Brnabić:Vlada Srbije povlači odluku o informisanju u vreme pandemije korona virusa

Nakon što su reagovala sva novinarska udruženja protiveći se odluci Vlade o informisanju u vreme korona virusa, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se povlači odluka Vlade o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva. Brnabićeva je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS  objasnila, da se to radi na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić/rts/screenshot/

U uredbi Vlade, koja će biti ukinuta, piše da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

Brnabić je, gostujući na RTS-u, rekla da je cilj uredbe bio da se obezbedi pravovremeno informisanje građana, ali da se ona ukida kako se ne bi govorilo o ukidanju slobode medija i cenzuri i da se ne bi davao izgovor za takve konstatacije.

“Moja je glupost i moja krivica što smo ovu odredbu doneli”, rekla je Brnabić i dodala da je trebalo bolje objasniti zbog čega se to čini.

Ona je dodala a joj je krivo zbog toga što je ova uredba bacila senku na sve dobro što je urađeno.

“Ukidamo ovo i idemo dalje”, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je u toku gostovanja naglasila da će ukidanje ove odluke sada iziskivati mnogo više rada u borbi protiv lažnih vesti i da će policija umesto da se bavi svojim nadležnostima u cilju suzbijanja pandemije , moraće da se bavi i stvarima lažnih vesti.

„To će nam oduzimati mnogo više vremena, ali u redu tako će sada biti. Imali smo mnogo lažnih vesti i ovo je bio pokušaj da se fokusiramo kako da što pre izadjemo iz ove situacije. Pogledala sam twit Jugoslava Ćosića koji je napisao da nije ratno stanje, ali jeste , ovo je ratno stanje u celoj Evropi, celom svetu. Ne želimo da ovo baca senku na zaista fantastičan posao koji smo uradili do sada. Povlačimo ovo i nastavljamo dalju borbu“, rekal je Brnabić.

Podsetimo novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno je u sredu uveče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, “objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede”.

U gostovanju u jutarnjem dnevniku premijerka je istakla da će se založiti da više ne bude hapšenja i privodjenja novinara. „Neka pišu šta hoće, ali apelujem na novinare da svoj posao rade profesionalno“, rekla je Brnabić.

2 comments on “Brnabić:Vlada Srbije povlači odluku o informisanju u vreme pandemije korona virusa

  1. Ivan Valjevski

    Svako ko razmišlja svojim mozgom zna da je po nalogu Dramosera doneta ova uredba i po njigovom nalogu se ukida. Hteo je da vidi kakve su reakcije, pa kada su i od međunarodne zajednice i od naših strukovnih novinarskih udruženja počeli da stižu negativni komentari, on je kao „zmolio“ Fikusa da stavi uredbu van snage. Svakim danom u svakom pogledu želi sebi da prikupi političke poene!!!!!!!

    Reply
  2. Creator

    Tvoja je sestro, glupost i krivica sto si od prvog dana pristala da se TVOJIM poslom bavi neko drugi …. nema nista gore nego kad covek nema dostojanstvo i svoje ja , vec pristane da za debele novce bude uvlakac …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.