Epidemija nekom majka, a nekom maćeha

Za vanredno stanje i nemogućnost rada najveći broj gradjana ima samo jedan komentar: Ne ponovilo se. Ipak epidemija je sudeći po zaradama pojedinih gradskih čelnika i načelnika, gradjanima možda  maćeha, ali je  nekom i  majka. Zarade je objavio list Napred, a gradjani burno reagovali. Zašto su tako reagovali kad se sve može objasniti, nije poznato. S puno razumevanja pokušaćemo da objasnimo:

List Napred u prošlom broju , objavio je zarade čelnika grada i načelnika od kojih  se mnogima zavrtelo u glavi. Vrtoglavica je najverovatnije opravdana jer su u pitanju zarade koje su ostvarene u vreme epidemije , mart i april mesec kada većina gradjana Valjeva nije imala mogućnost da radi, a najveći broj privrednika je morao da zatvori vrata svojih radnji, proizvodnih pogona. Tako je većina ostala da čeka uplatu države u iznosu od 30 000 dinara kako bi se sastavio kraj sa krajem.

List Napred poziva se na podatke dobijene po osnovu informacija od javnog značaja i navodi :    

“- Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović radio je puno radno vreme i u dane verskog praznika i isplaćeno mu je za mart 145.693,86 dinara, a za april 145.242,7 dinara, dok je njegov zamenik dr Zoran Živković za isto vreme primio nešto preko 123 hiljade za mart, a za april 122.638,11 dinara.”

S obzirom da je gradonačelnik u Valjevu uspeo da implementira poseban Konrad sistem čime nas je proslavio u Srbiji , a uspešno je uzdrmao i Krizni štab države koja je morala poslati stručnjake u kontrolu uspostavljenog sistema, razumljivo je da je njegova zarada morala vredeti za dva meseca koliko i zarada skoro 9 Valjevaca koji su u tim mesecima čekali državnu pomoć. Tendenciozni samo mogu zaboraviti kako je komandant komandovao svojim medijima : “Atomski sleva, million, atomski s desna po još million. I ciklično to treba ponavljati”. Lako je posle bitke biti general, trebalo je biti komandant nedeljom u 4 ujutro, dobro oko 6, ali nedelja je, pa organizovati pionirske odrede da se pomogne u prodavnici jer deca ko deca vole ujutro malo da odspavaju. Sada je valjevskoj javnosti i jasnije zašto je u Službenom glasniku objavljeno da neće biti Džez festa jer nema para. A odakle bi ih I bilo? Samo su apoteke, trgovine i gradonačelnik radili.

Ipak nisu samo oni , bar tako prenosi Napred, već i članovi Gradskog veća, koje se nijednom nije sastalo.

“- Plaćeni članovi Gradskog veća radili su, takodje, puno vreme na Veliki Petak i prvi dan Uskrsa, Miroljub Ivanović, koji je stariji od 65 godina, primio je po 98 hiljada i više, a Žarko Kovač u oba meseca po preko 101 hiljadu dinara.”

I ovi iznosi gradjanima su sigurno razumljivi jer je za Veliki petak i Uskrs bio neradni dan pa da bude još gore policijski čas . Novinar Vamedie recimo u tim danima na ulici je sreo samo policiju, u razgovoru ispred zgrade uprave sa policijskom patrolom upravo je komentarisano kako nigde nikog. Ali to nije bio vreme mirovanja za članove Veća. To što ih nismo videli ne znači da oni nisu bili tu . Jer i u Boga se veruje , a niko ga nije video.

Napred prenosi da je bilo još velikih pregalaca:

“- Načelnica Gradske Uprave Jelica Panjković Tešić zaradila je u martu 125.875, a u aprilu 125.474 dinara, dok su plate njene zamenice Dragane Djenić oba meseca bile preko 113 hiljada dinara.”

Ne treba biti zlurad , trebalo je sve te dane uskladiti rast plate sa rastom broja obolelih, izvesti aproprijaciju , kalkulaciju, proveriti da li je sve po sistemu koji je poseban , vanredne isplate, vanredno stanje.  Na kraju,neko treba jednom i da odgovara , ako nešto nije bilo u dve cifre iza zareza.  

Ako su radile one, udarnički su se poneli ,kako piše Napred i načelnici odeljenja:

“- Najviše novca u vidu mesečne zarade inkasirao je rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove, sa najdužom isplatnom listom, na kojoj je prikazan redovan rad, rad neradnim danom, noćni rad, prekovremeni rad, sa kojima je nakupio neto zaradu od 106.659,73 dinara u martu i od 91.445,3 u aprilu, računajući i 13.144,89 dinara za dva dana verskog praznika.”

