Aero Alarm: Samo jedan dan u novembru sa ocenom dobar

Vazduh je najveći broj dana u novembru 2020. godine bio “zagađen” (18). Ocenu “prihvatljiv” imalo je jedanaest dana (11). Sa ocenom “dobar” bio je samo jedan (1) dan u proteklom mesecu, navodi se u sažetku izveštaja o aerozagadjenju u Valjevu koje sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Prosečna srednja koncentracija suspendovanih čestica PM2,5 u vazduhu u Valjevu za novembar iznosi 58.50 µg/m3 , što je vrednost koja odgovara oceni „zagađen“. Najzagađeniji vazduh je bio zasićen višestruko prekomernim koncentracijama suspednovanih čestica, tri do pet puta većim od dozvoljene, u periodu od pet dana, kada je zabeležena maksimalna vrednost od 192.25 µg/m3 suspendovanih čestica PM2,5. Zapaža se da su udari najviših koncentracija zagađujućih materija u novembru dešavali u periodu 16-23 časa.

Od početka meseca uočava se stalni dnevni porast prosečnih koncentracija zagađujućih materija koji je trajao do kraja meseca sa vrhuncem ka početku sledećeg meseca. Na osnovu informacija o dnevnim i satnim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu preuzetim od Državne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha se može zaključiti da su građani Valjeva bili veliki broj dana izloženi izuzetno zagađenom vazduhu.

Nadležni organi nisu osigurali primenu propisa Republike Srbije kada je reč o obezbeđenju dozvoljenih koncentracija zagađujućih materija u 2020. godini. Nije omogućeno blagovremeno i potpuno obaveštavanje javnosti. Tokom novembra nisu zabeležene aktivnosti organa javne vlasti u pogledu informisanja javnosti o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu, iako je dostignut veliki broj dana koji je ocenjen kao “zagađen” i više puta ostvarene ogromne koncentracije suspendovanih čestica koje su opasne po zdravlje.

Nije zabeležena ni aktivnosti obaveštavanja javnosti od strane ovih organa, kada je reč o opasnostima, odnosno merama za zaštitu od aerozagađenja, kao ni merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Javnost u Valjevu je tokom novembra bila slabo zainteresovana za pitanje aerozagađenja. Tek u drugoj nedelji jedan broj medija je otpočeo sa emitovanjem informacija o kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Većina lokalnih medija u Valjevu je povremeno objavljivala priloge koji su povezani sa temom aerozagađenja (saopštenja stranaka, lokalnih vlasti i slično).

Dokument je nastao u okviru akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

3 comments on “Aero Alarm: Samo jedan dan u novembru sa ocenom dobar

  1. Mile Seljak

    Ne treba ovu temu politizovati. I ranije je grad bio pun smoga, treba da se ujedinimo svi i zajedno nadjemo resenje i da ga realizujemo, zbog svih nas, a ne da se oko ove teme stalno svadjamo.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.