Počela odbrana od poplava na Kolubari

Do sada je u Valjevu palo više od 30 litara po metru kvadratnom kiše. Hidroakumulacija Rovni može da primi još 11 miliona kubika vode , a Kolubara se u Valjevu izlila zbog reke Obnice.

Kolubsara u Valjevu 22. jun

Kiša u Valjevu pada gotovo bez prestanka već 13 sati , a reka Kolubara se u svom toku kroz grad izlila iz prvog nivoa korita .

U JKP Kolubara kažu da su prvi talas vode uspešno prihvatili: “ Visina vode u akumulaciji sada je 354 metra , a imamo prostora za prihvat još 11 miliona kubika vode i izvesno što se tiče sliva reka koje prima akumulacija , grad nema razloga za bojazan. Kolubara je nabujala zbog reke Obnice koja je enormno nadošla . Jablanica je recimo na svom minimumu i pod kontrolom“, kaže direktor Kolubare Zoran Mitrović.

akumulacija Stubo Rovni 22.jun

On napominje da su u JKP Kolubara uvedena 24-časovna dežurstva , a da se izveštaji na svaka dva sata šalju MUP-u sektoru za vanredne situacije . „Na svaka dva sata imamo merenje, neprestano smo u kontroli svih objekata i u svakom trenutku ukoliko bi se nešto desilo imali bismo pravovremenu informaciju. Situacija na brani je redovna i reke koje mi prihvatamo su u potpunosti pod kontrolom“, objašnjava Mitrović.

Izvesno je da u ovom trenutku akumulacija štiti grad s obzirom da kontroliše protok vode . U suprotnom nivo u reci Kolubari izvesno bi bio daleko viši nego što je sada , a to je već slika koja podseća na 2014. godinu i čije ponavljanje niko ne želi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.