Danas izbori

      1 коментар на Danas izbori

Danas se u Srbiji održavaju izbori na sva tri nivoa vlasti:republički, pokrajinski i lokalni. Birališta će danas biti otvorena od 7h do 20h.

ilustracija glasačkih kutija(izbori 2016)

U Valjevu će se danas na 118 biračkih mesta glasati  za dva nivoa vlasti, republički i lokalni. Glasačko pravo ima svaki punoletni državljanin Republike Srbije upisan u Birački spisak, bez obzira da li je dobio obaveštenje, odnosno poziv za učestvovanje u izborima – dovoljno je da prikaže lični dokument sa slikom.

Izborna tišina traje do zatvaranja birališta u 20h što znači da na biračkim mestima ne sme biti političke propagande, skupova I saopštavanja procene rezultata izbora.

Glasanje na dva nivoa za poslanike republičkog I odbornike lokalnog parlamenta podrazumeva da će gradjani na biralištima u Valjevu dobiti dva glasačka listića na kojima se zaokruživanjem redog broja ispred naziva liste  gradjanin/ka izjašnjava kome daje svoj glas.

Na listiću za lokalne izbore gradjani Valjeva moći će da glasaju za jednu od devet lista koliko učestvuje na lokalnim izborima. Glasački listić se smatra nevažećim ukoliko je zaokruženo više rednih brojeva I ukoliko se nedvosmisleno ne može utvrditi za koju izbornu listu se glasač odlučio. Odbornički mandati  potom se raspodeljuju  između izbornih lista srazmerno broju dobijenih glasova koji je osvojila svaka od izbornih lista.

Niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao.

Birači koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica mogu da glasaju kod kuće.Da bi ostvarili ovo pravo RIK je predvideo rok prijavljivanja za ovakav odblik glasanja počev od petka do 11h ovog prepodneva.

Glasanje se ove godine odvija po proceduri I preporukama Vlade Srbije , a u skladu sa merama suzbijanja širenja korona virusa.

Vamedia će pratiti i izveštavati o izbornom danu u Valjevu, a nakon zatvaranja birališta informisati gradjane o rezultatima glasanja.

1 comment on “Danas izbori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.