Za izveštavanje o Konradu 1,6 miliona dinara

Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se Vujić televiziji iz stalne budžetske rezerve isplati 1,6 miliona dinara za izveštavanje tokom vanrednog stanja. Odluka koju je Štab doneo je po mišljenju pravnika nezakonita , a u svakom slučaju moraće da je potvrdi Skupština. 

Gvozdenović/screenshot/VTV

„NALAŽE SE Odeljenju za finansije Gradske uprave grada Valjeva da u skladu sa Ugovorom POV. br. 80-28/2019-01 od 24.09.2019. godine, iz stalne budžetske rezerve izvrši plaćanje iznosa od 1.641.600,00 dinara Vujić televiziji Valjevo za izveštavanje tokom vanrednog stanja ( u periodu od 18.03.2020. do 06.05.2020. godine ) , po računu broj 34/20 od 07.05.2020. godine.“, saopšteno je sa sednice Štaba održane 26.maja.

Kako je Štab za vanredne situacije uopšte doneo jednu ovakvu odluku za sada nije poznato, ali pojedini članovi Štaba tvrde da odluka nije zakonski  moguća.

Proverom svih Saopštenja sa sednica Štaba lako je utvrditi da valjevski Štab nikada nije dao nalog da se angažuje Vujić televizija za ovu vrstu poslova niti da je takva mogućnost razmatrana na sednici . Korak dalje, moguće je ustanoviti da Vlada Srbije nikada nije donela odluku niti bilo kakav pravni akt kojim bi lokalnim samoupravama bilo omogućeno sklapanje ugovora sa ovom tematikom.  Dakle, zakonski osnov ne postoji.

U samom nalogu Štab se poziva na ugovor koji je grad sklopio sa Vujić televizijom 24. septembra prošle godine , a koji je u potpunosti bio  nedostupan javnosti. Istovremeno nije moguće pronaći ni tender  koji je prethodio potpisivanju samog ugovora . Ali ugovor i način njegovog nastanka izvesno bi trebalo da budu  tema za pravosudne organe. Dakle na osnovu kog tendera je ugovor potpisan? Na osnovu kojih kriterijuma tv izabrana?

Pojedini izvori navode da je ugovor proistekao iz plana o postupanju u vreme vanrednog stanja koji je usvojen prošle godine. Da li je onda moguće da je samo VTV potpisao takav ugovor i na koji vremenski period? Zauvek? Da li su i druge televizije bile obaveštene o tome?

Ugovor nosi oznaku POV, a pojedini tvrde da se radi o poverljivom ugovoru. Ipak Uredba o načinu i postupku označavanja tajnosti podataka odnosno dokumenata jasno navodi da se dokumenta koja su poverljiva označavaju slovom “P”. Oznaka POV dozvoljena je za korišćenje samo u sudskoj praksi označavanja dokumentacije.

https://www.paragraf.rs/propisi/uredba_o_nacinu_i_postupku_oznacavanja_tajnosti_podataka_odnosno_dokumenata.html

Na pitanje koje je Vamedia postavila drugim televizijama u Valjevu jednoglasni odgovor je da nikada nisu čuli ni za šta slično niti ih je iko kontaktirao tim povodom.

Grad bi sada po mišljenju komandanta Štaba Gvozdenovića iz budžeta trebao da izdvoji 1,6 miliona dinara za izveštavanje u vreme vanrednog stanja jednoj televiziji? Da li su i ostale valjevske televizije izveštavale ? Jesu. Da li su to činili i drugi mediji u Valjevu? Jesu.

Da li je Štab razmatrao angažovanje bilo kog medija? Nikada.

Odluka koju je doneo Štab moći će da bude sprovodiva samo u slučaju da je potvrdi Skupština grada Valjeva . Za sada nije poznato kada bi se Skupština mogla održati, ali ni da li će Gvozdenović imati većinu za ovakvo raspolaganje novcem gradjana? Ako je valjevska javnost burno reagovala na plaćanje sa donatorskog računa aktivnosti koje nisu bile predvidjene ugovorom , kako bi javnost reagovala na ovakvu odluku , odnosno njenu verifikaciju?

