*Izbori 2020* Zastoj u kampanji

*Izbori 2020*

Predizborne skupove otkazali su gotovo svi učesnici predstojećih izbora, aIi i oni koji su predvideli aktivnosti vezane za bojkot izbora. U javnosti se sve češće govori o mogućnosti da izbori budu pomereni.

Nakon što je korona virus stigao u Srbiju I broj obolelih iz dana u dan raste političke partije najpre su donele odluku da obustave predizborne skupove koji su bili planirani u okviru predizborne kampanje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi medijima najavio pregovore sa učesnicima izbora o eventualnom pomeranju istih: “Kad je reč o kampanji, razgovaraću sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima o organizovanju što više televizijskih debata. Ukoliko situacija postane teža, znam svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje. Nećemo nipodaštavati rad onih koji su prikupljali potpise i sada učestvuju u kampanji. Mislim da možemo postići džentlmenski dogovor.”

Nacionalni mediji istovremeno prenose izjave pravnika I poznavalaca ustavnih prilika u Srbiji koji pak tvrde da pomeranje izbora ne može zavisiti od dogovora već isključivo od Ustavnih mogućnosti I proglašenja vanrednog stanja.

List Blic prenosi izjavu profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Slobodana Orlovića koji je rekao: Daje ukoliko bi se uvelo vanredno stanje na državnoj teritoriji odlukom Narodne skupštine (čl. 200 Ustava) zbog zarazne bolesti koja ugrožava građane. Po proglašenju takvog stanja mogla bi se doneti mera o ograničavanju, suspenziji i biračkog prava (čl. 52 Ustava) najduže dva puta po 90 dana.

Valjevo:

Političke partije u Valjevu nisu davale posebne izjave povodom odluka centrala svojih stranaka, a od predizbornih aktivnosti koliko je moguće saznati, održavaju se za sada samo konferencije za novinare i manji sastanci u pojedinim MO partija. Iako se očekuje da na lokalnim izborima učestvuje i do 10 što političkih partija što Grupa gradjana, liste su za sada predali SNS i SPS.

Šabac:

List Danas prenosi informaciju koju su objavile Podrinjske novine u kojoj se navodi da je Gradska izborna komisija Šapca poništila  rešenje o proglašenju izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ koje je donela na prethodnoj sednici. Rešenje je doneto u postupku po prigovoru Milana Vasića, jer je komisija konstatovala da su navodi iz prigovora tačni.

– U prigovoru je navedeno da prilikom predaje izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ nije predata sva zakonom propisana dokumentacija. U postupku po prigovoru preispitali smo navode iz prigovora i utvrdili da je to tačno, da prilikom predaje liste nije predato ovlašćenje, odnosno izjava Aleksandra Vučića da je saglasan da njegovo ime bude korišćeno u nazivu koalicije. S obzirom na to da je ta izjava bila neophodna i kao obavezna je propisana uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike, mi smo smatrali da je prigovor osnovan i komisija je taj prigovor usvojila. Nedostatak ove izjave u samom procesu predaje nismo uočili, komisija je napravila previd, mi smo konstatovali da je dokumentacija primljena. Proglasili smo izbornu listu, a nije bilo uslova za njeno proglašenje – rekla je članica Gradske izborne komisije Valentina Lovrin Jevtić.

Ona je navela da je članica Gradske izborne komisije ispred SNS Bojana Čurović pokušala da naknadno ubaci tu izjavu.

– Kada smo gledali dokumentaciju predatu uz izbornu listu, pokušala je da ubaci izjavu, pokušavajući da predstavi da je ista predata u momentu proglašenja izborne liste. Mi smo to videli i ona je u jednom trenutku i priznala da je to uradila – objasnila je Lovrin Jevtić i dodala da je dr Aleksandar Pajić doneo izbornu listu i dokumentaciju koja je uz izbornu listu propisana, dok je drugi deo stajao kod Bojane Čurović, a prenosi Danas.

4 comments on “*Izbori 2020* Zastoj u kampanji

  1. SRB

    Dakle smeniti Gradsku izbornu komisiju u Šapcu! Prvo proglasili, pa priznali da su pogrešili….Mislim….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.