Ekspoze gradonačelnika Gojkovića

Novoizabrani gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u svom prvom obraćanju nakon izbora poručio odbornicima da su tu zbog gradjana . U svom ekspozeu odlučno je istakao da je interes grada na prvom mestu i izrazio očekivanje da opozicija neće biti opozicija svojim sugradjanima.  

Lazar Gojković je izvesno najmladji gradonačelnik u istoriji Valjeva i već u svom prvom obraćanju Skupštini i gradjanima istakao je poruke koje nismo imali priliku da čujemo. Uobičajene političke floskule zamenio je svojim ličnim mišljenjem i stavovima, očekivanjima i namerama. „Hajde da zajedno uradimo sve kako bi život u Valjevu postao statusni simbol najboljih! Ja drugog cilja nemam – zato POČNIMO!“, poručio je Gojković.

Ekspoze gradonačelnika Gojkovića

„Poštovane dame i gospodo, odbornici, poštovani građani Valjeva, HVALA vam na prilici koju ste mi ukazali da zastupam i predstavljam naš grad! Hvala i onima koji su doprinosili u predhodnom periodu!

Zaista, sa posebnom radošću gledam na mogućnost da se napokon odužim gradu koji je meni mnogo dao – za svoje bezbrižno detinjstvo, svojoj voljenoj porodici, dobrim drugovima, gradu koji je za mene bio pun i kad je bilo prazan, utočište i kad se iz njega odlazilo.. HVALA vam svima!

Danas, sa ove instance gledajući, želim da mislim da je 90 000 ljudi, građana grada Valjeva, upravo ovde sa nama. I oni koji vuku kolica na gradilištu, oni koji baš sada ispisuju lekarske recepte, oni koji provlače robu kroz kasu, koji kupuju detetu knjige za školu, oni koji su upravo ušli u gradski autobus, koji su seli da se odmore, koji su rano ustali, posejali, požnjeli..

A mi smo ovde zbog njih. Ovde smo njihovom odlukom. Postavljeni na sam početak, sa jasnom naznakom da smo sada mi na potezu. I da im pokažemo da nisu pogrešili..

Mogli biste me nazvati mladim, možda neiskusnim, ali cilj ispred mene je potpuno jasan. U narednom periodu svoje vreme, energiju i poznanstva ću usmeriti ka stvaranju novih vrednosti za nas grad!

I ovaj put nisam sam. Veliki teret i odgovornost koje su nam Valjevci odredili delim sa svojim timom, gde ubrajam i sve vas prisutne. Svako ko misli da ovim angažovanjem doprinese sebi lično, greši i nije mu mesto među nama. Svako ko misli da može biti kompromisa sa onim što je potrebno Valjevu i građanima greši. Nema kompromisa. Valjevcima je potrebno da vide rad, posvećenost, ljudski odnos prema njihovim potrebama i poštovanje. Poštovanje prema činjenici da oni od svoje zarade izdvajaju novac za ovaj grad.

Kažu neki da građani kratko pamte.. Ne znam kako da se složim sa tim. Jer ja pamtim sve dobre i lepe stvari koje su se dogodile u ovom gradu. Zato kažem dajmo im vrednosti koje će pamtiti:

 • Ako žele ulicu , uradimo ulicu.
 • Ako žele posao, uredimo industrijsku zonu, dovedimo kvalitetne domaće i strane investitore.
 • Ako će lakše da studiraju, prodaju svoje proizvode, unaprede svoje poslove, brže dođu do državnih insitucija, povežimo se sa Beogradom, sa Srbijom novim brzim trakama.
 • Ako žele da ostare u Valjevu, a sami su, pružimo im dostojanstvo u starosti, završimo gerontološki centar.
 • Ako mladi žele više, pitajmo šta je to i uradimo, jer njima pripada budućnost.

Republika nam u tome pomaže. Količina i kvantitet obećanih investicija jasno govori o rešenosti države i predsednika Aleksandra Vučića da pomognu da naš grad uhvati korak sa ostalim gradovima koji su se razvili i postali dobro mesto za život. Hvala im na tome.

Pred vas odbornike, kao članove najviše institucije jednog grada, postavio bih novi cilj. Okrenite se budućnosti, stvaranju novih političkih paterna ponašanja. Onog koji pretpostavlja bezuslovnu saradnju, korektnu razmenu mišljenja i pouzdanu nameru da se isključivo odlučuje u interesu građana! Licni interesi i sukobi moraju postati ružna istorija našeg prostora. Napokon mora da zavlada politička kultura – Jednom rečju progresivni mir.

Da, imaću i opoziciju. Ali znam da niko u ovoj sali ili van nje neće biti opozicija svojim sugrađanima i Valjevu. Budite opozicija tako što ćete ukazati da možda neki način nije dobar, ali ne i opozicija koja će reći – to nam nije potrebno.

Moja sportska profesija me je naučila da i pored najbolje trenerske strategije, sve zavisi od igrača na terenu. Upoznaćete ih uskoro. I pre nego što ih svojim glasom podržite moram Vam reći da je postojao samo jedan kriterijum. Biti deo tima koji donosi promenu.

Svakako vremenom svi mi moramo postati marionete u rukama običnih, poštenih građana Valjeva i njihove inetrese staviti ispred svakog drugog.. Zato predlažem da se okrenemo stazi zajedništva i stvaralaštva za opštu dobrobit i budimo tim progresivnih, koji se svakodnevno spontano uvećava.

