Tri lokala prekršila odluku o radnom vremenu

Ovog prepodneva u devet sati ponovo će zasedati Krizni štab Srbije , a sudeći po dosadašnjim najavama očekuje se dalje pooštravanje mera u okviru zaštite stanovništva od korona virusa. Pojedini ugostitelji noćas kršili odluku o radnom vremenu.

Nakon par mirnih večeri u Valjevu kada je u najvećoj meri nakon 21sat grad praktično ličio na ono vreme vanrednog stanja i policijskog časa kako Vamedia saznaje valjevski komunaalni policajci sinoć su imali posla. Po istim saznajima čak tri objekta nisu zatvorena u 21h kako to nalaže odluka Kriznog štaba. U jednom od njih gosti pa i vlasnik bili su krajnje neprijateljski raspoloženi prema komunalnoj miliciji, a u največoj meri nastradao je inventar lokala.

Ipak kazne tokom sinošnje večeri nisu napisane jer nalozi za kažnjavanje još uvek nisu stigli iz Beograda pa će to biti učinjeno, kako kažu, naknadno čim nalozi pristignu.

Kontrola nad radom ugostiteljskih objekata posebno je pojačana i tako će biti i narednih dana , a nezvanične informacije upućuju na mogućnost da radno vreme bude skraćeno do 18h. Predmet kontrole nije samo radno vreme već i celodnevno pridržavanje i poštovanje naloženih mera koje se odnose i na broj gostiju u lokalu , ali i za stolom. Po novim odlukama za stolom se mogu naći samo dva lica izuzev porodice , a sami stolovi moraju biti razmaknuti. Osoblje mora nositi masku neprestano dok gosti u lokalu masku ne nose samo kada sednu za sto , a dok ulaze , izlaze ili se kreću po objektu masku moraju nositi.

Kako Vamedia saznaje najveći broj ugostitelja za sada se pridržava ovih mera , a zaprećene kazne za njihovo kršenje nisu male i beznačajne.

„Mi za sada nemamo nikakvu pomoć grada već samo rigorozne mere. Sve i da neko neće da ih se pridržava kazne su toliko visoke da je pitanje ima li rada posle toga uopšte. Pokušaj da nam se smanje bar neke obaveze prema gradu nije urodio plodom, mi sve plaćamo kao da radimo punim kapacitetom , a to nije tako. Neki ugostitelji će lokale zatvoriti sigurno jer treba platiti radnike, treba platiti poreze, takse itd , a odakle kad je broj gostiju redukovan, skraćeno radno vreme. Naravno da razumemo da se neke stvari moraju uraditi s obzirom da broj zaraženih raste, ali zašto niko ne pominje da su u Valjevu nama skratili radno vreme pre skoro 15 dana, a evo kažete 120 novih slučajeva, znači od kako smo mi skratili rando vreme nije došlo do pada broja zaraženih , naprotiv. Ali to sada niko neće reći javno“, kaže za Vamediu jedan od valjevskih ugostitelja i podseća da su pitanje da li je dokazano da su ugostiteljski objekti žarišta virusa postavili odavno, ali da odgovor nikad nije dobijen.

Po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na udaru su svi koji organizuju proslave i svečanosti. Tako i na vrata privatnog stana mogu zakucati inspekcijski organi ukoliko postoji prijava o tome da je organizovana proslava i okupljanje veće od 5 ljudi . Na udaru novih mera i odluka su i oni koji izdaju stan na dan jer zakon kaže da ako ne postoji ugovor o zakupu vlasnik stana snosi odgovornost po dva osnova. Prvo zato što nema takav ugovor i tu se novčana sankcija kreće od 500.000 do million i po dinara i drugo zbog organizovanja okupljanja sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru za šta je zaprećena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Konačno, ako postoji ugovor o zakupu onda kaznu mora da plati organizator okupljanja u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

6 comments on “Tri lokala prekršila odluku o radnom vremenu

 1. Dilan Dog

  Ugostitelje na lomače!!! To je najlakše, a pitanje svih pitanja je gde se zarazi naš sjajni, mladi gradonačelnik??? I ostala svita u opštini???
  Da li je to pokazatelj da se oni sami nisu pridržavali propisanih mera? Možda su i oni zaraženi u ugostiteljskim obkektima i to posle 21h.

  Samo pitam, a ko pita ne skita!

  Reply
 2. Smeh ili plač

  А семинари и стручна усавршавања за запослене у јавном сектору, где је број људи у затвореном простору већи од 5? То може и мора…

  Reply
 3. Ајде

  Грађани АПЕЛУЈУ на градску власт, да под хитно уради нешто конкретно за свој град. Све гласачке очи су упрте у вас !

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.