Zajedničko saopštenje o formiranju grupacija OIS

Donošenjem Uredbe Vlade Srbije, koja je stupila na snagu 8. januara 2020. godine, stvoreni su uslovi, definisani Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, za formiranje grupacije Odbrambena industrija Srbije. Cilj je ostvarivanja strateških interesa Republike Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme kod proizvođača sa većinskim državnim ili društvenima kapitalom.

Grupacijom je obuhvaćeno više od 15 preduzeća koji su nosioci odbrambenih i bazičnih tehnologija. Udruživanjem u grupaciju stvaraju se uslovi da fabrike odbrambene industrije efikasnije osvajaju nove tehnologije i proizvode složene borbene platforme za potrebe Vojske Srbije, kroz jasnu ulogu svakog preduzeća u tehnološkom lancu proizvodnje. Kroz Program razvoja kapaciteta fabrika iz Grupacije OIS, koji donosi Vlada, obezbediće se veći nivo investicionih ulaganja u naše fabrike.

 Cilj Programa, koji zajednički usaglašavaju ministarstva odbrane, privrede, nauke i tehnološkog razvoja, je utvrđivanje potreba za novim tehnologijama, ulaganje u razvoj odbrambenih i bazičnih tehnologija, kao i investiciono ulaganje u postojeće kapacitete fabrika. To znači značajno povećanje proizvodnog i izvoznog potencijala naših fabrika i odbrambene industrije u celini, a indirektno i sposobnosti ostalih proizvođača naoružanja i vojne opreme i njihovih kooperanata, fakulteta i instituta, kao i privrede Republike Srbije u celini kroz jasno definisane „Mape puta odbrambenih tehnologija“.

Formiranjem Grupacije OIS konačno će biti rešeni dugogodišnji problemi dugovanja fabrika koji datiraju iz perioda pre 2013. godine. Stvaraju se uslovi da se završi proces konverzije dugova u kapital poverilaca i da se bilansi naših fabrika očiste balasta iz prethodnog vremena opterećenog sankcijama i bombardovanjem. Biće rešen i dugogodišnji problem društvenog kapitala u fabrikama OIS koji će postati vlasništvo države.

 Za vrednost preuzetog društvenog kapitala država Srbija je u obavezi da investira u razvoj fabričkih kapaciteta minimalno u vrednosti preuzetog društvenog kapitala. Udruživanjem preduzeća OIS otvara se mogućnost za formiranje klastera u pojedinim tehnološki specifičnim segmentima, kao i za proširenje Grupacije sa onim kapacitetima koji poseduju tehnologije od značaja za Republiku Srbiju tj. za razvoj i osvajanje složenih borbenih platformi. Uredba potvrđuje da država Srbija ostaje većinski vlasnik fabrika odbrambene industrije.

Podsećamo, Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme propisano je da strana ulaganja ne mogu biti veće od 49% uz maksimalno pojedinačno učešće stranog kapitala od 15%. Dakle i zakonom i uredbom nedvosmisleno je zaštićeno državno vlasništvo u preduzeću koje pripada Grupaciji OIS tako da ne može pasti ispod 51%, što i jeste ključna pretpostavka za sprovođenje strateških interesa države. Uredbom se stvara ambijent za definisanje jasnog strateškog kursa Odbrambene industrije Srbije, veću uposlenost, očuvanje domaće pameti i sopstvenih tehnologija, usavršavanje inženjerskog i drugog kadra, stabilnost kroz učešće u novim razvojnim projektima, plasman proizvoda za potrebe bezbednosnih snaga u zemlji i jačanje sopstvenog izvoznog potencijala.

HK Krušik

16 comments on “Zajedničko saopštenje o formiranju grupacija OIS

 1. Ostojićka Klomberova

  Srbija zvanično prva po KORUPCIJI u Evropi. Sve što se u Srbiji radi u Državnom sektoru obojeno je KORUPCIJOM.

  Reply
 2. Početnik

  Započeo mafiju Davidović sa Miljanom završio Mladen sa Jeličićem,čije su firme IRMA i KOVAČKI CENTAR?

  Reply
  1. Kratko

   Kovački je firma u suvlasništvu krušika i jugoimport sdpr, nije teško to proveriti. Irma je privatna firma, zna se čija.

   Reply
   1. Čudno

    Ako je kovačnica u suvlasništvo Krušika, zašto onda ima svoje obezbedjrnje,ogradjena žicom i ima posebne propusnice i za radnike kovačnice ne važi na ulasku u Krušik kucanje kartica,sve ovo govori da je Kovačnica vlasništvo samo ne Krušika.

