Od jutros Valjevo drugi grad u Srbiji po broju potvrdjenih slučajeva korona virusa

Na sajtu Vlade ovog jutra objavljen je podatak da je u Valjevu do sada potvrdjeno 46 slučajeva korona virusa I po podacima Vlade Srbije Valjevo je preteklo Niš I drugi je grad u Srbiji po broju obolelih. Kako Vamedia saznaje još uvek nema preciznog uputstva na koji način I ko će sprovoditi testiranje gradjana Valjeva. Još uvek su nepoznate mere koje država priprema za Valjevo.

Rang Teritorija Vrednost
1 Grad Beograd 173
2 Valjevo 46
3 Grad Niš 37
4 Ćuprija 25
5 Novi Sad 15
6 Kruševac 11
7 Čačak 10
7 Kragujevac 10
9 Vranje 6
9 Kikinda 6

(Tabela preuzeta sa sajta Vlade RS)

Dok broj obolelih od korona virusa raste i država najavljuje posebne mere za grad Valjevo još uvek nije poznato koje I kakve mere su u pitanju. Jedna od mera koja će se sprovoditi u celoj Srbiji pa I u Valjevu jeste testiranje gradjana I izolacija za one kod kojih prisustvo virusa bude potvrdjeno.

Za sada se ne zna ni gde će , a ni ko će vršiti testranje s obzirom da je Zavod za javno zdravlje praktično van rada jer trenutno samo par laboranata I jedan epidemiolog rade, a logično je da tek par lica nisu u fizičkoj mogućnosti da obave obimnije testiranje.

Vamedia u dve zdravstvene ustanove u Valjevu saznaje da za sada niko od osoblja nije poslat niti uključen u obuku za samo testiranje. Izvori iz valjevske bolnice navode da je testiranje ozbiljan posao.” Mi smo lekari, ali nismo epidemiolozi niti smo obučeni za  takav rad. Koliko je iz medicine poznato neophodno je da se podloga odmrzne, koliko je to vremenski zaista ne znam, bris se uzima kao duboki bris nosa I nazofaringealni bris. Još nije počela obuka”, navodi sagovornik Vamedie.

U samim ustanovama saznajemo da još uvek nije stiglo uputstvo o postupanju, ali da se ono može očekivati I u toku današnjeg dana.

Isti izvori za Vamediu potvrdjuju da su trenutno I medicinski radnici u Valjevu na udaru korona virusa pa I da medju njima ima I potvrdjenih slučajeva I kontakata tih slučajeva koji su u izolaciji. Trenutno je van sistema rada pneumoftiziologija za koju se očekuje da bi sledeće nedelje mogla ponovo biti u funkciji jer bi jedan broj medicinara koji je u izolaciji mogao nakon testiranja biti vraćen na posao. U problemu je od juče I anesteziologija gde je takodje tek par anestezioga I anestetičara na radnom mestu.

Gradonačelnik Valjeva I komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović  u gostovanju na Vujić televiziji govoreći o testiranju kaže: “Mislim da će to itekako doprineti da situacija koja je u Valjevu pod kontrolom , ona je u Valjevu pod kontrolom I nema nikakvog razloga za paniku, ali ima razloga za takav oprez…”

Na sajtu Vlade Srbije ovog jutra objavljen je podatak da je korona virus potvrdjen kod 46 gradjana što je u odnosu na sinošnje podatke 5 više. Valjevo je tako na žalost preteklo Niš I drugi je grad u Srbiji po broju potvrdjenih slučajeva. S obzirom da su zvanični podaci takvi da Valjevo u užem području ima 59 073 stanovnika, a u širem 90 312 stanovnika dok Niš  ima u užem području 183 164, a u širem 260 237 stanovnika jasno je da smo gotovo tri puta manji grad od Niša , ali sa većim brojem potvrdjenih slučajeva.

