Poslati dete na trening ili ne ?

Iako je na snazi zabrana okupljanja za više od pet osoba , sportski klubovi u Valjevu nesmetano održavaju treninge. Roditelji u nedoumici da li dete treba poslati na trening.

Nedoumica pred kojom su se našli roditelji čija deca treniraju u nekom sportskom klubu sve je veća , a u vezi samog odlaska deteta na trening. Ukoliko obratimo pažnju možemo videti da na stadionima deca revnosno treniraju i okupljaju se. Ako pogledamo odluku o zabrani okupljanja u njoj se nigde baš nijednom rečju ne navodi da su deca i mladji izuzeti iz ove odluke. Ali je situacija bez pojašnjenja ostavljena očito na odluku roditeljima: „Pa šta ja da radim, ne mogu ja biti jedini koji će detetu da zabrani da ide na trening. Mi nosimo maske kad ga dovodimo i odvodimo, ako to nešto znači, ali deca dolaze pa ne možemo mi sad biti izuzetak. Ne mogu to detetu da objasnim“, ispričao je jedan od naših sugradjana.

Valjevski bazeni ne rade, bar ne za gradjanstvo, odluka je Štaba za vanredne situacije. Dok se Valjevci snalaze za odlazak na bazen van Valjeva na bazenima u Petnici uveliko se održavaju treninzi. Roditelji dolaze u pratnji dece. I oni imaju istu priču i isti problem.

Klubovi mudro ćute po ovom pitanju, a neki od predstavnika tih klubova pak tvrde da je bavljenje sportom važno za zdravlje . I sigurno da jeste, ali šta ako se mere koje su naložene ne mogu primenjivati u toku treninga? Vamedia se  na nekoliko mesta mogla uveriti da  nijedno dete ne nosi masku, ne drži distancu. Oni zapravo rade sve ono što je svojstveno njihovom uzrastu i ranije naučenom ponašanju. 

Očekivati u Valjevu da se nadležni obrate javnosti sa tumačenjem ravno je čekanju Godoa, a u odlukama koje su do sada donete ne pominju se ove aktivnosti.

Država tvrdi da je sada najvažnija lična odgovornost . Ni u jednoj do sada objavljenoj studiji ili zaključku Svetske zdravstvene organizacije se ne navodi da deca ne mogu biti prenosioci virusa i da ne mogu biti zaraženi. Pa, ako je tako onda bi roditelji upravo trebalo da budu ti koji donose ključnu odluku o tome da li će dete poslati na trening ili ne. 

3 comments on “Poslati dete na trening ili ne ?

  1. Goran

    Nekada je pametnije ćutati nego džaba pričati. Ceo tekst i na kraju zaključak da roditelji odluče. Pa roditelji su i odlučili.

    Reply
  2. Gordana

    I onda najave da ce deca od 2-3 godine u obdanistu biti obavezna maska. Kome jos nisu jasne prave namere donosioca ovih mera?

    Reply
  3. Boban

    Pa svi znaju zbog čega se održavaju treninzi bez ikakvih mera predostrožnosti. A to samo zbog trenera dabi uzimali članarinu. Pusti Koronu važniji su nečiji sitni interesi. Krizni štab treba da reaguje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.