Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Valjevu počela 1. oktobra

U Domu zdravlja Valjevo i sektorskim ambulantama, gradskim i seoskim, vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u četvrtak 1. oktobra od 7 časova ujutro. Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada ili Pedijatrije, koji će im napisati nalog za primanje vakcine.

Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 4.000 doza, što je 1.000 više nego prošle sezone, imajući u vidu da interesovanje za imunizaciju protiv gripa svake godine raste, a ove godine pogotovo zbog aktuelne pandemije korona virusa.

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.). Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12  meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i  osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave.

I ove godine obezbeđena je četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa virusa A i dva tipa virusa B. Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.