Miholjdan bez Miholjskog leta, ali sa korona virusom

Pravoslavni vernici I SPC danas slave Svetog Kirjaka Otšelnika, u narodu poznatiji kao Miholjdan. Ove godine izostaje Miholjsko leto, ali je prisutan korona virus.

Slava koju svetkuju mnogi pravoslavni vernici ove godine proteći će I u znaku korona virusa I preporuke Kriznog štaba Srbije da se okupljanja gradjana svedu na minimum. To je ujedno I razlog što će danas mnogi slavu obeležiti u krugu porodice I tek po kojeg gosta. Miholjdan je ujedno prva od slava koje nas očekuju do kraja ove godine, a shodno očekivanjima epidemiologa da nas očekuje I treći talas korona virusa za očekivati je da I sve naredne slave budu limitirane brojem gostiju.

BIlo kako bilo, vernici u Srbiji smatraju da sa ovim danom dolazi pravo jesenje vreme, kiša I značajno niže temperature. Miholjsko leto ili produžetak lepih letnjih dana ove godine izostaje. Meteorolozi najavljuju za danas maksimalnu dnevnu temperaturu do 16 stepeni I obilne padavine. Kiša bi trebalo , po najavama meteorologa da pada I tokom sutrašnjeg prepodneva.

Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.Boravio je u više manastira gde se, posvetivši se hrišćanskoj veri, i borio protiv jeresi.Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj obitelji Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.