IZBORI 2020 Zavetnici : Ekonomski patriotizam i očuvanje suvereniteta

*Izbori 2020*

Pod rednim brojem 12 na izbornoj listi za republičke izbore je Srpski sabor Zavetnici. Ekonomski patriotizam, borba za raskid ugovora o readmisiji migranata, borba protiv usvajanja zakona o istopolnim brakovima  i usvajanje Zakona o zaštiti teritorijalnog integriteta, sve su to delovi programa Zavetnika sa kojim izlaze pred gradjane Srbije na izbore 21. juna.

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program Zavetnika za reubličke izbore , ova lista potpise je sakupila još pre izbijanja epidemije korona virusa. Njihov redni broj bio je broj 3, ali je njihova lista , kako je rečeno odbijena iako za to nije bilo osnova . Nova pozicija Zavetnika na izbornom listiću biće 12.

“Sve to što se dogodilo govori da smo mi jedina suštinska opozicija . Nastavili smo još hrabrije odlučnije I doslednije da otvaramo ključna pitanja. Ipak ograničeni smo i prostorom i medijama, a ono što se dešava na medijskoj sceni jeste diktiranje tema gde mi ne možemo da iskažemo naše stavove. Mi se ne upuštamo u politikantsvo i vredjanje već pre svega izosimo predloge i svoje stavove . Okosnica našeg programa jeste ekonomski patriotizam i mi smo ga pripremili kao odgovor na stanje u našoj privredi, poljoprivredi, društvu i svakom domaćinstvu u Srbiji”,  rekla je potpredsednica i jedan od osnivača Srpskog sabora Zavetnici Milica Djurdjević.

Oslanjanje na sopstvene resurse jeste rešenje po mišljenju Zavetnika , a grad Valjevo jedan je od očitih primera pljačkaških privatizacija . Upravo stav Zavetnika i jeste da se subvencije daju i domaćim privrednicima pa čak i da ovdašnji privrednici budu favorizovani . “ Sve se radi na tome da se napravi još dublji jaz izmedju bogatih i siromašnih i zato moramo da budemo spremni . Skromna pomoć koju daju nije rešenje već samo odlaganje rešavanja problema. Posebna je priča raspodela te pomoći po kojoj su jedna apoteka i recimo frizerski salon dobili istu pomoć , a sve apoteke su zaradjivale u doba epidemije dok saloni nisu”, navela je Djurdjević.

Politika desuverenizacije i razgradnje svega što je postojalo mora biti prekinuta, smatraju Zavetnici.  

“Smatramo da naša država mora biti celovita i nezavisna. Ne postoji više šerif koji nama može da lupa packe kao što je to bilo. Svi oni koji su nas bombardovali , kupovali naše resurse po niskim cenama, sada imaju svoje probleme. Čega se mi to plašimo i zbog čega ispunjavamo i ono što se od nas ne traži? Posetili smo Preševo i tamošnje stanovništvo koje ne zna da li će se sutra probuditi u novoj državi, Velikoj Albaniji. A već se priprema scenario te lažne države Kosovo po kojoj bi mi njima dali i Preševo i Bujanovac , a oni nama Leposavić. Dakle oni bi nama dali ono što je naše?”, upitala je Djurdjević.

Ona je navela da se u Srbiji sprema usvajanje zakona o istopolnim brakovima što Zavetnici neće dozvoliti jer , ako se to desi, kako je navela , kao narod smo završili svoju priču. Istovremeno potpredsednica Zavetnika skrenula je pažnju I na situaciju sa migrantima I sporazume o readmisiji istih iz zemalja EU. Po njihovom mišljenju sve to mora da stane jer migranti nisu socijani slučajevi već zdravi I vojno spremni muškarci:

“Predložićemo da se raskine taj sporazum o readmisiji. Podnećemo inicijativu sudu da se ugovor koji Srbija ima još iz 2007 godine raskine . Jer ovo je invazija, a ne zbeg. Potrebna nam je saradnja sa dijasporom, ali ne na način na koji se to sada radi samo kada treba da daju donacije za neke humanitarne akcije. Borićemo se protiv svakog ko želi da se obogati na račun naših ljudi koji iz inostranstva žele da ulažu u našu zemlju. Mi nemamo kao država ministarstvo za djasporu , ali imamo ministarstvo za integraciju u EU. Da li je to u redu?”

Zavetnici će se založiti i za usvajanje Zakona o zaštiti teritorijalnog integriteta koji jedini , kako je Djurdjević objasnila,  mogu sačuvati celovitost naše zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.