    Reply
 3. мр Предраг М.Вулетић

  Коначно једна лепа вест за ублажавање највеће јеврејске клетве: која нас је снашла *Дабогда имали па немали*.Наиме у некада нам заједничкој Отаџбини имали смо Заједницу индустрије наоружања и војне опреме Југославије ( ЗИНВОЈ) која је имала сличне циљеве као и Одбрамбена индустрија Србије ( ОИС).Посебно је то важно за Крушик као највеће предузеће одбрамбене индустрије које је повећало производњу и продају у периоду од 2015 до 2018 фодине за више од пет пута годишње у односу на ранији период (Видети заједничко саопштење привредних друштава одбрамбене индустрије Србије од 31.12.2019 године ) а коме је нанета огромна штета давањем података страној новинарки земље која је директни конкурент Србији и што је тој земљи донело (не)очекивану корист.

  Reply
 4. Predrag Savić-Bleki

  Koja ozbiljna država ovako krupno pitanje rešava uredbama proturenom kroz vladu 31.decembra? Možda baš i u ponoć, iz pićence…

  Reply
 5. Izvoznik

  OIS a zapošljavaju penzionere,da nije drug Vuletić rešio da se zaposli u Krušik?,tako su nekada Akumulatori uzimali od Francuza akumulatora lepili svoje etikete i prodavali po mnogo većim cenama Rusima,dok nije došao Gorbačov i prestao da kupuje od Ktušika već direktno on od Francuza,Akumulatori propali,hajde druže Vuletiću malo o tome,i uspešnim Alimulstotima

  Reply
 6. Pitalac

  Msgistre Vuletiću da li Vi znate šta znači reč GOSPODIN?pogotovo što ste član krunskog saveta a zajedno ste sa ljudima koji pljuju Srpskoga Kralja,i sve najgore o Monarhiji.Da li.Vi mislite da je to u najmanju ruku kvarno,sa vaše strane?

  Reply
 7. мр Предраг М.Вулетић

  Нису Акумулатори пропали већ је фабрику Крушик Акумулаура купио Зоран Чичак,усусаи капитал и увео у вишегодишњу блокаду.Чичак је оснивач Покрета слободних грађана који су демонстрирали испред главног улаза у ХК Крушик уместо да кажу хвала Наменској која је преузела 72 радника Крушик Акумулатора којима Чичак као власник није исплатио ни плате ни доприносе три године .А од Француза су куповане само поједине компоненте за синтер акумулаторе а на како ви кажете акумулаторе.,Али Срби никад не пропусте прилику – да пропусте прилику.

  Reply
  1. Kralj Petar III

   Ako nisu propali,onda su bili dobri,zašto ste onda rušili Mičoševićs,vikali juriš da bsčkons borili se protiv ljudi sa kojima ste sada i hvalite ih do tako.Nije to pošteno i još član krunskoga saveta.Jednom kad se proda moral zaivek

   Reply
   1. мр Предраг М.Вулетић

    Пошто сте пристојни,одговорићу Ван :
    1-Крушикови акумулатори су заиста били добри јер су добијали уговоре на међународним тендерика и тако је било све до приватизације 2007 године када их је купио оснивач ЈУЛ-а Зоран Чичак.
    2-Нисмо рушили Милошевића него *правног наследника * Социјалистичкоф савеза а зај *наследник* је присвојио сву његову имовину, укључујући и новчана средства у буџету како локалних самоуправа тако и на нивоу државе
    3-Ја нисам са људима против којих сам се борио – можда су ини са мном .
    4-Ја сам именован 30 јила 1992 године за члана Политичког савета Круне Карађорђевића а не Кунског савета.

    Reply
    1. ??????????

     U svakom slučaju ste monarhista,i zajedno ste sa ljudima koji nisu za krunu,morate priznati jako čudno ako nema interesa,a ako ima onda je to sasvim u redu.Drugo,ako je do 2007 bilo dobro u Akumulatorima,ne vidim razlog zašto se ne bi prodalo Čičku koji je i do tada bio u vlasti,i u vlasti sa Miloševićem.Znači da je Milišević bio dobar,samim tim i sistem koga ste rušili i srušili,znači srušili ste i Akumulatore.Premda ste mnogo toga preskočili, a i nije ovo mesto za ovakvu vrstu priče

     Reply
 8. monarhista

  Više se ne javlja član krunskoga saveta i monarhista.Tačno je da Srbi ne propuste priliku da propuste priliku,kao i da monarhista podržava stranku koja je protiv monarhije i protiv Kralja

  Reply
 9. Švajcarac

  Ali zato generalni direktor ima platu 370.000,a među najvećim primanjma su zaposleni penzioneri,plata plus penzija

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.