama u razvoju/deca niskog socio-ekonomskog statusa/, kao i senzibilisanje zajednice za razumevanje, prihvatanje, vrednovanje i stvaranje jednake šanse za svu decu i građane u gradu Valjevu.

-Drugi projekat koji finansira grad u 2020 godini je projekat za sufinansiranje ili finansiranje programa od javnog interesa udruženja građana. Naziv   projekta je  „ Podrška porodici u krizi za pozitivno i odgovorno roditeljstvo“. Cilj projekta je implementacija savremenog modela  programa podrške porodici u krizi koji obezbeđuje jednoobraznost primene programa podrške porodici, uključivanje i obezbeđivanje optimalnih uslova u porodici, obezbeđivanje,optimalnih uslova za prevenciju nasilja njihov razvoj, osnaživanje roditeljskih kapaciteta za pozitivno i odgovorno roditeljstvo.

„Zahvalnost dugujemo i našim dragim prijateljima i sponzorima koji su nam podrška u različitim poduhvatima.I na kraju svima vama dragi moji želim da čestitam novogodišnje i božićne praznike, svako dobro u vašim životima uz puno zdravlja, sreće i ljubavi“, poručila je na kraju obraćanja medijima Vesna Lazić.

1 comment on “Novogodišnja bajka ove Nove godine na YouTube kanalu

  1. Мод

    Весна већ годинама ради добру ствар за децу овог града.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.