Za obnovu korita Kolubare od EU uspešno realizovana 4,4 miliona evra

Valjevo su posetili predstavnici EU koja je za obnovu korita reka Kolubare , Obnice i Jablanice izdvojila čak 4,4 miliona evra. Ovaj projekat je počeo u januaru 2016. godine i traje do juna 2021. godine i obuhvata radove na rekonstrukciji infrastrukture za odbranu od poplava u Valjevu, Svilajncu, Paraćinu, Obrenovcu i Surčinu.  Gosti iz EU, Austrije i Kancelarije za javna ulaganja u parku pored stare zelene pijace zasadili su stabla , a na mostu na reci Kolubari uradjen je mural kao podsetinik na godine poplave , ali i obnove .

Delegacija koju je predvodio  Nj.E. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji,a u kojoj su bili i  Nj.E. Nikolaus Luteroti, ambasador Republike Austrije u Srbiji , Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“ i Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva, najpre je obišla radove na koritu reke kod mosta za Veselinoviće . Evropska unija je nakon poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine donirala više od 170 miliona evra za otklanjanje posledica i prevenciju poplava što je čini najvećim donatorom.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković podsetio je prisutne da su rekonstruisana korita reka zajedničkim snagama Grada, Vlade, EU i Vlade Japana posle poplava 2014 koje su oštetile korita reka, infrastrukturne objekte i pretile da ugroze život. „Sada posle šest godina svedoci smo da ne samo da su sanirane štete nego da je Valjevo zaštćenije od nekih budućih poplava ili bujičnih voda“, rekao je Gojković izrazivši zahvalnost  i nadu da će saradnja sa Eu biti nastavljena i na drugim projektima, a ne samo na saniranju posledica elementarnih nepogoda.

Ukupna dužina rehabilitovanih korita reka Kolubare, Obnice i Jablanice na području Valjeva u okviru projekta „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“ je 6,3 kilometra.

Zadovoljstvo što je ponovo u Valjevu izrazio je i Sem Fabrici , šef delegacije EU U Srbiji podsećajući d aje u septembru boravio u Valjevu kada se susreo sa novim lekarima i medicinskim osobljem u borbi protiv KOVID-a.“Obećao sam tom prilikom gradonačelniku da ću ponovo doći kako bi obeležili završetak radova.  Ja sam 2014 godine bio na drugom kraju sveta u Australiji i pričao sa srskim ambasadorom u Australiji koliko je važna solidarsnost EU da bi se Srbija oporavila od poplava. Dakle poslednjih pet godina Vlada Srbije je uložila jako puno truda i novca i zato želim da se zahvalim vašim institucijama kako bi se  podigla bezbednost gradjana,  a EU je izdvojila 10 miliona evra da ojača sistem odbrane od poplava. U Valjevu su obnovljeni mostovi, napravljeni su nasipi i kanali su uredjeni da bi se sve uredilo. Dakle 4,4 miliona evra je izdvojeno od EU i ta sredstva su implementriana preko austrijske Razvojne agencije. Zahvalnost svima koji su učestvovali u tome da se zajedničkim naporima sve uradi  kao i na podizanju svesti da su u Srbiji poplave moguće, a sistem je pokazao u julu, kada su bile velike padavine, da radi i da štiti gradjane od poplava“, rekao je Fabrici.

Na deonici reke Kolubare između stočne pijace i kaskade kod „Austroterma“ izgrađeno je ukupno 2,2 kilometra novih nasipa.

Rekonstruisani su nasipi, kamena obloga i korito Kolubare na više lokacija na potezu od „Austroterma“ do „belog mosta“ u ukupnoj dužini od 2 kilometra.

Na deonici reke Kolubare kod stadiona “Park Pećina“ rekonstruisano je i kamenom obloženo u poplavama oštećeno korito u dužini od 450 metara.

Očišćeno je 260 metara korita reka Kolubara na lokaciji kod „Valjevske pivare“ i oko 1,25 kilometara korita reke Jablanica  od mesta na kojem spajanjem Obnice i Jablanice nastaje Kolubara uzvodno.

Izgrađeno je ukupno 1,2 kilometra odbrambenih armirano-betonskih zidova na reci Obnica na potezu od Kazneno popravnog zavoda Valjevo do ispod mosta za Veselinoviće.

Ukupna vrednost izvedenih radova je 4,4 miliona evra.

Ambasador Austrije Nikoalus Luteroti je konstatovao da smo svi trenutno svedoci lepe prirode, prelepog korita reke Kolubare, ali i da su nas poplave 2014. godine naučile da treba biti spreman  za najgoru stranu koju priroda može pokazati. „Kao što znate Valjevo je bilo jedan od gradova koje je bilo najviše pogođeno. Klimatske promene nose velike izazove za sve nas i mi smo tu, EU i Austrijska razvojna agencija da se suočimo sa svim tim izazovima po sistemu bolje spečiti nego lečiti. Dakle, potrebno je zaštiti sebe od prirode, ali i prirodu od sebe. Danas smo zato zasadili drveće jer je zaštita vazduha nešto što takodje moramo stalno raditi. Jako mi je drago što je sistem učinio Valjevo sigurnijim gradom“, rekao je autrijski ambasador . 

Da su sredstva EU bespovratna podsetio je Marko Blagojević direktor Kancelarije za javna ulaganja. Cifra od  170 milona je  objektivno za nas  veliki novac. „EU dugujemo zahvalnost na fleksebilnosti i efikasnosti jer su to ključne odlike EU. U celoj Srbiji nastala je šteta od 1,7 milijardi evra, a samo u slivu Kolubare milijardu evra. Kolubara je sada reka koju je moguće pregaziti , ale te 2014 godine nije bilo tako. Poplave niti smemo niti možemo da zaboravimo. To je promenilo pristup riziku upravljanja od nepogoda. Zbog toga su uložena velika sredstva preko mlijardu dinara uloženo u obnovu, ali i preventivnu odbranu od poplava i klizišta. To je dobar primer kako treba da se radi i šta treba da nam bude prioritet. Ove godine nivo Kolubare u vreme velikih padavina bio je viši nego 2014,  ali nije bilo štete. Poplave 2014 su nas naučile da kada su elementarne nepogode u pitanju nikad ne reci nikad. Do kraja godine privešćemo kraju projekte koji su započeti a od 2021 da udjemo u novi ciklus radova na drugim lokacijama i na republičkim vodotocima i vodotocima u nadležnosti lokalne samourave. Svakog dana moramo biti sve bezbedniji a zahvaljujući svim dosadašnjim ulaganjima i rešenjima možemo da kažemo da smo već bezbedniji“, rekao je Blagojević.

Direktor Srbija voda Goran Puzović poplavu 2014. godine u Valjevu doživeo je kako je rekao kao vreme kad je Kolubarom teklo more . „Sve stradale objekte morali smo da vratimo u prvobitno stanje. Vlada Srbije je tu potrebu  prepoznala i  ušli smo u brzu sanaciju zahavljujuči našim prijateljima iz celog sveta i uspeli smo. U trećoj fazi od 2017 uradili smo preko 2 km Kolubare i novo korito od 1500 metara, a na Obnici 650 metara nove regulacije. Tako da danas ima 8,5 kilometara regulisanih korita valjevskih reka. To je sistem koji Valjevo čini bezbednijim, zaključio je Puzović.

3 comments on “Za obnovu korita Kolubare od EU uspešno realizovana 4,4 miliona evra

  1. Miloš Marjanović

    Ljubostinju u cev, komplet, cela dužina a onu deponiju od korita uraditi kao što je deo pored Ekonomske škole

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.