Počela predizborna tišina, a u nedelju izbori po posebnoj proceduri

U ponoć je počela predizborna tišina . Pod posebno odredjenim uslovima zbog epidemije korona virusa na 118 biračkih mesta u Valjevu će za ove izbore glasačko pravo imati 77 176 birača.

Predizborna tišina koja je počela u ponoć izmedju četvrtka i petka trajaće sve do nedelje kada će birališta biti otvorena . Preliminarmi rezultati će biti objavljeni tokom noći u nedelju , a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mestima.  

S obzirom da u Srbiji još uvek  postoji opasnost od zaraze korona virusom Vlada Srbije je RIK-u dostavila uputsttvo za sprovodjenje izbora u posebnim uslovima.

U ovom uputstvu se navodi da se unutar glasačkog mesta preporučuje nošenje maske za lice. Maske bi trebalo da budu obezbedjene za sve one gradjane koji ih nemaju. Sami birači  treba da vode računa o fizičkoj distanci od najmanje jedan metar u odnosu na druge birače tokom “izvođenja radnji koje prethode postupku glasanja” i to: provere UV lampom da li je birač glasao na drugom biračkom mestu, utvrđivanja identiteta birača, provere da li je birač upisan u izvod u birački spisak, uručivanja glasačkog listića, obeležavanja birača sprejom. Birači bi u odnosu na članove biračkog odbora takođe morali da budu udaljeni najmanje jedan metar, a tokom utvrđivanja identiteta birača potrebno je da on kratkotrajno ukloni masku sa lica.

U Zaključku Kriznog štaba se navodi da se tokom glasanja birač mora  nalaziti iza paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja , koji predstavlja “mehaničku barijeru za prenošenje kapljičnih infekcija”. Neophodno je takođe obezbediti udaljenost paravana za glasanje od najmanje jedan metar.

Članovi biračkih odbora od zaštitne opreme dužni su da nose i maske i rukavice i kad god su u mogućnosti neophodno je da operu ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi ili da koriste dezinfekciona sredstva.

Među članovima biračkog odbora neophodno je osigurati fizičku distancu od najmanje jedan metar, a dužinu kontakta sa birčima treba da smanje na najmanju moguću meru. Prema Zaključku Kriznog štaba, nijedan pojedinačni kontakt birača sa članovima biračkog odbora ne bi smeo da bude duži od 15 minuta.

Ukoliko se tokom izbornog procesa pojavi bilo koji simptom kovida 19 kod člana biračkog odbora, dužan je da o tome obavesti predsednika tog tela. On je, sa druge strane, u obavezi da o tome informiše dežurnog epidemiologa nadležnog instituta, odnosno Zavoda za javno zdravlje, a osobu sa simptomima korone neophodno je privremeno smestiti u odvojenu prostoriju za izolaciju do dolaska sanitetskog vozila.

Biračko mesto mora biti dezinfikovano, provetreno I očišćeno I pre samog početka glasanja , ali I za vreme glasanja.

Prostor treba da bude organizovan na način da uvek postoji fizička distanca od jednog metra između birača, a u slučaju gužve, treba da se obezbedi prostor za čekanje u redu ispred prostorije.Fizička distanca između birača u redu treba da bude najmanje jedan metar.

U Zaključku Kriznog štaba navodi se i da ne izbori ne mogu da se odvijaju u prostorijama u kojima su se lečile osobe obolele od kovida, niti u prostorima gerijatrijskih ustanova i ustanova socijalne zaštite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.