Pred nama još jedna grejna sezona I očekivano aerozagadjenje

Pred Valjevcima je još jedna grejna sezona bez rešenog problema aerozagadjenja. Premijerka Ana Brnabić prilikom posete Valjevu informisala gadjane da je Valjevo trebalo da bude prvi grad sa kotlovima na biomasu. Trebao, ali nije jer je bivšem gradonačelniku to bila “medicinski upadljiva ideja”.

I mesec avgust polako se bliži kraju , a samim tim sve smo bliži novoj grejnoj sezoni. Za očekivati je da ponovo tema u Valjevu bude aerozagadjenje jer će ga neminovno I biti. O aerozagadjenju prilikom posete Valjevu govorila je I premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da joj je žao što Valjevo nije prešlo na grejanje na biomasu.

„Aerozagađenje je ogroman problem. Nažalost izgubićemo još jednu grejnu sezonu zbog toga što nije urađeno mnogo i to mi je beskrajno žao. Republička Vlada je sa Valjevom u prošlosti imala mnogo razgovora. Valjevo je bilo planirano da bude jedna od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta koji radimo sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) uvođenje kotlova na biomasu što bi bilo važno za Valjevo. Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje Krušik, jer je ta fabrika jedna od najvećih zagađivača u gradu“, rekla je Brnabić.

Dana 17.avgusta pre dve godine gostujući na televiziji Studio B tadašnji gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je izjavio da Valjevo odustaje od prelaska na biomasu kao energenta:” To su medicinski upadljive ideje i ne bih dalje to komentarisao jer to ipak rade specijalisti druge grane medicine“.

Podsećamo da je Grad Valjevo na sednici Skupštine svojevremeno  doneo  odluku o promeni energenta u gradskoj Toplani. Projekat promene energenta podržalo je ministarstvo rudarstva i energetike, a grad je započeo i pregovore sa nemačkom kreditnom linijom KFW kako bi se obezbedila sredstva da se uvodjenje biomase omogući. Sve ove aktivnosti po mišljenju tadašnjeg gradonačelnika bile su pogrešne I svakako uzaludne.

Zanimljivo je da se tada na sednici Skupštine aerrozagadjenjem bavio samo Lokalni front kao opoziciona partija dok su odbornici vladajuće koalicije SNS-SPS ćutali I pomenutu izjavu Gvozdenovića odbili da komentarišu. Neki od tadašnjih odbornika I sada su odbornici grada Valjeva.

Jedini pomak koji se dogodio u protekle 4 godine po pitanju aerozagadjenja bila je inicijativa I realizovana ideja same valjevske Toplane , a to je korišćenje I komprimovanog gasa.

Sada kada je pred nama još jedna grejna sezona u kojoj ćemo teško disati , raazumljivo je da premijerka žali što Valjevci nisu iskoristili svoju šansu , a sobzirom da je o kreditu KWF govorila u prošlom vremenu pitanje je da li je moguće bar sada , naredne godine ponovo biti deo tog državnog projekta.?

Sasvim sigurno pored premijerke žale I gradjani Valjeva , ali se pitaju I da li će donosioci odluke o odustajanju ikada odgovarati pred gradjanima, sudom, zakonom?

4 comments on “Pred nama još jedna grejna sezona I očekivano aerozagadjenje

 1. DRAGAN

  Izjava Premijerke o problemu aerozagađenja u Valjevu i način na koji ona razume kako bi bio rešen problem aerozagađenja u Valjevu objašnjava javnosti Valjeva da joj savetnici nisu predočili u dovoljnoj meri kompleksnost problema aerozagađenja u Valjevu i da nema jasnog plana i programa za rešavanje ovog problema.Dalji komentar njene izjave bi bio suvišan.
  Aerozagađenje u Valjevu može se rešiti samo sistemski sa ozbiljnim jasno definisanim detaljnim planom i programom koji mora između ostalog sadržati : uzroke aerozagađenja, klasifikaciju uzročnika aerozagađenja, klasifikaciju automobila po EURO standardu, meteorološke činioce i na kraju ekonomiju i uticaj ekonomije na
  aerozagađenje u okviru koje treba dati poseban akcenat na :organizaciju saobraćaja,zatim način grejanja objekata u grejnoj sezoni,održiv način promene energenata kako u industriji tako i u objektima za stanovanje i smanjenje toplotnih gubitaka i rasipanja energije sobzirom da su to glavni uzročnici aerozagađenja u urbanoj sredini kao što je Valjevo.
  Parcijalno rešenje o kome je govorila Premijerka neće sigurno rešiti problem aerozagađenja bez sistemskog rešavanja problema.Sistemski pristup je jedino moguće rešenje dok se parcijalnim rešenjima van sistemskog rešenja mogu proizvesti veći problemi od postojećih

  Reply
 2. Fazan

  A gde je odgovornost dosadasnjih cenzurisano koji su trebali to da urade a nisu uradili. Sta cemo sad. Primali su plate i sve druge benefite a nisu uradili to sto su trebali uraditi. Ovo ima samo u zemlji Tunguziji i evo u cenzurisano Srbiji.

  Reply
 3. Predrag Savić-Bleki

  Problem je što je Skupština grada u novembru 2016. usvojila Plan kvaliteta vazduha 2016.-2021. godine,a da je taj Plan ostao mrtvo slovo na papiru. Fingirana je čak i „javna rasprava“ o tzv. aerozagadjenju čiji cilj je bio i ostao da se umiri javnost. Agencija za zaštitu životne sredine je tobože Valjevu poklonila pokretnu stanicu za merenje zagadjenja vazduha, a nama je ostala samo slika nekog vozila sa direktorom Agencije, britanskim ambasadorom i nekoliko neidentifikovanih „gradjana Valjeva“.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.