Osam dana u septembru bez novih slučajeva korona virusa

Već osam dana u Valjevu nema novih slučajeva korona virusa. Trenutno se na bolničkom lečenju nalaze tri osobe dok je u kućnoj izolaciji 14 ljudi.

Ukupanbroj obolelih od početka epidemije u Valjevu je 1176, a izlečenih 1130. Od korona virusa u Valjevu je umrlo 29 osoba.

UNiverzitet Južna Kalifornija: Šta će se dogoditi kada zahladi?

„Sada je jasno da leto ne zaustavlja  virus  ravnomerno,  ali  toplo  vreme  bi  moglo  olakšati  zadržavanje  u umerenim regionima. U područjima koja će postati hladnija u drugoj polovini 2020. godine, stručnjaci smatraju da će verovatno doći do povećanja prenosa.

Mnogi humani respiratorni virusi – gripa, drugi humani  koronavirusi i respiratorni sincicijski virus (RSV) – prate sezonske oscilacije  , pa će verovatno i SARS-CoV slediti primer.  Očekuje se da će stopa zaraze SARS-CoV, a takođe i potencijalni ishod bolesti, biti gori tokom zime. Dokazi ukazuju da suv zimski vazduh poboljšava stabilnost i prenos respiratornih virusa  , a imunološka odbrana respiratornog trakta može biti oštećena udisanjem suvog vazduha, dodaje ona.Pored toga, u hladnijem vremenu ljudi će verovatnije ostati u zatvorenom, gde je za  prenos virusa kapljicama, veći  rizik.

U budućnosti bi epidemije SARS-CoV mogle  pristizati u talasima, svake zime. Rizik za odrasle koji su već imali COVID-19 mogao bi se smanjiti, kao i kod gripa, ali to bi zavisilo od toga koliko  traje  imunitet na ovaj koronavirus. Rani dokazi sugerišu da promene ličnog ponašanja, poput pranja ruku i nošenja maski, traju i dalje od strogog zaključavanja, pomažući u zaustavljanju plime infekcije“. 

 Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija otkrivaju i da će osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 verovatno imati simptome sledećim redosledom:

  • groznica
  • kašalj i bolovi u mišićima
  • mučnina, povraćanje ili oboje
  • proliv
  • Ovaj redosled je posebno važan jer je poznato  da se mogu  preklapati ciklusi gripa i bolesti COVID-19 .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.