Lokalni front : Probijeni svi zakonski rokovi, a budžet nerazumljiv gradjanima

Svi zakonski rokovi su prekršeni , a sam budžet nejasan je običnim gradjanima, osnovna je primedba Lokalnog fronta na predloženi budžet za 2021. godinu. Da bi gradjanima pomogli Lokalni front je na svojoj stranici ostavio mogućnost gradjanima da im se obrate bilo sa pitanjima ili primedbama kako bi iste potom Lokalni front dostavio Gradskoj upravi.

Javna rasprava neće ove godine biti vodjena na uobičajeni način već onlajn, a na gradskom sajtu stoji otvoren poziv gradjanima da dostave svoje sugestije i predloge.

Baš zbog načina na koji će narednih dana biti vođena javna rasprava, Lokalni front Va je odlučio da sve primedbe i predloge građana prikupi i putem zvaničnog sajta www.lokalnifrontvaljevo.rs, naše mejl adrese lokalnifrontva@gmail.com i naše fejsbuk stranice. Na ovim mestima su već objavljivani mnogi predlozi i primedbe koje se u suštini odnose i na izradu budžeta i stvaranje osnove za početak ozbiljnih poduhvata protiv aerozagađena.

„Na stranici lokalnifrontvaljevo.rs ćemo objavljivati sve predloge i pitanja sugrađana i pružiti pomoć u oblikovanju tih predloga. Cilj nam je da ih na kraju javne rasprave u pisanoj formi prosledimo gradskoj upravi. Pretpostavljamo da će se veliki broj pitanja i predloga odnositi i na komunalne delatnosti, što će, nadamo se, doprineti kvalitetu budućih planova komunalne izgradnje“, rekao je na konferenciji za novinare Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta.

Jasminka Nedeljković koja je ujedno i član komisije za budžet i predstavnik Lokalnog fronta kaže da se prva primedba odnosi na već standarno nepoštovanje budžetskog kalendara. „Ni druga primedba nije nova: format u kojem se nacrt budžeta, a kasnije i sama odluka o budžetu, objavljuje na stranici Grada i kasnije u „Službenom glasniku“ nije dovoljno pregledan niti dovoljno informativan, čak ni za ljude koji se bave ovim poslovima. Običan građanin će se teško snaći u glomaznim tabelama i nerazumljivim terminima i zato, po ko zna koji put, pitamo zašto Valjevo još uvek nema Građanski budžet? To je dokument koji će zainteresovanim Valjevcima na lak i razumljiv način objasniti kao će se njihov novac trošiti u narednoj godini“, rekla je Nedeljković.

Ona je podsetila da je 2015. godine nacrt gradskog budžeta dostavljen i odbornicima i svim zainteresovanima na CD-u , ali da se takva praksa nikada više nije  na žalost ponovila .

„Nije teško objasniti zašto je ta praksa napuštena; čini nam se da su svi budžeti od tada stvarani sa namerom da se od javnosti nešto sakrije, umesto da svaka stavka precizno i jasno prikaže kuda i zašto ide novac građana. Rok da se građanski budžet donese, kako je propisao Lokalni antikorupcijski plan, ističe 31. decembra. Videćemo da li će biti ispoštovan. Sumnjamo, jer nisu ispoštovani rokovi za mnoge druge radnje predviđene LAP-om, neke od njih čak mnogo važnije. Ovde izdvajamo obavezu utvrđivanja da li postoji sukob interesa u slučaju kada Grad od nekoga prima donacije, kao i podnošenje izveštaja o utrošku donacija. Posebno nam smeta što materija koju LAP izričito nalaže nije ušla u sadržaj novog Pravilnika o javnim nabavkama objavljenog na internet prezentaciji Grada“, konstatovala je Nedeljković.

Još jedan  prigovor obrazložio je aktivista Lokalnog fronta Ivan Manić koji je podrobnije govorio o izboru tzv.indikatora.

„Indikatori su, da jednostavno objasnimo, oruđa koja na jasan i vidljiv način pokazuju stepen i kvalitet izvršavanja  programa ugrađenih u budžet. Dakle, indikatori na kraju svake godine treba da nam prikažu da li smo u zamenu za uloženi novac dobili ono što smo očekivali i što zadovoljava neku od potreba građana Valjeva. Indikatori, ili pokazatelji, u pojedinim stavkama 17 budžetskih programa, ovo uglavnom ne otkrivaju, dok neki od njih deluju i potpuno besmisleno. U nekoliko prilika od službenika gradske uprave čuli smo da se indikatori ne mogu menjati, zato što ih je propisala, zamislite, Stalna konferencija gradova i opština Srbije! To, naravno, nije tačno. Stalna konferencija ne donosi propise, već samo preporuke. Po svemu sudeći, mnogo je lakše prepisati indikatore za neki program, nego uvesti pokazatelje koji bi mogli otkriti da u programu u stvari ništa nije bilo urađeno“, rekao je Manić.

Manić je takodje podsetio i da je izveštaj državnog revozora ukazao na nezakonite zarade pojedinih funkcionera grada u prošlom sazivu: „Taj izveštaj jasno govori da je prethodna gradska vlast prilikom obračuna zarada primenjivala veći koeficijent od koeficijenta određenog Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana lica. Tražili smo i dalje tražimo od aktuelnog gradskog rukovodstva da konačno pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti za ovaj tipski primer zloupotrebe sredstava građana. I da, što je najvažnije, zloupotrebljena sredstva budu vraćena u budžet koji će u narednoj godini sasvim sigurno imati mnogo problema na prihodnoj strani“.

Lokalni front najavo je da će na narednoj konferenciji za novinare upoznati javnost sa manjakvostima budžeta , ali i svojim predlozima kao i o predlozima i interesovanjima gradjana po pitanju budžeta, a koji u medjuvremenu pristignu na njihov mejl.

9 comments on “Lokalni front : Probijeni svi zakonski rokovi, a budžet nerazumljiv gradjanima

 1. Građanin

  Ma da Poćutin budžet iz 2015 je bio građanski!
  Džaba se trtite narod je o vama rekao sve na izborima.
  Lazo ne konstatuj ove karikature.

  Reply
 2. super flush royal

  Lokalni Front se prodao za odbornicko mesto i par mesta u komisijama. Ima li neko iz Lokalnog Fronta da nije u nekoj gradskoj komisiji?

  Reply
  1. Mile Seljak

   Ajde sad lepo da priznate ko je od vas troje sa slike napisao ovaj komentar? 🙂

   Reply
 3. Mile Seljak

  Jel na kraju ustanovljeno koji je front ispravan, ovaj ili onaj „izvorni“ i slicno?

  Reply
 4. Milan NN

  Cela veka samo pricate i nista konkretno niste uradili. Narod vas nece i dzaba se busate u grudi i prosipate demagogiju.

  Reply
 5. Tom Ford

  Bravo za Lokalni Front.
  Ne obazirite se na botove.
  Vi ste jedina opozicija u ovom gradu i to je svakom normalnom gradjaninu jasno.
  HVALA VAM STO POSTOJITE.

  Reply
 6. Sin anarhije

  Botovi su podmladak sns koji moraju da opravdaju svoje bitisanje u istoj , zato vise po portalima 24/7 …

  Reply
 7. Koza i rog

  Pogledajte na društvenoj mreži Tik Tok šta odbornica skupštine opštine Valjevo koja je bila perjanica bivšeg gradonačelnika radi u slobodno vreme u Rodi i kako iznosi laži da je isterana, a u objektu je zabranjeno snimanje i fotografisanje. @ivanaiki94

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.