9 comments on “Od jutros Valjevo drugi grad u Srbiji po broju potvrdjenih slučajeva korona virusa

 1. veljaborac

  Sta kazu nasi gradski strucnjaci na celu sa pupljom koliko ima zarazenih u zaostalom Sapcu

  Reply
 2. Goran Markovic

  Treba da se struka pita ali ne ginekolog i sami vidite na Tv da je stručna ekipa infektologa , epidemiologa ta koja daje informacije a ne kao u Valjevu komandant ginekolog koji se igra sa zivotima gradjana i jos kaze pod kontrolom ..pa ljudi on mora hitno da bude smenjen i odmah kod odgovarajuceg lekara da se leci jer broj zarazenih i obolelih se povećava a on daje ovakve izjave i što je još opasnije koliko znam krije gde se još pojavljuju gradjani ili zaposleni u zdravstvenom Ustanovama na koje se sumnja da imaju virus .Kaže sinoć na VTV o Domu zdravlja pa ko odredjuje ko ide u izolaciji jel dr Antic Branka , glavna sestra ili epidemiolog ? Da se na vreme reagovali to se ne bi se desilo u Dz .Naravno Valjevo je nažalost uvek u vrhu negativnosti od kada je gvozdenovic na celu ,a sada su ugroženi životi i on daje neke izjave koje razumna i pametna osoba neće izreći.Ali ovaj čovek nema granica i sada kada je situacija alarmantna jer je u najmnju ruku bahato i dalje ponašanje gvozdenovića sa ne izlaskom u javnost o obolelih jer mislim da bi tada još veća opreznost gradjana bila , dalje gde su robne rezerve , gde je i šta sa novcem grada i jos tuznije kaze videce sa Centrom za Socijalni rad negde oko 200 paketa da dodeli , jel to on i Rstic znaju već koliko .Nije sinoć pominjao ginekologiju u Bolnici da li i tu nešto krije ti koji si dao Hipokratovu zakletvu.Narod u Valjevu je uznemiren ponašanjem gvozdenovića jer nešto i može da se popravi ali životi ne .Sada u Valjevu će najverovatnije biti rigoroznije mere što je nažalost normalno .Nadam se dacemo mi svi uz veliku odgovornost i poštovanje odluka Vlade dobiti i ovu bitku a prevarantima i ne odgovornim nije mesto na pozicijama. gde se sada nalaze poput gvozdenovica .Ovu situaciju prepustiti struci kao i mnogim gradovima ili nam se ne pise dobro a gvozdenovića pid hitno smeniti jer je tako bolje ne samo za Valjevo nego i za Srbiju.

  Reply
 3. Ivan Valjevski

  Normalno i logično bi bilo da gradonačelnik Valjeva pozove gradonačelnika Šapca, gde nema ni jedan građanin zaražen korona virusom i da ga pita kako je on uspeo da drži ovu pandemiju pod kontrolom. Naravno, prethodno da mu uputi izvinjenje za sva ona baljezganja, uvrede i laži koje mu je do sada upućivao. I još nešto najveća “korona” u našem gradu bila je 09.03.2020. god.

  Reply
 4. Dušan

  Zašto Vlada Srbije ne pošalje pojačanje u Valjevo, iz Šapca, Loznice….u bolnici na infektologiji trenutno nema paracetamola i sličnih lekova. Jel može da se pošalje iz Bg? ŠTA SE ČEKA???

  Reply
 5. STRAVA I UZAS

  E OVAKO, SAD SE SRAMITE I POGNITE GLAVU STO NIZE DO ZEMLJE! DOKTOR NESTOROVIĆ UPRAVO JE NA PRVOJ TV REKAO DA NE ZNA STA CE SA VALJEVOM DA MERE NISU POŠTOVANE I DA SE SVE ODALO KONTROLI, ALI SE NADA DA CE SE I TO DOVESTI U NORMALU, PA UDARITE SAMI SEBI SAMAR, SEDITE I ZEVATE U OPSTINI DA BI SE NAPILI ESPRESO KAFE JEL SU SVI KAFICI ZATVORENI, A ZARAZA SE SIRI I SIRI, PA DA SMO IOLE ODGOVORNI I VODILI RACUNA NE BI IZ ZAVODA BILO TOLIKO ZARAZENIH!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.