Petnica: Dve međunarodne nagrade za polaznike Petnice u Moskvi

Na nedavno održanom Međunarodnom naučnom forumu mladih „Korak u budućnost“ održanom u Moskvi dve polaznice Istraživačke stanice Petnica osvojile su nagrade. Jana Počuča iz Beograda je osvojila nagradu iz oblasti biologije, a Mina Crnogorac iz Kragujevca iz oblasti psihologije. 

Jana i Mina su nagrade dobile za svoje projekte realizovane na seminarima biologije i psihologije u Istraživačkoj stanici tokom 2019. godine. Oba rada su predstavljena na Petničkoj konferenciji „Korak u nauku“ u novembru prošle godine, i tako se kvalifikovala za učešće na ovom međunarodnom forumu.

Mina Crnogorac, učenica Prve kragujevačke gimnazije o Petnici i ovom takmičenju kaže „Petnica je imala ključnu ulogu u mom obrazovanju i formiranju interesovanja. To je mesto koje mi je, između ostalog,  podiglo svest o brojnim pitanjima koja se mogu postaviti u nauci i mogućnosti da se na njih odgovori iz različitih uglova. Uz pomoć znanja koje sam tamo stekla, odabrala sam i nauku kojom bih u budućnosti volela da se bavim – psihologiju. Takmičenje na kome sam učestovala mi je pružilo priliku da usavršim veštine prezentovanja na stranom jeziku i saznam čime se bave moji vršnjaci iz različitih država u svetu.“

Jana Počuča, učenica Prve beogradske gimnazije objašnjava svoje iskustvo iz Petnice: „U Petnici sam shvatila šta je zapravo nauka, odnosno da je to velika igra bez kraja. Naučila sam kako da povezujem stvari, kako kritički da pristupam informacijama, i kako izgleda istraživački proces. A mislim da nisam mogla nigde drugde. Možda najvažnije od svega, upoznala sam mnogo divnih ljudi, predavača, saradnika, mentora, ali i drugih polaznika, koji su uvek bili spremni za diskusiju o različitim temama, a koji me motivišu da radim i učim još više. Ovo takmičenje, svakako je bio divno novo iskustvo, nešto sasvim drugačije od svega do sad. Nagrada je došla kao potvrda da se mnogo noći rada na istraživanju isplati, ali i kao dodatna motivacija za dalje obrazovanje i usavršavanje.“
Istraživačka stanica Petnica kroz svoju međunarodnu saradnju i mrežu partnerskih institucija širom sveta, svojim polaznicima pruža priliku da se susreću sa svojim vršnjacima sličnih interesovanja iz drugih država, ali i da se upoznaju sa radom svetskih obrazovnih i naučnih organizacija. Ove godine rezultati su ostvareni na međunarodnom online forumu, koji je krajem marta trebalo da bude realizovan u Moskvi, ali je zbog epidemije realizovan u oktobru preko online platformi.

Petnica se na mapi obrazovnih institucija za rad sa talentima u Evropi, danas nalazi vrlo visoko, zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom od pre nekoliko godina. Zbog dobrog obrazovnog modela i ovakvih uslova za rad evropske institucije Istraživačku stanicu Petnica svrstavaju u vodeće institucije ove vrste u celoj Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.