Situacija se stabilizuje, a za školarce obavezne troslojne maske

Po izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Valjevu nije bilo novih slučajeva korona virusa. Iako se broj zaraženih smanjuje na nivou cele države , epidemiolog Predrag Kon kaže da ublažavanja preporučenih mera neće biti pred početak škoslke godine.

Ukupan broj obolelih od korona virusa u Valjevu od početka epidemije je 1139, a trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 28 osoba dok je u kućnoj izolaciji 167 Valjevaca.

Epidemiolog Predrag Kon je u toku jučerašnjeg dana izjavio da se epidemiološka situacija u Srbiji donekle stabilizovala , ali da opasnost od zaraze i dalje postoji . On je konstatovao da 10% gradjana Srbije i dalje ne poštuje predložene mere zaštite pa i da neće biti ublažavanja mera naročito pred početak nove školske godine.

„Potrebno je pronaći efikasniji mehanizam sprovođenja kontrole koje će uključivati određene kaznene odredbe. Epidemija neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu“, naveo je Kon.

On je naveo da će se školska nastava odvijati naizmenično u zavisnosti od epidemioloških parametara i da će troslojne maske biti obavezne.

„Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus“, izjavio je Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.