Dakle, rad danju, rad noću, ujutro uveče, rad kad niko ne radi , kad se spava , ruča, možda neko I kafu pije , pa izvinite kolege iz Napreda , logično je da je lista podugačka. Šta ste mislili da je lista Allije Sirotanovića , onog sa deset dinara , šlemom I sijalicom, bila manja? Ne, nego rad u rudniku je rad u rudniku. Tu nema lakog I teškog posla, sve je to rudarenje!

Napred u tekstu pominje i jednog komunalnog inspektora sa platom u martu od 89 hiljada i u aprilu 84 hiljade .

Nekako je to i logično, morao je načelnik nekom da načelnikuje.

Komunalni policajci stupili su u štrajk jer im rad nije u potpunosti isplaćen.A i zašto bi bio kad smo ih vidjali, znamo da su radili , da su dežurali. Opet Pravda je zadovoljena time što ih bar nisu kaznili.

Ozbiljan rad po pisanju Napreda zabeležen je i u turističkoj inspekciji:

“- Za svoj redovan, noćni i prekovremeni rad plaćeni su, rukovodilac  Turističke inspekcije Gorica Božić sa 91.444,27 dinara u martu i sa 81.728,29 dinara u aprilu, a jedan od dva turistička inspektora primio je 72.571,36 dinara za rad u početku, a u nastavku  vanrednog stanja 65.121,48 dinara.”

Ako ima nekog  da nisu jasne ove cifre ili da se pita kakav turizam za vreme epidemije, lako je objasniti. Iz Valjeva se do destinacija Vrnjačka banja, Selters banja, KBC Dragiša Mišović putovalo svakog dana.  Neki Valjevci prvi put su posetili bolnicu Dragiša Mišović, to je trebalo tristički propratiti. Logično je da je upravo kontrolom turističke inspekcije omogućen nesmetan tranzit za Sajam u Beogradu. Da turistička nije kontrolisala ko cepa karte u sanitetu pa ko bi?

Sad kao pravoslavci možemo reći – Nek im Bog oprosti što su radili na praznike i crveno slovo. Kao gradjani možemo da dvostruko budemo zahvalni što je ukinuto vanredno stanje jer koliko bi to na kraju koštalo? A kao ljudi, ako znamo da je plata lekara u Covid ambulanti bila u proseku 70 000 da su pobrojane zarade malo niže od lekara u Covid bolnici ?

A, to? Pa, još iz vremena rimskog prava važi jedna sentenca: Nema pravde medju nejednakima.

Ali ima i ona druga da je Pravda spora ,ali dostižna.

Pa sad pravde možda jednom i bude, ali obraza, e to je druga priča…

10 comments on “Epidemija nekom majka, a nekom maćeha

 1. Tatjana

  Šta reći, a ne zaplakati ? – Upravo tako, žalosno ali istinito- samo se zapitajte da li su svi trgovci koji su radili svo vreme vanrednog stanja u tzv. prvim borbenim redovima odmah iza lekara realno zaradili svoj MINIMALAC- bruka i sramota, ali oni se nigde ne spominju iako su naporno radili za sve NAS – pozz za sve radnike i radnice u trgovinama i veliko VAM hvala na Vašoj požrtvovanosti i nesebičnosti

  Reply
 2. dragica pantelić

  Na žalost , bilo nas je i bolesnih. I to ozbiljno. Kovid 19…bolovanje 28.985,04 za ceo mesec. Da čovek umre, ne bi ni saznao koliko smo humano društvo. A možda bi bilo i bolje da je ostao u zabludi. Teško onom ko mora da se leči i izdržava porodicu u Srbiji.

  Reply
 3. Nenad

  Ovde se ne zna ko je veći cenzurisano?!! Dal kradonačelnik, dal ovaj
  Tečorino, dal načelnica Gradske uprave i njena zamenica, a ove
  cenzurisano u Odeljenju za inspekcijske poslove, prosto su cenzurisano
  narodne pare iz gradskog budžeta!!! Tu su prednjačili ovi cenzurisano u
  Komunalnoj i Turističkoj inspekciji , sve “STRUČNJACI“ sa kupljenim diplomama,
  a sve to nepismeno, ubibože!!! Eto, naprimer, ova kradonačelnikova devojčica,
  sa kupljenom diplomom nekog fantomskog fakulteta, kao šef Turističke
  inspekcije, brdo novca za nepostojeći izvršeni rad, jer, cenzurisano, osim
  metle i džogera u drugu tehnologiju se ne razume…al, MLATI li MLATI nezasluženi
  novac!!! Bando , SRAM VAS BILO, TE VAS SRAM BILO!!! Ima li kraja vašem
  cenzurisano???

  Reply
 4. Izbori

  Šta kaže Lazar na ovo,pošto u prehodnom iterviju nije bio upućen u dešavanje rada uprave..A sada uporedite vaše plate sa njihovima..

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.