Dokumentacija otkriva:Zavod tražio vanrednu situaciju, a Štab ignorisao

Dok dr Branka Antić tvrdi da su se SOT i Štab u više navrata obraćali Zavodu za javno zdravlje sa predlogom da se uvede vanredna situacija što Zavod , po njenim rečima, nije prihvatio, doktorku sa druge strane demantuju papiri koje je Zavod dostavio gradu još 23. juna.

U izjavi lokalnoj televiziji dr Branka Antić direktor Doma zdravlja kaže da su ona , gradonačelnik i dr Branka Miholjčić predsednica SOT-a doneli neke odluke: „Mi smo seli zajedno sa Štabom i doneli neke odluke koje sada moraju da se pošalju ministarstvu“, kaže Antić.

Antićeva u istoj izjavi od 7. jula ipak posebno naglašava:“Ono što moram da naglasim mi smo tražili od Zavoda za javno zdravlje još prošle nedelje da se izjasni povodom vanredne situacije medjutim oni nisu bili za to , direktorka ZZJZ dr Marija Gavrilović je samo ukazivala da treba te skupove odložiti , ne znam mi ne možemo nešto da odložimo ako nije proglašena vanredna situacija. Tako da stičem utisak da smo mi to bez Zavoda uradili i da smo ih naterali da se slože sa nama“.   

dr Branka Antić /screenshot/VTV

Dakle SOT i Štab su tražili vanrednu situaciju, a Zavod nije bio za to? Ili je zapravo bilo drugačije?

U dokumentaciji koju je Zavod za javno zdravlje uputio 26. juna gradu se jasno navodi :

-striktno sprovodjenje svih mera donetih na Republičkom štabu,

-zabrana poseta bolnici i pojačan zdravstveni nadzor

-kontrolu donetih mera

-odlaganje svih skupova i proslava u zatvorenom  prostoru .

Broj zaraženih u medjuvremenu u Valjevu raste , a Zavod se još jednom obraća gradu 1.jula navodeći da je povećan broj obolelih i kao prvu meru predlaže uvodjenje vanredne situacije . Zavod na dalje predlaže sve one mere koje Štab konačno doneo tek šest dana kasnije.

Dakle, dr Branka Antić tvrdi da su se upravo prethodne nedelje obraćali Zavodu , a da Zavod nije bio za vanrednu situaciju, a zapravo je još 1. jula iz Zavoda stigao zahtev i da se vanredna situacija uvede.

Gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović u izjavi i gostovanju na istoj televiziji dana 6. jula tvrdi da još uvek nije dobio informaciju da je stanje alarmantno i da će tek kada je dobije od stručnih službi preduzeti korake.  Istog dana Zavod za javno zdravlje uputio je još jedan apel za odlaganjem svih skupova, za nošenje maski, poštovanje mera …

Da li gradonačelnik informaciju zaista nije dobio kako tvrdi?  

Dr Branka Antić govori i o tome da je Štab zasedao dok se u Saopštenju navodi da je održana telefonska sednica . Pojedini članovi Štaba tvrde da je to bilo samo šturo obaveštenje u vezi saglasnosti.

Zanimljivo je da se u istim izjavama  navodi kako Štab obaveštava javnost na sajtu grada dok se nigde ne pominje činjenica da zapravo podatke saopštava Zavod za javno zdravlje.  

Nejasno je iz kog razloga su javnosti plasirane netačne informacije kad ostaju nepobitne činjenice da je broj zaraženih u Valjevu konstatno rastao , da je u Valjevu u novom talasu korona virusa do sada registrovano još najmanje 150 novih sluajeva zaraze. Možda ovakve izjave dolaze iz potrebe da se objasni zašto su bile dozvoljene manifesatcije i okupljanja gradjana? I tu je dr Antić zaista u pravu. One nisu mogle biti zabranjene jer nije bilo vanredne situacije.

Ali, zašto je nije bilo kada je baš Zavod za javno zdravlje tražio da se ona uvede? Zašto je grad to ignorisao? Zato je grad dozvolio održavanje manifesatcija koje je sam finansirao? Da li je bilo moguće napraviti dogovor sa organizatorima da se one ipak ne održe?

E to su već pitanja na koja odgovor verovatno nećemo dobiti.

Ipak, ma šta neko rekao dokumentacija govori više od reči…

8 comments on “Dokumentacija otkriva:Zavod tražio vanrednu situaciju, a Štab ignorisao

  1. Građanin

    3000 valjevaca vise nego na predhodnim izborima je podržalo Konrada, birali ste gledajte!
    Bojkotaši rekoše da imaju plan i najavili građansku neposlušnost od 22.6.2020., međutim ništa…

    Reply
    1. Sin anarhije

      Jos dugo cemo gledati nesposobne diletante na vlasti , uostalom tako je i u vrhu drzave , pa veliki tata ne zna ni kud ce ni gde ce , eeee Srbijo medj sljivama …

      Reply
  2. Petar

    Kome je ZZJZ slao dopise koji su na slikama, čija je to mail-adresa „sanit@mts.rs“ ? Je li to mail-adresa SOT ili štaba za vanredne situacije? Ili nije?

    Reply
    1. Goran Markovic

      ,Petar,, Znas da se zna ko postavi ovo pitanje bakamunde jede, zna se redosled kako to ide nego hocete da optuzite druge za vase propuste i prbacite loptu na drugi teren i da se zataska da je Covid 19 usao u Dom zdravlja i i ovo je krivicno delo , dalje naravno da je krivicno delo syo je iznela dr Antic Branka koja je verovatno naucila od njenog prijatelja Majdaka d anapada i prica lazi i pitanje zasto je dr Antic Branbka nervozna sta to ima jos i koje je sve muke muce , ali tako je lkada se uhvati u kolo sa gvozdenovicem i ostralim . Dalje nije li i ovo pokusaj da se svi zaposleni u ZZJZ diskredituju koji vredno , casno i posteno rade i gde se zna gde koji dinar ide ?Zasto cuti Tuzilastvo kada pravnici kazu da ima elemenat za istragu jer su ugrozeni zivoti ?Dalje nije li ovo jos jedna prica u pokusaju spasavanaj gvozdenovicevog i gorice Bozic BEMAKO prijatelja Ljubise Bozsanca Studija M tj.Di Fest?Dosta vise igranja sa zivotima jel treba opet da se vide umrlice po gradu nasih sugradjana zbog sujeta , lazi i neiustina koja se plasiraju iz ovog trulog staba i sa vise trazi Branka Miholjcic , odmaraj upenziji nemoj ceo zivot tracariti i zasto ako je tako nije poslal Sanitarnu inspekciju u Dom zdravlja ,Covid ambulantu u Novom Naselju da se utvrdi kako je moguce da se skafanderi peru na ruke i koje to posledice mogu biti ?Sramote grada Valjeva ali …KAD…TAD..

      Reply
  3. Е, паланко моја...

    Стручњаци се успаничили, не могу да се састану, не могу да се договоре, а у позадини свега јесте политичка битка, док народ страда. Лепо је имати звање доктора медицине и носити бели мантил, али колико њих су заиста лекари у души, спремни да у оваквим тренуцима дају све од себе.У овом граду, мало је таквих. Ово је за пример и наук, да људи не могу да се доводе по политичкој линији, него по стручности, али то наравно у Србистану никада неће заживети.

    Reply
    1. Sin anarhije

      Odavno je jasno da su svi ti u belim mantilima u sluzbi vladajuce bratije , pinka hepija i ostalih servisa za ispiranje mozga polupismenog srpskog naroda …

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.