Za sada nepoznato kada se održava sednica Skupštine

Vanredno stanje u Srbiji je ukinuto 6.maja , a po zakonu Skupština grada trebalo bi da se sastane u roku od 30 dana kako bi odluke Štaba bile potvrdjene. Za sada nema informacije kada će Skupština biti održana.

Uvodjenje vanrednog stanja umnogome je promenilo prvu polovinu ove godine , ali i sam sistem odlučivanja . Odluke je u vreme vannrednog stanja donosio Štab za vanredne situacije , shodno zakonu nakon ukidanja vanrednog stanja Skupština ima rok od 30 dana da se sastane i podrži odluke Štaba. Ukoliko se to ne dogodi , odluke bi mogle biti nevažeće.

Po za sada ne zvaničnim infromacijama na narednoj sednici Skupštine trebao bi da usledi još jedan rebalans budžeta. To bi bio drugi po redu rebalans budžeta s obzirom da je prvi rebalans usvojen već početkom februara samo dva meseca nakon uopšte donošenja odluke o budžetu. Prvim rebalansom planirana su sredstva u visini od 3,6 milijardi dinara, odnosno u odnosu na planirani budžet sredstva su povećana  za 237,5 miliona dinara .

Iako se verovalo da bi upravo ta sednica mogla biti poslednja u ovom skupštinskom sazivu zakonski trebalo da se odbornici sastanu još jednom zbog vanrednog stanja.

Novom sednicom trebalo bi da predsedava Mihailo Milutinović , aktuelni zamenik predsednika Skupštine , s obzirom na realne okolnosti smrti predsednika Milorada Ilića.

Dok odbornici opozicije ukazuju na neophodnost održavanja sednice aktuelna vlast se po tom pitanju ne oglašava. Izborne kampanje koje su uveliko u toku očigledno su trenutno važnije.

Ipak, ne treba zaboraviti da su  ovaj skupštinski saziv obeležili  apsolutizam, bahatost I uvrede na račun neistomišljenika . Sa govornice su pljuštale ružne reči I metafore u kojima su prednjačili gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, odbornici SNS-a Milan Gajić I Aleksandar Ranković koji su se javljali gotovo uvek kada je po njihovom mišljenju trebalo braniti neodbranjivo. U to sazivu novinari nisu bili dobrodošli, a odbornicima je smetalo kako su izgledali na fotografijama dok im je koncentraciju narušavao zvuk tastature lap topa.

Uvrede I podsmesi pljuštali su pod imunitetom govornice , a neretko mogli su se čuti I disonantni tonovi pa I netrpeljivost medju koalicionim partnerima . Odbornici SNS-a , ali I SPS-a bespogovorno su usvajali odluke koje je predlagalo Veće iako ni samo Veće nije funkcionisalo na principima demokratije već isključivo po volji gradonačelnika .  I pored ružnih reči upućenih na račun koalicionog partnera od strane naprednjaka , odbornici socijalista su vojnički dizali ruke  dajući na taj način legitimitet sednici I donetim odlukama.

Potpuni konsenzus postojao je I u slučajevima povećanja odborničkih dnevnica , povećanja naknada za rad u komisijama pa je svaki odbornik pojedinačno za četiri godine inkasirao oko 4 000 evra , a rad Skupštine bio je za mnoge samo dolazak zbog dnevnice. Na žalost u toj sali najveći broj odbornika nikada se nije javio za reč.  

Za vreme ovog saziva naprednjaci su izbacivši iz svojih redova odbornika Milana Markovića ostali praktično bez većine I sa 25 odbornika. U medjuvremenu vidjeno je I da su koalicioni partneri koji su sa naprednjacima ušli u skupšitnu na njihovoj kvoti ili prelazili u redove SNS ili pak bili u problemu kakav je slučaj bio  sa Novom Srbijom I odbornikom Radovanom Vlajkovićem.

Na poslednjoj sednici Skupštine trebalo bi po nepisanom pravilu I da se sumiraju rezultati pa da se na osnovu ekspozea gradonačelnika Gvozdenovića prilikom postavljenja na mesto prvog čoveka grada mogu uporediti I rezultati rada u protekle 4 godine. Šta je to obećano? Šta je to uradjeno?

Na listama ove dve partije većinski su ista imena odbornika sa već navedenim manirima. Sad je pitanje da li će zaokret na prvom spratu doneti promenu I u Skupštini? Ili da li će Skupština grada Valjeva konačno biti ono što je bila, dostojanstvena demokratska institucija u kojoj se odluke donose ne zbog pritisaka I samovolje pojedinaca već nakon korektne rasprave uz uvažavanje stavova svih odbornika uz poštovanje demokratskih procedura I poslovnika?  

11 comments on “Za sada nepoznato kada se održava sednica Skupštine

 1. Dragane moj

  Pa mozda su kod socijalista ista imena sto se tice ovih sto vredjaju, a kod naprednjaka su skroz druga imena, budimo objektivni.

  Reply
 2. Igor

  Mlafi kandidat Lazar Gojković je izgleda unro nemir u redove socijslista i zbog toga sad žvaka svi smo kso iszi. Ne gospodo iz sps-a, vi ste parazitirali i prisvajali tuđe uspehe.

  Reply
 3. Goran Markovic

  Eto opet u komentstima vokabular gvozdenovića vredjate druge partije i pravite Lazaru Gojković samo minusa i onda se postavlja pitanje pa ko to iz SNS ne zeli uspeh da bi SNS pobedio, ali ne mozete da se sakrijete iza laznih imena i kao podrske Lazaru.Tako da ste smešni .O kojoj listi pricate jel o Rsticu , jel i onoj 26 na listi ? Da ne nabrajam.Bolje ili ćutite ili koristite normalnu komunikaciju.

  Reply
   1. Goran Markovic

    Pa kada nemate mozga da shvatite pisanje i vaše budalastine da treba samo vredjati ne prolaze kod Gojković Lazara i kod Djordja Milanović koji neće nasedati na vaše priče i smradovske igre koje potiču iz kabineta ..najuspešnijeg.. grafonacelnika u Srbiji a grad u ponoru.Pametni su ti momci i takvi nećete proći pa .😃😃

    Reply
  1. Istina je tamo negde

   Od kada je Markovic Goran poceo da pohvalno pise o socijalistima ovde svi ostali poceli pisati protiv socijalista. Slucajnost? 🙂

   Reply
 4. sve je isto

  Isto kao da je održana,jedino su ostale pare od apanaže šatro odbornicima

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.