Dan grada Valjeva – sad imamo vremena za razmišljanje

Danas je Dan grada Valjeva , zbog mera vezanih za suzbijanje širenja korona virusa, u Valjevu danas nema svečanosti niti predvidjenog koncerta. Da li nam je ovaj Dan grada i atmosfera u gradu konačno pokazala i neke stvari na koje nismo obratili pažnju?

Dan grada Valjeva obeležava se 20 marta počev od 2004 godine kao dan kada je Valjevo oslobodjeno u Prvom srpskom ustanku. Ovaj datum zamenio je datum koji se obeležavao 50 godina , 15.septembar. I sama promena datuma Dana grada bila je jedna od transparentnih poruka da su se u medjuvremenu u društvu dogodile promene.

Za ovaj dan ustanovljena je Svečana akademija , ali i nagrade koje se dodeljuju uspešnim Valjevcima u čak 14 oblasti. Upravo ove nagrade, zamišljene kao priznanje postignućima jednih i podstrek za postignuća drugih vrlo brzo poprimila su jedan drugačiji oblik. Politika je našla način da odlučuje i umeša se pa se godinama već u istoj situaciji nalaze oni koji su nagradu zaista zaslužili i oni koji su je dobili kao izraz partijske zahvalnosti ili naklonosti. O ovogodišnjim nagradama čija dodela izostaje i biće realizovana kasnije tokom godine Vamedia je već izveštavala u tekstu  https://www.vamedia.info/2020/03/studio-m-sa-34-000-evra-iz-budzeta-prvak-medju-dobitnicima-nagrada/

Ali nagrade se dodeljuju već dugo I da li znate dobitnike svih nagrada?

Ne? Onda smo odgovorili na pitanje vezano za odlučivanje I politiku.

Danas kada Dan grada dočekujemo u atmosferi poličijskog časa I zabrane kretanja za lica starija od 65 godina , skraćenog radnog vremena svih trgovina, uslužne delatnosti, zatvorenih restorana I kafića, možda jeste dobar trenutak da oni koji su I Dan grada I nagrade godinama zloupotrebljavali konačno razmisle da li je to bilo potrebno?

Sad dok proleće ulazi u Valjevo I naš grad u kom je sve stalo čeka 20 sati da se bar na neki način oglasi I čini to aplauzom kao znak pdrške medicinskom osoblju, svakom razumnom velika polemika I bitka oko samog datuma Dana grada izgleda besmislena. Politizovanje nagrada zvuči neprijateljski.

Istini za volju, svečanost vezana za Dan grada uglavnom se ogledala u nagradama, večernjem koncertu po meri vlasti I ručku za zaposlene u Upravi. Obični gradjani često nisu ni znali da datum prepoznaju jer drugih aktivnosti nije bilo. Možda je ovo trenutak u kom oni koji odlučuju treba da razmisle da li ima drugih načina da Valjevci budu uključeni u Dan svog grada I na koji način oni mogu doprineti jednoj svečarskoj atmosferi. 

Moguće je da je ovakva nada I razmišljanje nadrealno I da oni koji bi trebalo da o tome odlučuju nemaju u toj meri razvijen društveni interes, ali gradjani koji sada sigurrno imaju vremena za razmišljanje mogli bi da budu ozbiljan faktor u odlučivanju kako žele da izgleda njihov grad na ovaj svečani dan I na koji način I sami žele da se uključe.

Sada kada grad pokušava da zalupi vrata bolesti koja je u tim vratima zaglavila nogu, da li se neko zapita , jesmo li izgubili dovoljno vremena I treba li ponovo da navijemo časovnike, kako bi u svom gradu živeli dostojno njega I sebe?

Čak I da se ne pitate I da će nakon ove pošasti sve opet biti po starom, svi ćemo znati da je postojao jedan takav trenutak kada smo obratili pažnju na Valjevo, a ne samo na sebe u njemu.

Srećan Vam Dan grada!

1 comment on “Dan grada Valjeva – sad imamo vremena za razmišljanje

  1. Creator

    Dan sela Valjeva nikada ne treba ni obelezavati , dok ne postane grad , dok ga ne budu vodili valjevci i dok seoski botovi u nadi za boljim zivotom ne budu jahali po ovom sajtu , a oni su gori neko bilo koja INFEKCIJA …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.