Slave u doba korone

      3 коментара на Slave u doba korone

Narednog ponedeljka praktično će u valjevskom kraju otpočeti sezona slava. Nakon Djurdjevdana u vanrednom stanju pred gradjanima je veliko pitanje na koji način će ove godine moći da obeleže slavu.

Pre 6 godina , tačnije 2014 godine srpska slava I zvanično je registrovana u UNESCO reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasledja čovečanstva . Srpska slava tako je u UNESC-u  pre svega predstavljena  kao obred osveštanja hrane i pića, koji pravoslavni hrišćani u Srbiji praktikuju u okviru godišnjeg ciklusa običaja I kao praznik porodice, posvećen svetitelju, zaštitniku domaćinstva.

Za početak slava u Srbiji zaslužan je Sveti Sava koji je srpskim domaćinstvima objasnio da mnogobožačke svece mogu zameniti pravoslavnim. U Srbiji se često mešaju I običajne navike vezane za obeležavanje slava pa je svima poznat I izraz- Sto slava , sto običaja. Ipak ono što je u većini mesta slučaj jeste da se za slave pozivaju gosti. U zavisnosti od materijslnih I socijalnih mogućnosti za slavsnkim stolom se u nekim srpskim domovima može naći I do 100 zvanica , a poslednjih godina primetna je bila I tendencija da imućniji Srbi slavu obeleže u restoranu.

Ove godine ništa nije isto. Tako je Djurdjevdan obeležen u krugu porodica bez zvanica I gostiju jer je njegovo obeležavanje “palo” u vreme vanrednog stanja I policijskog časa. Zanimljivo je da je vanredno stanje ukinuto samo dan kasnije čime je postalo jasno da je namera nadležnih bila da se spreče veća okupljanja kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Sada počinje sezona slava pa će se u ovom ciklusu naći I najveće srpske slave po broju svečara . Stav po pitanju slava u jednom trenutku dao je epidemiolog Predrag Kon koji nije gledao blagonaklono na ovu pojavu , ali je već narednog dana zbog javnosti koja se obrušila na njega izjavu o ukidanju istih povukao I nastojao da objasni sa medicinskog stanovišta.

Poslednja zabeeležena izjava na ovu temu dolazi od epidemiologa Branislava Tiodorović koji je gostujući na TV Pink, rekao da slave treba organizovati. “Tu nema dileme. Potrebno je da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove, kako će se bezbedno odvijati to važno porodično slavlje koje predstavlja tradiciju, ali i budućnost” rekao je Tiodorović.

Svaki domaćin treba u skladu sa veličinom prostorije odrediti broj gostiju, objasnio je Tiodorović i dodao da je važno poštovati mere prevencije tokom priprema jela – često prati ruke i dezinfikovati površine.

Da li će stav Tiodorovića biti ključan I presudan u Kriznom štabu Srbije saznaćemo vrlo brzo jer koliko za pet dana pred nama je Miholjdan, slava koju obeležava veliki broj Srba pa I Valjevaca.

Već sada je jasno da priča o slavama nije omiljena onima koji donose odluke , a na društvenim mrežama već su se mogle videti osude po pitanju bilo kakve zabrane. Nije loše znati da su brojne odluke koje su trenutno na snazi praktično u statusu preporuke, a porodična slavlja bar u Valjevu uveliko se organizuju , istini za volju, sa manjim brojem gostiju nego što je to inače slučaj.

3 comments on “Slave u doba korone

 1. Pedja K2

  Tiodorović je (očigledno) pravoslavac a Kon je Jevrej i zbog toga razlika u stavovima.

  Reply
 2. srecko

  Sta radi bela Opstinska Škoda zadnja fva slova VJ svaki dan van radnog vremena po celom Gradu a zna se takodje ko i vozi istu.Poslacemo vam slike pa cisto da vidite gde se sve krece sa pomenutim likom.
  Gradonacelnice reagujte pod HITNO

  Reply
 3. ekonomista

  To je stvarno problem koji će se pojaviti pred velikm brojem ljudi. Ja iskreno ne znam kako da pristupim, većina gostiju mi je dosta staro i opterećeno raznim bolestima, a da stavim dvadesetak gostiju u istu prostoriju, jedan pored drugog i da tu sede nekoliko sati, muka mi je i da pomislim šta se može desiti.
  Sa druge strane, mogu da uslovno bezbedno smestim trećinu, ali mi je strašno teško da nekim gostima kažem da dođu, a nekima ne…….
  Možda je rešenje da im uvedem tačnu satnicu, pa kao u bioskopu: od 4 do 6, od 6 do 8 itd…….
  Smešno mi izgleda, ali drugo rešenje nemam. Ima li neko neku bolju ideju?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.