Gradjanski front podnosi prijave protiv ministra Trivana

Građanski front će danas, 24. januara podneti dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine, Gorana Trivana. “Trećem osnovnom javnom tužilaštvu podnećemo prijave za krivična dela Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine iz čl. 261 KZ i Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 268 KZ”, navodi se u saopštenju Gradjanskog fronta koje prenosimo u celosti:

“Smatramo da je ministar Trivan odgovoran zato što nije preduzeo mere iz nadležnosti svog ministarstva, a bio je u obavezi da to uradi, što je za posledicu imalo zagađenje životne sredine, odnosno zagađenje vazduha velikog obima u više gradova i opština u Republici Srbiji.

Takođe, smatramo da je ministar Trivan uskratio pravovremene i potpune informacije o visini aerozagađenja, opasnostima i rizicima po zdravlje građana Srbije, te davao neistinite podatke o uzrocima, razmerama i uticaju aerozagađenja i potrebi zaštite zdravlja stanovništva, odnosno potrebi preduzimanja hitnih mera.

Obe krivične prijave detaljno opisuju ozbiljnost problema zagađenja vazduha zbog kog su naši gradovi danima bili na vrhu liste najzagađenijih u svetu. U Srbiji skoro 7 hiljada građana prevremeno umre usled posledica aerozagađenja, a procenjuje se da oko milion građana Srbije boluje od respiratornih problema i oseća posledice po sopstveno zdravlje svakodnevno. Krivične prijave nedvosmisleno ukazuju na nadležnost resornog ministarstva i ministra Trivana da po zakonu reaguje i zaštiti stanovništvo od ekstremnog zagađenja. U njima iznosimo i detaljne dokaze ne samo da je ovakva reakcija izostala, već i da je ministar svesno obmanjivao javnost i skrivao prave dimenzije problema.

Građanski front je savez političkih pokreta i inicijativa zasnovan na idejama slobode, jednakosti, solidarnosti, socijalne sigurnosti i interkulturalnosti, a čine je pokreti Ne davimo Beograd, Lokalni front iz Kraljeva, Inicijativa za Požegu, Lokalni front Valjevo, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula i Bez straha Apatin.

Građanski front”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.