Ipak , ne treba zaboraviti da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović pomenutu televiziju obilato koristio za svoju promociju  u vreme vanrednog stanja . Upravo na ovoj televiziji je u više navrata , pa čak i u pokušaju ispravke , ponovio da se radi o „konrad virusu“. Na ovoj televiziji je otvarao i zatvarao pijacu, objašnjavao „zamor kadra“, a takodje naveo i  „neke italijanske delegacije u poseti Eparhiji“.

Da li je onda to izveštavanje koje sada treba gradjani da plate bilo na visokom nivou? Najvišem. Više od ovog ne bi ni valjalo.

12 comments on “Za izveštavanje o Konradu 1,6 miliona dinara

 1. Ivan Valjevski

  VTV je godinama izveštavala tzv. “izbalansirano”. Međutim od pre 6-7 godina ona je očigledno “režimska” televizija u rangu Pinka, Studija B, Hepija… Što bi naš narod rekao “legla na rudu”. Zbog toga je sasvim logično da VTV dobija toliki novac iz gradskog budžeta jer mora sve u superlativima da izveštava o radu gradske vlasti. Dakle, sve ima svoju cenu, pa i novinari.

  Reply
 2. Ana

  Odlican tekst. Podelila sam ga na Facebook-u. Hvala sto tacno i hrabro izvestavate- nadam se da ce bii dovoljno da se mulj zastalasa i da ce se dovoljno razglasiti da Naprednjaci budu primorani da tu sramotu izbegnu tj. odustanu od te nenormalne ideje. Narod cuti, al bar ima medija koji rade svoj posao.

  Reply
 3. Tečorino

  Pa, majku vam lopovsku, za koji doprinos ste isplatili
  ovoj seljoberskoj Televiziji toliki NARODNI novac???
  Ima li više kraja lopovluku Konrada -19, alijas kradonačelnika
  Gvozdenovića???
  Alo, breee, Javni tužioče, alo breee, Valjevska Policijo, imate li
  vi uopšte muda da hapsite ovu bagru, neopevanu???
  Sve vam ovo pamtimo, pa kad ova sekta izgubi vlast, svi će te
  dobiti nogu, pa će te tražiti poso kod Kineza, za leba!!!
  Jednom se LUSTRACIJA mora izvršiti, i po cenu REVOLUCIJE!!!

  Reply
  1. UBLJANIN

   To je ono sto se zna, a ova DVA ORTAKA ko zna koliko je jos para u njihovom dilu. Za ove pare moze da se daju obavestenja i sa MARSA. KOJA GOD DA DODJE STRANKA NA VLAST ZNA SE KAKO FUNKCIONISE se sa VTV-om. Pa ko pravi kampanju za vladajuce ako ne VTV. Pa nije dzabe na mestu vecitog predsednika fudbalskog kluba covek zvani VECITO CRNA MAJICA, i opet ono JA TEBI VLAST A TI MENI MILIONE ZA KLUB I…… DOKLE BRE VISE MALO MU JE 12000000 ZA KLUB PA SAD I PLUS 1,6 ZA ZAJEBANCIJU….. E MOJI SRBI…

   Reply
 4. Mudonja

  Odgovor Milosu,
  Sigurno si mlad pa neznas. Mi nemamo policiju za sve. Mi imamo policiju samo za odredjene gradjane. Ovi koji su na vlasti oni su zasticeni. Njih policija ne sme da dira. Tako je to vec 80 godina. Jedini spas je totalna finansijska blokada placanja svega i svacega u ovoj zemlji. Opametimo se vec jednom. Sada je prilika.

  Reply
 5. Ana

  Ovi ,crveni bi samo revoluciju.Megatrendovci ispadoše intelektualci a diplomci državnog fakulteta ludaci

  Reply
 6. Anika

  Bravo za tekst! Da je vise novinara kao Slavica i Darija- mozda bi istina imala sanse da pobedi sav ovaj jad i ljudsku bedu koja vodi Valjevo. Samo napred, devojke!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.