U školu možda u junu

      1 коментар на U školu možda u junu

Moguće je da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe u junu, kazao je ministar prosvete Mladen Šarcević. Ovu informaciju sa radošću su dočekali maturanti. Probni testovi organizovani su online, a koliko su učenici za to spremni za sada niko nema potpunu informaciju.

Od polovine marta školarci u Srbiji uče preko posebne platforme I programa RTS-a, a nove informacije koje saopštio lično ministar prosvete Mladen Šarčević ukazuju da bi se deca mogla u školu vratiti u junu.

Izvesno to vreme biće prekasno za maturske ekskurzije pa će I škole morati da počnu sa vraćanjem novca koji su učenici I roditelji uplatili. Ipak valjevski školarci , bar oni završnih razreda se nadaju da bi mature ipak mogli da imaju. “Nismo se ni oprostili kako treba, nismo imali naš poslednji čas I sve što smo planirali za taj dan, uplatili smo bili već majce sa porukama , ali za sada ne izgleda da ćemo ih obući. Mnogo toga smo planirali , ali od toga ništa. Sada možda postoji nada da će nešto od toga biti”, priča jedan od učenika završnog razreda Tehničke škole u Valjevu.

Ipak da li bi zaista mogglo tako biti kako se djaci nadaju pod velikim je znakom pitanja s obzirom da će I nakon ukidanja vanrednog stanja neke mere od postojećih ostati na snazi . Jedna od njih mogla bi da bude da upravo nema tako velikih slavlja kako se deca nadaju.

Oni koji završavaju osmi razred takodje su se nadali svojoj proslavi na različite načine , neke od njih bile su već I ugovorene, ali za sada je tako nešto neizvesno.

Ipak ono što je poznato jeste da će završnih ispita biti , a I prijemnih za fakultete.

Kako je najavljeno za svršene osnovce online probno testiranje će biti sprovedeno po sledećoj dinamici: 22. aprila 2020. – test iz srpskog/maternjeg jezika, 23. aprila 2020. – test iz matematike I 24. aprila 2020. – kombinovani test Svaki učenik će moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno! To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad. Na početku testa, učenici će dobiti obaveštenje o dužini trajanja testiranja. Povratnu informaciju o rezultatima testa učenik će moći da vidi nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna, a učenik će moći da im pristupi i analizira ih, a to će takođe biti moguće logovanjem na platformu sa istim pristupnim nalogom kao i za rešavanje testova. Analize zadataka sva tri testa će biti emitovane i na kanalu RTS 3, u terminima koji će naknadno biti utvrđeni. Za učenike koji nemaju tehničke mogućnosti da rade onlajn test (oni koji ne prate nastavu onlajn), školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu, na dan kombinovanog testa, tj. 24. aprila, kako bi ih odštampale i prosledile roditeljima. Radi efikasnosti i što većeg obuhvata učenika testiranjem, preporuka je da škole na vreme obaveste roditelje i prikupe informacije o potrebama za štampanim testovima.

Koliko deca zaista prate programe I koliko zaista uče ili se sve svodi na izvršavanje zadataka koje nastavnici daju, veliko je pitanje. Za polaganje prijemnih ispita uglavnom su se u Valjevu uzimali I privatni časovi, a I same škole su organizovale pripremnu nastavu. Toga ove godine nema. Na interetu je moguće pronaći sve testove prethodnih godina pa bi učenici mogli da već ranije ostvare uvid u ono što ih očekuje na završnom testu. Ipak , koliko će zaista biti spremni veliko je pitanje,  s obzirom da iako je online rad prilično zaživeo , ovakav način školovanja nije nešto na šta su deca navikla pa su mnogi od njih sve olako I shvatili.

1 comment on “U školu možda u junu

  1. školarac

    To treba ukinuti načisto brate,gubim samo vreme kada mogu da ode i da kupim koju god hoću diplomu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.