Za 4 godine nije izgradjen nijedan novi sportski objekat

Na poziciji sportske infrastrukture grad Valjevo je imao 21 milion dinara u 2019. godini . Nije poznato da je Valjevo dobilo ijedan sportski objekat u prošloj godini. Započet je teren na Pećini , ali taj teren posle dve godine najava, započelo je resorno ministarstvo. 

„stadion“ kod zgrade ED 2016-2020

Za održavanje sportske infrastrukture u 2020. Godini Valjevo će izdvojiti 12 miliona dinara I to 4 miliona UFK Valis, 8  grad Valjevo. U prošloj godini za objekte sportske infrastrukture bilo je opredeljeno više od 20 miliona dinara. Koliko je poznato ništa nije izgradjeno. Grad Valjevo čak sportsku infrastrukturu ne pominje ni u kapitalnim investicijama, ali ni u objektima čija je izgradnja značajna za grad.

2018. godine grad je doneo odluku da teren kod zgrade Elektrodistribucije preda UFK Valis na staranje . Ovaj teren grad je u odluci nazvao “stadion” iako on shodno standardizaciji koja je propisana za sportske objekte ne ispunjava uslove istog. Ustanova je na ovom terenu uradila ogradu, zaštitne mreže I koliko je poznato bavila se travnjakom.

plastifikaccija bazena 2012-2016

UFK Valis imala je ulaganja I u SRC Petnica na sredjivanju bazena , ali shodno opredeljenim sredstvima nije mogla biti investitor bilo kakve gradnje . Posao ustanove jeste staranje o postojećim objektima , odnosno održavanje istih , a medju njima su: SRC Petnica , Hala Student, KK teren Student, SRC Peti puk, stadion Pećina.

podizanje balona 2012-2016

Grad Valjevo trebalo bi da bude investitor, ali od toga zaista nema ništa. U prošloj godini agilniji od grada bli su u ministarstvu sporta koje je posle dve godine najave konačno započelo radove na košarkaškom terenu na Pećini . Vrednost radova je 16,2 miliona bez PDV-a, a radovi bi trebali da budu završeni krajem ove, 2020. godine.

Hala Student 2008-2012

U medjuvremenu sportsku halu dobila je Mionica dok su valjevske sportske dvorane istorija same po sebi . Hala “15 septembar” izgradjena 1972 godine po svpjoj starosti je istorijska I ulaganja koja su u nju utrošena poslednjih godinaa bila su više kozmetička ili u službi samoodržanja objekta. Druga hala istorijska je po svojoj gradnji od pre više od 20 godina I dalje je na nivou podne ploče.

radovi do podne ploče

Do formiranja aktuelne  vlasti grad  je imao ulaganja u sportsku infrastrukturu pa podsećamo na neke od realizovanih projekata I radova:  Hala Student, potpuno renovirani teren KK Student, pokrivanje bazena u Petnici, sportski teren u naselju Kolubara II , ali I planska dokumentacija za izgradnju još jedne manje hale na Pećini, projekte za dečija sportska igrališta u Radjevom selu I Četvrtoj školi.

Od 2016. godine do danas Valjevo jedva da je održavalo postojeće objekte iako je budžet grada daleko veći. 

Zanimljivo je da je pored ministarstva sporta nameru ulaganja u sportsku infrastrukturu imalo I Ministarstvo rudarstva i energetike koje  je opredelilo kroz program energetske efikasnosti 12 miliona dinara za rekonstrukciju hale Društva za fizičku kulturu i vaspitanje „Partizan“ u Valjevu.Hala Partizan I dalje je u stanju u kom je I bila , radova nema, a da li će ih uopšte biti pitanje je s obzirom da grad Valjevo kao vlasnik ima samo pravo sudržavine objekta.

Što su objekti bilo koje namene  stariji to je više novca neophodno za njihovo održavanje. Grad jasno je nema nameru ulaganja u ovu oblast u smislu nove izgradnje izuzev sufinansiranja sportskih klubova koji gradske objekte koriste. Koliko je to loša praksa biće vidljivo kroz naredne godine kada ti isti klubovi ne buddu imali gde da održavaju treninge.

Idu izbori I moguće je da će se nesto od obećanja preliti I na sportsku infrastrukturu. Ali obećanja su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović tvrdi da se u Valjevu nikada više nije uradilo pa čak navodi period od 20 godina kao poredjenje. Možda gradonačelnik nije mislio na sportsku infrastrukturu?

7 comments on “Za 4 godine nije izgradjen nijedan novi sportski objekat

 1. Realnost...

  Da nije bilo Poćute nebi bilo ni studenta,toje kadase pogleda zadnjih dvajest možda trideset godina prvi objekat za te namene…Pustite politiku i priče u prazno ,bla,bla..

  Reply
  1. prohod

   Nemojmo se lagati. Nije to Poćuta uradio zato što voli Valjevske klince ili valjevski sport, nego što voli svoje poziciju u politici. A kako je uradio pitajte korisnike te sale na Studentu. Prokišnjava, male i malo svlačionica, dimenzije neodgovarajuće… A onda idite do Uba, Lajkovca i Mionice i vidite kako su tamo urađene sale. Bolje rečeno Hale.

   Reply
 2. Nikola

  Eee dok je naš Dragan bio tu on je sve pare od sporta trošio tamo gde treba, sve je ovo on napravio da naša deca imaju gde da treniraju. Samo da nam se on vrati sve će nam biti lakše.

  Reply
  1. Građevinac

   Kada se Dragance vrati, ima da se otvori i drugi pogon građevinske firme investitora MEDVEDNIK

   Reply
 3. Miki

  Nije više sport što je bio nekad. Sad je sport prejedanje u restoranima, na proslavama, manifestacije na otvorenom. Eventualno takmičenje u laganju. Tu je ova vlast svetski prvak.

  Reply
  1. Imamo a nemamo

   Bolje ništa ne raditi,kada radiš naopako.Cetri fudbalska terena ni jedan nije uslova,tri hale no jedna uslovna,dva zimska bazena ni jedan uslovan.Bolje da nemamo nista

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.