Korona virus 31.mart: 900 potvrdjenih slučajeva, 23 osobe umrle

U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta 2020. godine registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 477 osobe od kojih je 115 pozitivno i  362 negativno na novi korona virus.

 Do 15 časova, 31. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3561 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Direktor Infektivne klinike KCS u Beogradu Goran Stevanović saopštio je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da je u poslednja 24 časa registrovano 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom i da je zabeleženo još sedam smrtnih slučajeva.

Stevanović je rekao da je, kada je u pitanju borba protiv koronavirusa u Srbiji, ovo najteži dan do sada, u kojem se ukupan broj umrlih popeo na 23, izrazivši bojazan da nam slede još gori dani zbog nepoštovanja predviđenih mera.

“Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti i pokušavamo da izbegnemo mere neophodne da bismo sprečili širenje. Ako nastavimo ovako da se ponašamo, ne postoji zdravstveni  sistem koji će uspeti da zbrine ovoliki broj obolelih. Imaćemo scenario iz Italije i Španije i nećemo moći da pomognemo našim sugrađanima”, rekao je on.

Građani koji imaju simptome oboljevanja od Covid-19 ( povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se odmah, bez odlaganja, upute u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljenje za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura i dato mišljenje za dalje lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.