Paket mera – Novac za privredu I gradjane

Ministar finansija Siniša Mali na konferenciji za medije u Vladi Srbije predstavio je paket mera za privredu , ali I gradjane Srbije u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa. Mali je istakao da je ukupni procenjeni efekat mera  608,3 milijarde dinara (5,178 milijardi evra).

Siniša Mali/screenshot/

“U narednih deset dana biće saopštena tačna procedura isplate iz budžeta Republike Srbije, a vezane za paket mera koje je usvojila Vlada Srbije u cilju obezbedjenja ekonomske stabilnosti . Za sada je poznato da će pomoć preduzetnicima, malim I srednjim preduzećima izvesno ići preko poreske prijave. Isplata po 100 eura svim punoletnim gradjanima odvijaće se nakon okončanja vanrednog stanja dok će mere za privredu nastupiti polovinom maja kada će biti uplaćene minimalne zarade”, rekao je ministar finansija Mali , koji je podsetio da je Vlada već uvela dve mere, pomoć penzionerima u visini od 4000 dinara i moratorijum na kredite.

Ministar je istakao da će se sredstva uplaćivati kvartalno kako bi se izbegla mogućnost zloupotrebe.

Paket mera:

-odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021

– odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu; oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a;

-za  preduzetnike koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru – uplata pomoći u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja – tri minimalne zarade), kao i direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru – uplata pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja) za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu)

– moratorijum na isplatu dividendi do kraja godine, osim za JP

– fiskalni stimulans – direktna pomoć svim punoletnim građanima.

Kako se moglo čuti,mere se ne primenjuju na privredne subjekte koji su: tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto (ne računajući zaposlene na određeno vreme kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja); ili su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15.03.2020. godine.

1 comment on “Paket mera – Novac za privredu I gradjane

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.