Spor oko puta na Divčibarama

Vlasnici 11 vikendica u blizini odmarališta Stevan Filipović pokušali su da bagerom urade sebi put jer direktorka odmarališta ne dozvoljava prolaz na putu koji je ucrtan u katastru. Direktorka tvrdi da su vlasnici znali da puta nema I kad su kupovali vikendice , a meštani da se put nalazi u urbanističkom planu. Akteri ovog dogadjaja tvrde da u sve treba da se uključi Valjevo, a zašto bi?

“Došli su bageri, počeli da ruše naše igralište, seku drveće. Mobilijar je povadjen , zemlja deponovana sa strane.Postavili su I neke cevi. Uništili su igralište koje koriste deca.”, rekla je novinarima direktorka Centra dečjih letovališta u Beogradu Tanja Santrač.

Meštani pak tvrde da je put ucrtan I da se nalazi u urbanističkom planu , a da je odmaralište suprotno planu postavilo rampu koja im onemogućava prolazak do svojih vikendica.

“Po zvaničnom planskom dokumentu igralište ne postoji”, tvrde vikendaši koji već 11 godina vode spor sa beogradskom opšttinom Stari grad.

 “Kad su postavili rampu svi mi koji smo učestvovali u ovom urbanističkom projektu skupili smo novac da se napravi put koji su oni zahtevali da se izmesti da ne smeta normalnom prolasku kroz objekat. Svi mi smo suvlasnici na tom putu koji je javna površina do izlaska na put . Tamo ne postoji igralište nego je ucrtan parking prostor od 100 metara I mi izlazimo preko parking prostora na tu glavnu saobraćajnicu”, pričaju vikendaši dodajući da je sve ucrtano  bilo najavnoj raspravi u Beogradu I prošlo sve potrebne procedure.

Direktorka tvrdi da su vikendaši znali da nemaju put kada su kupovali placeve. “Oni žele da naprave put preko travnate površine. Naše površine”, tvrdi direktorka.

Dok direktorka tvrdi da je njihov geometar označio površinu koja je njihova , vikendaši navode da su I oni takodje angažovali nadležne I geometre.

“Oni su dolazili I rekli da mi ne možemo zbog dece tu da prolazimo , ali da ćemo krajem placa dobiti prolaz. Mi smo ovde vlasnici ali nismo legalizovani jer nemamo puta, a  on je ucrtan. Proces traje 11 godina , direktrka neće to ni da pogleda. Mi smo suvlasnici , nama ima ucrtano tih 3,5 m , otišli smo do Valjeva , snimili put sa geometrom , obavestili ih da ćemo sada raditi . Oni su počupali kolje koje je postavio geometar”, objašnjava 11 vikendaša koji u izjavi medijima navode da je direktorka pretila da će doći Goran Vesić sa svojom ekipom I da će ih pohapsiti.

Sudski spor koji traje 11 godina izvesno će biti nastavljen , a u celu priču tvrde akteri ovog spora  moraće da se uključi I Grad Valjevo. U ovom trenutku grad Valjevo nema realan način da se uključi jer se radi o vlasnicima zemlje vikendašima sa jedne I opštini Stari grad iz Beograda sa druge strane. Jedini način da se Valjevo uključi jeste da grad da svoje parcele za put kako Beograd ne bi bio “oštećen”. Zašto bi to Valjevo uradilo?

6 comments on “Spor oko puta na Divčibarama

 1. Malac

  Divčibare trenutno najveći veseraj za pranje crne love, započeto pravljenjem nove ski staze do dan danas

  Reply
  1. Hiram

   Ski stazu je svojevremeno napravila država. Ne znam koje to pare država može da pere.

   Reply
   1. Sin anarhije

    Ma da, u drzavi Srbiji je sve posteno kao nigde na planeti , ja ustvari ne znam sta mi to lupetamo kada takvi kao ti znaju sve …

    Reply
 2. Dusan

  Jos kada bi neko primetio da je preko noci donet novi urbanisticki plan kojim je skoro svo zemljiste na Divcibatama konvertovano u gradjevinsko i to bez parcelizacije tako da moze da kupi ko sta, gde i koliko hoce sve dok ima para da se ucepi mafijasima u vrhu valjevske opstine… Kakvi putevi..ko je bio gore zna da i ono malo sto je uredjeno se ne odrzavs, u samom centru se asfalt raspada..i da ne idem dalje. Divcibare se pretvaraju u Zlatibor zahvaljujuci politicarima i mafijasima.

  Reply
 3. budzetski paraziti

  sta ce nama sudovi koji nisu u stanju da rese spor 11 godina?
  ovde je iskljucivi krivac sud.
  objavite imena ljudi koji su vodili ovaj spor, i to ce biti prvi korak ka resenju problema.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.