Odbornik Tadić pokreće inicijativu za osnivanje više opština

Odbornik Nebojša Tadić SPAS, najavio je pokretanje inicijative za osnivanje bar još jedne ili više opština na teritoriji grada Valjeva . Prva medju novoosnovanim trebala bi da bude Opština Sveti Nikolaj.

Kao razlog za osnivanje opština je po Tadićevim rečima najpree površina koju grad pokriva , a potom i sama struktura stanovništva. „Postoji gradsko jezgro u kome žive Valjevci sa tipično gradskim potrebama i navikama , a pored toga postoji i veći broj sela koja obuhvataju veći deo teritorije Valjeva, ali sa manjim brojem stanovnika. Potrebe seoskog stanovništva su takve da je neophodno formirati nekoliko gradskih ili prigradskih opština. U selima su se nagomilali višedecenijski problemi“, rekao je na konferenciji za novinare odbornik Nebojša Tadić.

Medju osnovnim problemima Tadić navodi nedovoljno asfaltiranih puteva, slaba elektro mreža , zapušteni i pogašeni seoski domovi , nedostatak sadržaja koji bi stimulisali ostanak mladih i formiranje njihovih porodica na selu, potpuno ugašen sistem zdravstvene zaštite. „Zadružni domovi sa otkupnim stanicama ne postoje, škole razbacane i zapuštene, a mnoge pogašene ili pred gašenjem . Potom, prevoz iz Valjeva i iz sela je vrlo slab i nema ozbiljnog sistema protivpožarne, a naročito protivgradne zaštite i na kraju pored izgradjene brane Rovni i ogromne količine pitke vode naša sela nemaju rešeno pitanje vodosnabdevanja, a mi smo u 2020. godini. Da bi se ovi problemi rešili potrebno je primeniti našu staru praksu ili praksu dobro organizovanih država u Evropi. Potrebno je uvećati broj lokalnih samouprava“, rekao je Tadić.

On je naveo i da je rešavanje problema moguće kroz potom organe novoformiranih opština koje će imati svoj budžet i birati svoje rukovodstvo. Na ovaj način, smatra Tadić biće smanjena i korupcija . „Seljaku su sva vrata zatvorena osim koruptivna. On mora preko kotarice jaja i praseta da dodje do lekara i svojih prava u opštini i da pritom često ne reši svoje probleme . I kaže: Dao sam čoveku u opštini, platio sam lekaru“, a drugi dodaju“ Nisi ti to dobro podmazao“. Dakle ovaj moj predlog bi direktno stanovnike sa rubnih područja opredelio za prve , kao što bi i sad trebalo da bude , ali se to pretvorilo u iluziju. Mislim da bismo trebali da krenemo od teritorije 4 sela gde su 4 manastira: Ćelije, Lelić, Jovanja i Pustinja. To su sela brdskoplaninska bave se stočarstvom , voćarstvom , svi imaju navedene probleme. Moj predlog je da se od tih sela formira gradska Opština Sveti Nikolaj. U Evropi je takav naziv česta praksa , a mi smo to izgubili , znamo zašto“, rekao je Tadić.

On je konstatovao i da je postojeći sistem Mesnih zajednica u kolapsu, a istovremeno gradske institucije su udaljene od sela i ne mogu biti njihov servis. „Pokrenuću javnu i stručnu raspravu o ovoj inicijativi, razgovarati sa gradonačelnikom , predložiti Veću i Skupštini da se ovakve opštine formiraju“, zaključio je Tadić.

14 comments on “Odbornik Tadić pokreće inicijativu za osnivanje više opština

 1. Građanin

  Još jedan „stučnjak“ za manipulaciju…
  Nema potrebe za nove opštine nego odbornik da se bira imenom i prezimenom, a ne stranke i da zastupa interese i potrebe stanovništva sa teritorije na kojoj je izabran…
  Samo Tadic i 50 ostalih nikad ne bi bili izabrani…

  Reply
 2. Valjevac

  Ovaj gotov,prolupo totalno,u Valjevu se smanjuje broj stanovnika a on hoće nove opštine, čak nema dovoljno stanovništva da ima status grada, ali dobro pandur je to

  Reply
 3. nikolica

  Tako je Tadiću! Još opština, još funkcionera, još troška na račun države, ma bravo za ideju! Primio si jednu odborničku dnevnicu i odmah ti se osladilo, sad bi da budes i predsednik nekih izmišljenih opština! Sedi di si,ni za di si nisi!

  Reply
 4. Čećo

  Tadiću, a Opština Brđani?
  Ljubin grob, crkva i park, tržnica?
  Pa firma bez table sa rešenjem prekopava Radničku. Cara Lazara i Dušanovu.
  Zabranili saobraćaj nekim trakama. Nigde policije ni znakova 9000 ljudi odsečeno od grada. E moj momak.

  Reply
  1. Прекопавање

   Фирма је добила на тендеру, јер је власник снс, бивши дсс, и велики верник, који се не боји греха корупције.

   Reply
 5. Vremeplov

  Pa vi proglasiste Kolonijase budalama kada su napravili REPUBLIKU,a ovaj sada hoće nove Opštine,a takvi su onda hapsili momke iz Kolonije

  Reply
 6. Kalimero

  Naravno da je za sputavanje Tešnjara i pojačane kontrole tamo, dok se planinama vozao sa onima iz lokalnih turističkih institucija koji treba da kontrolišu i restoran „Kuću“ – „njegovu“ i provere kako tu nastade „legalna“ bašta pa i zimska i kako se poštuju anti Covid mere u tom objektu. Došlo vreme da se pokriju različite aktivnosti, a naivci nek mu veruju. „Nepravda pa to ti je – Kalimero“ !

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.