Procedura oko izbora Jelene Kalat je završena ili nije?

U zavisnosti koga iz Komisije za izbor direktora u JKP Vidrak pitate za rezultat, zavisi I odgovor. Dok pojedini članovi komisije tvrde da procedura nije završena , drugi pak tvrde da je Jelena Kalat koja je ujedno I jedini kandidat , izbor komisije.

Skupština grada raspisala je konkurs za izbor direktora u JKP Vidrak, a o izboru odlučuje najpre komisija u sastavu predsednik Miroljub Ivanović, članovi: Nikola Popović, Milica Dasović, Dragan Grujičić, Pantelija Živanović, sekretar Rada Marković, Djordje Pavlović.

S obzirom da su izbori već raspisani I da se pred gradskim odbornicima u aktuelnom sazivu nalazi samo još jedna sednica , evidentna je bila namera aktuelne vlasti da ovaj saziv konano nakon čekanja od godinu dana donese odluku o četvorogodišnjem mandatu direktora JKP Vidrak.

Naime, mandat vršioca dužnosti aktuelne direktorke Jelene Kalat istekao 4. juna 2019. godine kada je navršeno tačno godinu dana od njenog postavljenja u status vd. Od tada do danas Kalatova je u nezakonitom statusu vršioca dužnosti skoro godinu dana. Valjevska javnost brzo je bila obaveštena iako ne I zvanično od nadležnih, zašto se toliko čeka na raspisivanje konkursa. Bilo je potrebno da prodje vreme kako bi Kalat ispuila uslov radnog iskusta u trajanju od 5 godina u 7. stepenu stručne spreme. Kako je ista sada uslov ispunila , stekli su se uslovi za odlučivanje.

Ipak, članovi komisije jedinstveni su samo u jednoj stvari , a to je da je Kalat jedini kandidat za ovo mesto.

Vamedia je u pokušaju da sazna da li je Komisija donela odluku o izboru direktora kontaktirala više članova. Verovali ili ne , jedni tvrde da konačna odluka još nije doneta jer nije ispoštovana cela procedura dok drugi tvrde da je Kalatova izabrana I da će se njeno ime kao predlog naći najpre pred članovima Gradskog veća, a potom I gradskih odbornika.

Jelena Kalat valjevskoj javnosti ponajviše je poznata po slučaju stana koji je kao direktor koristila , a koji je dobila po osnovu socijalnog statusa. Poslednja informacija s tim u vezi bila je izneta na konferenciji za novinare Stranke moderne Srbije na kojoj je pročitan odgovor poverenika za informacije od javnog značaja, a  u kom se navodilo da je Kalat podnela zahtev da stan vrati. 

Jelena Kalat

Njen dvogodišnji status vršioca dužnosti u medjuvremenu obeležili su brojni diskutabilni I sumjivi tenderi pa I istrage od strane tužilaštva I policije iz Beograda koja je u više navrata tražila dostavljanje dokumentacije, a poznato je da procesi istrage nisu završeni. Istovremeno poznati su njeni tenderi za ljudske resurse  sjedne strane, čime se popunjavala partijska kvota zapošljavanja, a sa druge strane činjenica da je grad imao  više nego evidentne probleme u održavanju gradske higijene, što su čak I pojedini partijski drugovi Kalatove iznosili. Umesto većeg nadzora grad je JKP Vidrak svake godine izdvajao ogromne sume novca u vidu subvencija pa je tako u 2019.godini grad izdvojio 19 miliona dinara, iako JKP Vidrak prihoduje oko 55 miliona dinara samo od naplate parkinga.   

Ne treba zaboraviti ni čuvenu javnu nabavku veš mašina I mašina za sušenje veša od kojih još dve stoje u magacinu ovog javnog preduzeća. Zaposleni tvrde da nikada nikakav veš nije opran, niti da je ikada iko vidjen da nešto sa istima radi. Bez odgovora ostalo je pitanje gde su od četiri mašine koje su nabavljene završile druge dve?

Nepoznato je da li je ove činjenice u obzir uzela I Komisija koja odlučuje o njenom izboru za direktora. Ako je verovati jednom delu Komisije te činjenice nisu razmatrane , a da li će ih razmatrati Veće I na kraju Skupština koja ima završnu reč, za par dana će biti jasno vidljivo.

Ako je bilo potrebno da zakon o javnim preduzećima bude prekršen kako bi se sačekalo da Kalat ispuni formalne uslove , ključno je pitanje zašto još uvek aktulena vlast toliko teži tome da baš ona bude izabrana? Ili možda jasnije , kome je u interesu da ona bude direkor u naredne četiri godine I zašto?

4 comments on “Procedura oko izbora Jelene Kalat je završena ili nije?

 1. Stojko

  Jelena Kalat je jedna fina gospodja i dobar diretor.Verna svojim menadzerima i njihov slepi poslusnik.Bas kao i dobri Mire Ivanovic.

  Reply
 2. Istina

  Sposobna,

  Ostaje na funkciji, a grad smrdi. Nama ne treba Korona, mi ćemo se u sopstvenom smradu ugušiti.

  Ej Srbijo, prokleta si!

  Reply
 3. Е, паланко моја...

  Не вреди ти сестро ни диплома, ни странка, ни положај директора, када из тебе избија комплекс ЈА па ЈА ….

  Reply
 4. Goran Markovic

  Sta se cekalo do sada?Providni kao flis papir.Dobro je to .Sta bese sa potvrdom o radnom stazu iz Doma zdravlja? Sta rece Tuziladtvo? .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.