Grad pokušao da sakrije: Obustavljena plaćanja na 45 dana

Poslednja odluka Gradskog veća iz ptrethodnog saziva bila je sakrivena od javnosti, a Veće na sednici 13. avgusta donelo odluku o obustavi gotovo svih plaćanja na 45 dana. O ovoj odluci i sednici nije bilo ni saopštenja ni obrazloženja.  

Ukoliko pogledamo sajt grada na dan 13.08. 2020. godine videćemo da se tamo nalazi samo obaveštenje o zaprašivanju komaraca. Ipak kako Vamedia saznaje, tog dana zaprašivanje komaraca nije bila najvažnija vest. Sudeći po dokumentu do kog je Vamedia došla tog dana održana je poslednja sednica Gradskog veća u starom sazivu.

Razlog za sazivanje sednice bio je u donošenju odluke o obustavi gotovo svih plaćanja na 45 dana. Od ove odluke izuzeta su plaćanja :

-rashodi za dobijena namenska sredstva od republike

-plate i doprinosi, putni troškovi i socijalna davanja zaposlenima

-komunalne usluge, komunikacijske usluge , troškovi reprezentacije, informisanje, odnosi sa javnošću, prevoz putnika, usluge hitne sanacije štete, nedicinske usluge, usluge socijalne zaštite troškovi azila, kompjuterske usluge, održavanje parkova, materijal za higijenu i ugostiteljstvo

-kamata i otplata glavnice duga

-osnovno i srednje obrazovanje, Centar za socijalni rad, vantelesna oplodnja, pomoć iz boračke zaštite, Crveni krst, prinudna naplata

Korisnicima sreddstava budžeta nalaže se da ne preuzimaju obaveze za rashode koji nisu izuzeti, ali i da su oni koji su u postupku javnih nabavki prekinu postupak , a ako je postupak pred zaključenjem ugovora isti obustave i odlože.

Sve navedeno praktično je sakriveno od javnosti, tačnije od gradjana Valjeva koji svoj novac daju u gradski budžet. Informacija da je Veće ipak još jednom zasedalo je praktično sakrivena od javnosti.

U ovom trenutku nije poznato šta su razlozi ove obustave na 45 dana , ali je vidljivo da su ugostitelske usluge i usluge prijateljskog informisanja predvidjene za plaćanja dok su tenderi obustavljeni , što praktično znači da nekih radova neće biti u skorije vreme. Ovako doneta odluka praktično znači da nova vlast ukoliko odluku ne poništi do kraja godine neće moći da realizuje nijedan tender koji je razvojni jer će najpre moraati da servisira one koji su započeti, a čija su plaćanja obustavljena .

Šta je razlog za donošenje ovakve odluke nije poznato , ali sve navodi na pomisao da s obzirom da gradjanima Valjeva nije prezentovana informacija o izvršenju budžeta , nije održana nijedna sednica Skupštine , nije uradjen rebalans , a Službeni glasnik je prepun aproprijacija (prebacivanja sredstava sa brojnih pozicija na uglavnom tekuću i stalnu budžetsku rezervu u ovom slučaju) gradjani zapravo ne znaju kako se budžet puni, koliko je novca do sada potrošeno, pa i na pomisao  da novca možda i nema dovoljno. Na šta je potrošen, staro Veće smatra da gradjani ne treba da znaju.

Gradsko veće Valjeva u protekle 4 godine kao marionetska tvorevina nije se proslavilo svojim radom , a sednica koja je sakivena od gradjana sigurno je vrhunac bahatosti istog tela. Ako već plaćanje informisanja nije obustavljeno iz kog razloga gradjanima nije saopšteno za jednu ovakvu odluku i zašto se odluka krije?

Kako Vamedia saznaje načelnici u Gradskoj upravi bili su prilično iznenadjeni kada im je dostavljen ovaj dokument i odluka , a pojedini za Vamediu tvrde da nisu ni imali informaciju da Veće zaseda.

Sva pitanja sada će biti preusmerena na novu izvršnu vlast kojoj očito prethodnici nisu ostavili prostora za manevrisanje i bilo kakav razvojni projekat.

Brojni su gradjani koji pitanja budžeta smatraju suvoparnim i teško razumljivim, a zarad pojašnjenja situacije u kojoj je grad Valjevo sve bi se moglo plastično objasniti i na sledeći način: ulažete novac u kućni novčanik i u njega  neprestano dodajete pare, ali ukućanin koji je zadužen za raspolaganje sredstvima iz  novčanika Vama ne govori koliko para u njemu ima, na šta troši pare i na kraju vas ne obavesti da  je odlučio da kuću iako prokišnjava ne pokrivate ove godine, ali zato sebi sipa gorrivo, plaća račune u kafani i ne ostavi Vam poruku o svojim odlukama.

Šta onda narodski zaključiti i reći izuzev – Alal vera  domaćine! I šta kažeš zaprašujemo komarce?  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.