Ponovo neispunjeno obećanje – Obustavljena nabavka za kružni tok

Grad Valjevo raspisao je dve javne nabavke za projektovanje , pa jednu od njih obustavio. Kružni tok kod nekadašnje Sunca kafane i dalje je  samo obećanje, a gradjanima koji su se ponadali da bi gužve izmenom režima saobraćaja mogle biti smanjene, ostaje samo da i dalje čekaju.

Uvidom u raspisane javne nabavke može se uočiti da je poslednjih dana grad raspisao dve javne nabavke za projektovanje. U pitanju je najpre javna nabavka projektovanja postavljanja semafora na spajanju ulica Paterove i Sindjelićeve. Samo spajanje umnogome bi smanjilo dugo čekanje i ponekad gotovo nemoguće uključenje iz Pasterove u saobraćajem visoko frekventnu ulicu Sindjelićevu.

Grad Valjevo je još u maju mesecu 2018. godine najavio izgradnju kružnih tokova u Valjevu, ali osim kružnog toka na spajanju Hajduk Veljkove i Ulice Mirka Obradovića nijedan kružni tok nije izgradjen . Možda ni pomenutog ne bi bilo da ranije nije uradjen projekat za isti.

Iako su kružni tokovi najavljivani , jasno je da bez projekata nijedan ne može biti izgradjen. Grad Valjevo, odnosno tadašnje rukovodstvo nikada nije raspisalo nabavku za projektovanje kružnih tokova koje je najavljivalo. Najviše i najčešće pominjana bila je raskrsnica kod nekadašnje Sunca kafane , tačnije na ukrštanju  ulica Sindjelićeve i Knez Mihailove.

Tako je te 2018. godine uprava Grada Valjeva najavila kružni tok na pomenutoj raskrsnici najpre do kraja godine , a potom već u narednoj, 2019. godini. Nije potrebna arhivska gradja da bi se ustanovilo ono što se golim okom može videti, pomenuti kružni tok nije izgradjen.

Iako je aktuelna vlast sada napravila pokušaj da se pomenuta raskrsnica reši , po svemu sudeći od toga za sada nema ništa jer je raspisana javna nabavka za projektovanje istog obustavljena . Pravi razlog obustave nije poznat , ali je izvesno da do kraja ove godine postupak neće biti ponovo otvaran.

Tako je ideja , bez obzira čija bila, ponovo ostala samo obećanje , a gužve na ovoj raskrsnici nerešene. Svako ko je bar jednom pokušao da se iz pravca Tešnjara na ovoj raskrsnici uključi u Sindjelićevu zna o kakvoj se gotovo nemogućoj misiji radi. Skretanje tek nije moguće u vreme popodnevnog špica kada se ljudi vraćaju sa posla.   

spajanje Sindjelićeve i Knez Mihailove početak radova 2014

Ova raskrsnica dugo godina bila je crna saobraćajna tačka u Valjevu sve do 2013 godine.

Kada je 2013. godine uradjeno spajanje ovih ulica nakon eksproprijacije koja je trajala punih 5 pa i 6 godina , nova raskrsnica uradjena je vrlo brzo . Vrednost radova bila je 14 miliona dinara, a izvodjač preduzeće Ingrap omni. Iako se tada u javnosti govorilo o tome da bi na toj raskrsnici bilo neophodno umesto semaforske signalizacije uraditi kružni tok , završnu reč dali su urbanisti i saobraćajno odeljenje koje je decidno tvrdilo da na tom mestu nema dovoljno prostora za takvo rešenje. Sada tvrde da ga ima , pa šta se onda još čeka?

2 comments on “Ponovo neispunjeno obećanje – Obustavljena nabavka za kružni tok

  1. Nenad

    Sredite ulice!!! Od kaldrme su gore! Pasterova jeziva, Vuka Karadžića još gora, nema ulice bez rupa, zakrpa i neravnina. Ne znam da li postoji grad u Srbiji sa lošijim stanjem centralnih gradskih ulica?!

    Reply
  2. RzaVa

    Nije neophodno pod pritiskom javnosti primeniti tesku i skupu gradjevinsku intervenciju i graditi kruzni tok na navedenoj raskrsnici. Moguce je izmenom rezima rada “semafora” i namene traka prevazici problem sa guzvom na odredjenim pravcima. Ali za to treba imati malo mozga.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.