CENTRALIZACIJOM INFORMISANJA DO JOŠ VIŠE DEZINFORMACIJA NA LOKALU

Nacionalna koalicija za decentralizaciju zabrinuta je zbog zaključka Vlade Srbije o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19 kojim se predviđa centralizovano prikupljanje i objavljivanje podataka isključivo preko Vlade ili lica koja ovlasti republički Krizni štab. Ovakvim postupkom gubi se na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija. Takođe,  stvara se i bojazan kod javnosti da je cilj ove mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije.

Kada govorimo o medijima, lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti. To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku.

NKD je sproveo mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije koje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući. Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo se, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale.  

Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije. Potrebno je da Vlada kreira sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji obezbeđuje da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije.

UNS poziva Vladu da povuče zaključak da jedino državni krizni štab informiše o pandemiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na  čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

UNS razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

UNS ponovo podseća da je uloga novinara i medija da obezbede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izveštavanje onemogućava. Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije.

NUNS Zahtev Vladi Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Vlade Srbije hitno pojašnjenje i tumačenje donetog Zaključka broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19.

Od Vlade zahtevamo pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima.

Posebno zahtevamo tumačenje tačke 5 Zaključka, odnosno, da li će mediji i novinari u slučaju pozivanja sagovornika (nezavisnih stručnjaka), sa kojima bi razgovarali o aktuelnim rešenjima države u periodu trajanja pandemije biti izloženi „pravnim posledicama za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja“. Takođe zahtevamo i pojašnjenje o kojim i kakvim posledicama je reč, budući da se iz predmetnog Zaključka to ne može utvrditi.

NUNS podseća da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, a ono se Zaključkom narušava i republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

Smatramo da je pogrešno što se Zaključkom zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu. Time su građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije.

Takođe, podsećamo još jednom na zahtev novinarske zajednice da se omogući onlajn prisustvo svim zainteresovanim novinarima na pres konferencijima Vlade i Kriznog štaba sa mogućnošću postavljanja pitanja. Naša Vlada ima čitavo tim ljudi koji se bavi e upravom i novim digitalnim rešenjima te smatramo d apostoji već neophodna ekspertiza unutar Vlade da se ovakav zahtev sprovede u delo. Ovakav pristup već su preduzele određene zemlje u regionu i pokazalo se kao dobar mehanizam za pružanje informacija većem auditorijumu.

NUNS,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.