Četiri godine aktuelnog Gradskog veća – Da li je Valjevo to zaslužilo?

Danas će biti održana moguće I poslednja sednica Gradskog veća u ovom sazivu. Na dnevnom redu je čak 14 tačaka, medju kojima I odluka o izboru direktora JKP Vidrak.

Ukoliko ne bude drastičnijih promena Gradsko Veće danas će se sastati poslednji put u aktuelnom sastavu. Većnici će danas razmatrati taksi prevoz I tarife, angažovanje eksternog revizora , izveštaj o realizaciji programa finansiranih iz fonda za zaštitu životne sredine I naplaćenih novčanih kazni u saobraćaju, sistematizaciju radnih mesta u Gradskoj upravi I pravobranilaštvu, a medju predvidjenim tačkama je I izbor direktora JKP Vidrak.

Podsećamo da se po nazvaičnim saznanjima na aktuelni konkurs javilo samo jedno lice Jelena Kalat inače vd direktor preduzeća. Iako su prve informacije iz komisije koja je odlučivala o kandidatu bile oprečne, poslednje informacije svedoče o tome da je Kalat prošla izbor Komisije , ali I da je njena ocena bila jedva zadovoljavajuća. U maniru prethodnih godina niko od članova komisije nije želeo da da zvaničnu izjavu o ovoj odluci, ali je Vamediji napomenuto da predsednik komisije nije Miroljub Ivanović kako je bilo na početku jer je isti podneo ostavku na pomenuto mesto. Šta zapravo znači nezvanična izjava da je kandidat “jedva zadovoljio kriterijume” za sada nije poznato, a s obzirom na način funkconisanja Gradskog veća teško da će biti poznato I nakon današnje sednice.

Današnja sednica je 103 po redu od formiranja aktuelne vlasti u Valjevu, a ne treba zaboraviti da je upravo ovo Veće I ova vlast donela sramnu odluku o zabrani prisustva medija na sednicama uskrativši na taj način pravo da gradjani budu informisani o odlukama koje se donose. S obzirom da je ovo Veće na kraju svog mandata sada se može konstatovati da su izjave I saopštenja koja su data u trenutku donošenja takve odluke , o tome da će medijima biti omogućene konferencije za novinare nakon sednica, izjave članova Veća nakon sednica, a informacije dostupne I u vidu Saopštenja za javnost , bile samo prazne priče I laži.

Od trenutka donošenja odluke o zatvaranju sednica Veća za medije do danas nije održana nijedna konferencija za novinare, a članovi Veća nisu smeli da daju izjave za javnost o istima.

Ipak , pojedini članovi Veća insistirajući pritom na izričitoj anonimnosti, dostavili su informacije da sednice Veća traju jako kratko, da na njima nema diskusije I polemike, da se tačke dnevnog reda iščitavaju I brzo usvajaju. Tako je ostalo zabeleženo da se o budžetima grada kao najvažnijim tačkama dnevnog reda, rebalansima, odlukama o prodaji imovine, nije razgovaralo, a Veće istovremeno postavljalo I  rekorde u trajanju sednica pa je ostalo zabeleženo da je 39 tačaka dnevnog reda usvojeno za 35 minuta koliko je trajala sednica. Neke od njih trajale su I kraće svega petnaestak minuta. Ovaj saziv Gradskog veća ostaće upamćen I po telefonskim sednicama iako nije bilo razloga za hitnost istih.

Samo Veće preživelo je I niz promena u smislu članova. Najpre je ovaj saziv uveo praksu da Gradsko veće umesto ranijih devet ima 11 članova. Promene su bile sledeće:

-2018.godine Gradsko veće  u januaru napustio je David Maksimović, a u martu I Borisav Radojičić , oba člana sa kvote SPS-a

-podnošenjem ostavke na mesto zamenika gradonačelnika Veće je u maju 2018,godine napustio I Dragan Jeremić član SPS-a

-umesto pomenutih u Gradsko veće te godine ušli su Marko Živanović, Žarko Kovač i Zoran Živković.

-ostavku na mesto člana Veća , kako se tada saznalo pod pritiscima dao je član SNS-a Andra Savčić na čije je mesto došao Miroljub Ivanović

-u 2019. godini u septembru ostavku na mesto člana Veća podneo je I David Maksimović sa kvote SPS-a koga je u Veću zamenio Milomir Simić.

U Gradskom veću tri lica imala su platu: Dejan Bogojević, Žarko Kovač I Miroljub Ivanović . Ne traba zaboraviti ni da je Ivanović u Veće ušao kao penzioner, ali mu je Skupština grada na predlog gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića izglasala platu. Iako je tada GVozdenović u obrazloženju zahteva rekao da se radi o odgovrnosti koja je povišena, u javnosti se spekulisalo da je Ivanovićeva penzija zapravo manja nego iznos koji je potom primao kao platu u za rad u Veću.

Ivanović se gradonačelniku zahvalio na jednoj od kasnijih sednica kada je nakon izveštaja revizora u kom je navedeno da tri lica medju kojima I gradonačelnik Gvozdenović primaju nezakonito visoke zarade po osnovu nezakonito dodeljenih koeficijenata, isti za skupštinskom govonicom branio gradonačelnika rekavši da je on glasao za taj predlog I povećanje njegove plate zbog toga što Gvozdenović kao gradonačelnik zaradjuje manje nego njegove kolege u Bolnici, a istovremeno gde god se Gvozdenović pojavi, u šta se kako je rekao lično uverio, gradonačelnika gradjani pljuju I vredjaju.  

Sednica Skupštine najavljena je za narednu nedelju, izbori su za sada još uvek raspisani I održavaju se 26. aprila pa je vrlo moguće da je današnja sednica ovog sastava Veća poslednja. Iako su sednice bile zatvorene za javnost, pravo je pitanje za one koji u Veću imaju morala I odgovornosti da li je ovo Gradsko veće odgovorilo na potrebe gradjana Valjeva I još važnije da li je Valjevo ovakav (ne)rad zaslužilo?    

5 comments on “Četiri godine aktuelnog Gradskog veća – Da li je Valjevo to zaslužilo?

 1. Анонимни

  Kakav ivanović, kakav Gvozdeno ic hahaha, kaki su to likovi smesni😄

  Reply
  1. Ješan

   Valjevo….zao mi je svog grada…gradjana ne…Ne zivim vise u Valjevu, ali ko zivi neka odlucuje ko ce da vodi grad. A ne svi kukaju i glasaju za ista lica vec 30 godina u nazad.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.