Dok se pominje uvodjenje novih mera – Valjevci opušteni po pitanju epidemije

Broj obolelih od korona virusa od početka epidemije u Valjevu je 209. Iako po podacima u protekla 24 sta nema novoobolelih , u Valjevu je primetno da broj novoobolelih sporadično raste. Valjevci su prilično opušteni u pogledu epidemije i ponašanja dok sa republike poručuju da bi neke mere mogle ponovo biti uvedene.

10h/ subota/27.jun

Četvoro Valjevaca trenutno se nalazi na hospitalnom lečenju dok je u kućnoj izolaciji 10 osoba. Porast broja obolelih zabeležen je upravo u nedelji koja je ostala iza nas dok je novim zarazama pethodio period od gotovo 20 dana bez novih slučajeva zaraze.

U samom gradu primetno je da se predložene mere, a koje se odnose na nošenje maski i održavanje fizičke distance uglavnom nepoštuju. Gradjani sa maskama primetni su u redovima ispred banaka i pošta dok iako je preporučeno da se maske nose u javnom prevozu teško se može videti da ovu meru iko poštuje.

10h subota 27.jun

Bašte valjevskih kafića i restorana gotovo su prepune i u toku dana  dok je u večernjim satima u njima uopšte teško pronači mesto.  U najvećem broju slučajeva ni oni koji rade u trgovinama, ugostiteljskim objektima, prevozu ne nose maske.

Predložene mere odnose se i na ponašanje i obaveze prilikom organizovanja slavlja, a kojih je sve više .  Predlaže se organizatorima slavlja i drugih većih okupljanja u zatvorenom da upozore sve prisutne na postojeće mere zaštite , obezbede prostor  za muziku udaljeno 2-4 m od gostiju, podijum za igru površine oko 4m za par  i da imaju evidenciju gostiju kao i raspored sedenja uz poštovanje svih mera socijalne i fizičke distance između stolova, kao i mere koje se odnose na poslugu. potrebno je upozoriti starije od 65 godina na rizik.

U Valjevu se evidentno nijedna od ovih mera nepoštuje, ako se negde i poštuje broj onih koji to čine sveden je na statističku grešku. Okupljanje u zatvrorenom prostoru dozvoljeno je do 500 osoba dok je broj ljudi na otvorenom neograničen. U gradu je uveliko  vreme matura , punoletstava, godišnjih okupljanja generacija, ali I venčanja.

10h subota 27.jun

Da bi u slučaju nastavka ovakvog stanja stvari I istovremenog porasta broja obolelih moglo doći do ponovnog uvodjenja mera potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom boravka u Briselu :

“Ako ne budemo disciplinovaniji insistiraćemo na uvođenju mera”, rekao je Vučić, i dodao da će sačekati još neki dan,”Da vidimo da li će se promeniti ponašanje i podaci o broju zaraženih, pa da se proceni da li da preduzimamo mere da u cilju zaštite živote i zdravlje ljudi”, zaključio je predsednik Srbije.

Jedna od mogućnosti koja se pominje jeste i da je moguće da gradovi i opštine u skladu sa procenom situacije u vezi epidemije mogu i same proglasiti vanrednu situaciju kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije.

Nove sporadične najave svedoče da bi rad kafića i uopšte ugostiteljskih objekata ponovo mogao biti ograničen. U Valjevu se očekuje i početak rada bazena, ali je za njihovo otvaranje neophodna saglasnost i jasno uputstvo države.

Posle gotovo sedam kišovitih i tmurnih dana u Valjevu je vreme konačno lepo, toplo i sunčano. Sve ovo doprinosi činjenici da smo se kao gradjani prilično opustili po pitanju korona virusa. Ipak, shodno brojevima novoobolelih sa republike pitanje je da li zaista treba biti u toj meri opušten?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.