Princip „hleba i igara“ u ovoj godini nije zaživeo

Sve je izvesnije sudeći po izjavama koje dolaze iz Kriznog štaba Srbije da nas očekuje još jedan talas korona virusa. U skladu sa preporukama Kriznog štaba Srbije , Štab za vanredne situacije Valjeva doneo je oduku da u narednom periodu ne bude manifestacija i okupljanja gradjana. Grad Valjevo je u ovoj godini opredelio sredstva za čak 39 manifestacija .

Na samom početku proglašene pandemije korona virusa od svojih manifestacija , bar kako je javno saopšteno odustali su organizatori Tucijade u Ogladjenovcu i Vaskršnji susreti planinara. Razlog za neodržavanje manifestacija je korona virus. Ubrzo po ukidanju vanrednog stanja u Valjevu I okolini održano je nekoliko manifestacija u čast kupine I maline . Na bilbordu ispred zgrade Uprave dugo je stajao plakat najave za Di fest na Divčibarama.

Suprotno odluci o okupljanju vašar u Jovanji, koji nije imao formalnog organizatora, doprineo je povećanju broja zaraženih korona virusom. Za preostale manifestacije potom nije bilo informacija I ne zna se da li su I na koji način održane. S obzirom da nije bilo najava o njihovom održavanju može se pretpostaviti da neke I nisu realizovane. Iznosi od po 200 000 I više praktično su dakle, nerealizovani.

Štab sada donosi odluku da manifestacija u narednom periodu nema , a s obzirom da se izveštaji o opredeljnim sredstvima podnose u decembru jasno je da će nekoliko miliona dinara morati da bude vraćeno u budžet.

Za sada niko ne govori o tome konkretno , ali zakonske obaveze su takve da je za pretpostaviti, uz poštovanje zakona, da je neophodan I povraćaj sredstava.

Sama činjenica da je grad odobrio čak 39 manifestacija na početku ove godine išla je u prilog načinu trošenja para iz budžeta prethodne vladajuće garniture. Ovim brojem “39” Valjevo je postalo rekorder u broju manifestacija pa su neke procene bile da su svi meseci praktično popunjeni sa jednom ili više manifestacija. Očita je bila zamisao vladajuće garniture da se po principu “hleba I igara”, zamagli pogled na gradski budžet.  

Sam tadašnji gradonačelnik doneo je odluku “zarad uštede” da ne dozvoli održavanje manifestacija : Valjevski JAZZ FEST, Memorijalna trka ”General Đukić”,  Memorijalni šahovski turnir ”Selimir Manojlović” I  Olimpijske seoske igre Valjevo.

Ovu odluku trebalo je da potvrdi Skupština grada ipak sednica Skupštine nikada nije održana .

Džez fest po najavi samih organizatora pod pritiskom valjevske javnosti trebalo je da se održi ove jeseni , ali shodno novoj odluci Štaba , teško da će ovako nešto biti I moguće. Istovremeno ovog leta upravo zbog epidemije korona virusa nisu održane Tešnjarske večeri pa je evidentno da je ušteda napravljena I na ovoj manifestaciji.

Ukoliko nas zaista po najavama očekuje još jedan talas korona virusa izvesno je da ni Čvarkijada neće moći da bude organizovana , što je ponovo manje izdvajanja iz ionako opustošenog budžeta.

Ne treba zaboraviti da Štab za vanredne situacije ne donosi samostalne odluke po pitanju ovakvih okupljanja već se odluke donose na osnovu preporuke Kriznog štaba Srbije I Zavoda za javno zdravlje koji daje saglasnost I mišljenja I učestvuje u radu Stručno opertivnog tima.

Gradjani Valjeva imali su priliku da čuju da je izvršenje budžeta za prvih šest meseci ove godine bilo oko 34% što je inače realno izvršenje za prvi godišnji kvartal . To praktično znači da rada nije bilo , ali je sa druge strane bilo trošenja novca za različite aktivnosti reprezentacije, goriva, automobila I slično.

Prvim uvidom u finansije pomenutih manifestacija jasno je da se gradska kasa može nadati iznosu I do 40 miliona dinara za sve ono što je predvidjeno, odobreno, a nije održano, niti će biti.

Tri gradske manifestacije kao što su Tešnjarske večeri, Čvarkijada I Džez fest I jesu reprezentativne manifestacije po broju posetilaca dok sve ostalo beleži posetu inače do 200-nak ljudi. Koliko god da su nam Tešnjarske nedostajale pa I ostale zvanično gradske manifestacije toliko smo sa druge strane inferiorni prema brojnim najavljenim I odobrenim manifestacijama za koje nismo ni čuli. Samim tim nihov izostanak teško da će nekom nedostajati. Možda je ovo I prilika da se preispitaju kriterijumi za finansiranje već za narednu godinu za koju sada ni ne znamo kako će izgledati.

Na društvenim mrežama je vidljivo već sada da se vodi polemika oko Čvarkijade , jedni su za održavanje , drugi protiv. Ipak odluke donose nadležni , a niko ne bi trebao da zaboravi da nam deca u školama sede sa maskama. Realno gledano , sve I da nema opasnosti od zaraze , a ima je, bilo bi licemerno upravo prema njima održavati okupljanja. Na kraju, ako deca mogu da poštuju odluke, zašto to ne bi mogli I odrasli?  

3 comments on “Princip „hleba i igara“ u ovoj godini nije zaživeo

  1. Sin anarhije

    E bas mi zao sto se nijedan vasar nece odrzati , da se valjevci podsete rodne grude ,,,, idu svake subote u selo pa neka kupe prase i jedu do mile volje ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.