Dakle, preispitajte svoje standarde, preispitajte svoju ličnu strategiju, svoje motive, jer pred građane izlazimo sa dobrim namerama i dobrim ciljevima. Setimo se osobina koje su nam roditelji podarili, a koje ni u političkom životu ne smemo zanemariti: poštenje, plemenitost, empatija, mir, sloga..

Pre par godina sam u medijima pročitao jednu životnu priču koju ne mogu da  zaboravim. Bračni par je došao u valjevski centar za vantelesnu oplodnju. Došlo je njih dvoje. U koferu su imali mnogo tuge, mnogo bola, mnogo nadanja.  Sve što su ikada želeli svelo se na jedno. I znate šta? Uspeli su. Novinar ih je pitao kakve uspomene nose iz Valjeva? Odgovorili su: Mi odavde ne nosimo uspomene. I kada odemo, zauvek ostajemo u Valjevu i Valjevo ostaje u nama. Valjevo nam je dalo ono što niko nije mogao..

MOŽEMO LI MI da damo svojim sugrađanima, komšijama, prijateljima ono što niko nigde ne može sem u Valjevu?

Svakako, sada sam uveren da je Valjevo na novoj prekretnici. Imam priliku da ovaj put lično doprinesem svom gradu i jako sam srećan zbog toga. Dodatnom optimizmu i samopouzdanju doprinosi snaga mog tima, kojem čvrsto verujem. Na kraju, zamolio bih i poštovane građane da nam pomognu, da nas koriste, da osete pripadnost našoj ideji, da budu pohvaljeni i nagrađeni kao oni koji su najviše učinili! Zato je širimo dalje i hajde da zajedno uradimo sve kako bi život u Valjevu postao statusni simbol najboljih!

Ja drugog cilja nemam – zato POČNIMO!

Hvala Vam.“

21 comments on “Ekspoze gradonačelnika Gojkovića

 1. Imas moju podrsku

  Slusao sam momka i samo sto nisam zaplakao. Srce mi se steglo i izvukao je emociju svojim recima. Vidi se da ce cudo da napravi.

  Reply
  1. Obavesteni

   Koje cudo da napravi! Pomocni trener! Sta je radio u yivotu on i ostala ekipa! Cudi me sta mladi Ruzicic trazi sa njima?

   Reply
 2. Mitar prijatelj

  Imam neki dobar osecaj u vezi Lazara i verujem i nadam se da ce da nam ozivi grad i da ce dolaskom njega na celo grada da krenu neki bolji dani za nase gradjane ovde i nadam se tome kao ozebli suncu.

  Reply
 3. Драганче

  Не знам дечка, али то што прича и како се понаша ми улива наду и верујем му. Можда некад нисам, али сам почео.

  Reply
 4. Ica smekerica

  Sportista sam i drago mi je, sto je na celo grada, uz svo postovanje prema doktorima, konacno dosao neko ko je navikao da se takmici, ko ima taj duh i ko je dovoljno mlad da ima volju i energiju da ustane iz fotelje, izadje iz kancelarije i ode da trazi po Beogradu za nas grad i da uradi nesto.

  Reply
 5. ДАНГУБЕ

  A sta je sa opozicijom? Gde je Djilasova stranka? Gde Tadiceva? Kriju li se i dalje iza saopštenja? Sram vas bilo kvazi opozicioni! Odmah da se oterate!

  Reply
  1. Vladimir

   Pošto si očigledno prespavao poslednjih par godina života, da te obavestimo da su sranke koje pominješ bojkotovale ove izbore i nisu deo lokalnog parlamenta. Zato ih i nema u ovim tekstovima. A sad da se sam oteraš od pisanja besmislenih komentara.

   Reply
   1. Lažna opozicija

    Kako lupis Vladimire, a ostaneš živ. Postoje li stranačke prostorije opozicionih stranaka? Smeju li se koristiti? Sme li šta reći protiv Sns? Vladimire, dangubo

    Reply
    1. Дверјанин014

     Постоје канцеларије опозиционих странака, не брините. Користе се и сме да се каже.

     Reply
    2. Vladimir

     Ha ha ha. Kakva budalaština. I šta si ti, genije, u tih svojih par rečenica besmisla rekao protiv SNS-a kad si već tako neki veliki opozicionar? Nego, gde hoćeš da ti nađemo neku kanceariju da po ceo dan sediš i da budeš opozicionar? 🙂

     Reply
 6. Sin anarhije

  Tekst kao da je pisao veliki vodj licno , puno nerealnih obecanja i prazne price i jos praznijeg budzeta …. izgleda da su u sns -u svi klonovi …

  Reply
 7. Саша

  Леп састав, што би рекла она посланица! Доста се причало, доста обећавало, доста њих насело на бајке….Не верујем да ће ишта да се промени. Вама је домар један од кључних људи….

  Reply
 8. Branka

  Pre svega trebaju dela a ne reci… Jedno pitanje za gradonacelnika. Zna li neku ulicu u Valjevu koja je je normalna i bez rupa sa normalnim trotoarima. Eto odakle da pocne

  Reply
 9. urolog

  Samo da ne dira ove lekovite ulice po Valjevu,koje služe za razbijanje kamena u bubregu

  Reply
 10. Анонимни

  Djilasovi su cekali u prvim redovima u Divcima Vucica,Tadocevi tj.Micini vise ne postoje,ostalo ih troje u stranci.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.