Odbornici dobro zaradili – Gledaj I uči!

Valjevski odborici za tri godine učešća u radu Skupštine inkasirali su oko 300 000 dinara . Za ovaj iznos Valjevac sa prosečnom statističkom zaradom od 48 000 dinara mora da radi 6 meseci.  Oni na minimalcu morali su da rade malo više od deset meseci.

U trenutku kada su odbornici aktuelnog skupštinskog saziva seli u odborničke klupe naknada za rad u skupštinskom zasedanju iznosila je 3 000 dinara . Već u decembru te 2016. godine naknada je povećana sa tri hiljade koliko je bilo desetak godina unazad, na pet hiljada dinara. Ipak na tome se nije stalo. Na 18. sednici po redu početkom novembra 2018. godine odborici su sebi izglasali ponovo povišicu odborničke naknade , ovoga puta sa 5 000 na 10 000 dinara po sednici. Kako je poslednja sednica u 2019. godini bila po redu 38 računica pokazuje da su odbornici već na toj povišici inkasirali do sada po 200 000 dinara . Sa prethodnim povećanjem iznos se povećava .

Ipak to nije sve . Najveći broj odbornika u Skupštini članovi su I skupštinskih radnih tela. I u ovom slučaju odbornici su imali povećanje . Naime 10. avgusta 2018. godine odbornici su sami sebi  izglasali povećanje naknade za učešće u tim radnim telima I to za članove sa dotadašnjih 1000 dinara na 3000 , a za predsednike radnih tela sa 3000 na 5 000 dinara.     Dodajući ove iznose , zarada odbornika se itekako povećava.

Kad je u pitanju sam rad odbornika on se u ovom sazivu u potpunosti sveo na bespogovorno podizanje ruku pri čemu mnogi od njih praktično I ne čitaju dobijeni materijal. Do sada je vidjeno nekoliko odbornika SNS-a koji su za govornicu isključivo izlazili da napadaju one koji ne misle isto kao gradonačelnik I par odbornika SPS-a da pohvale svoje kadrove I najave da će glasati.

Bespogovorno sedenje moguće je samo u sistemu uprava u javnom sektoru dok već I u javnom sektoru zaposleni u javnom preduzeću moraju da imaju neki učinak Ili ozbiljan rad. Nijedan privatnik u Valjevu neće platiti radnika koji sedi I povremeno podiže ruku .

Iako Valjevci apatično gledaju na politička dešavanja istovremeno bi ova računica mogla da bude ključna za odlučivanje o političkom angažmanu. Mogućnost da Vam neko plati što povremeno podižete ruku ne ukazuje se tako često , tek svake četvrte godine. Činjenica da je vremenski za tu aktivnost potrebno ponekad samo sat ili dva vremena dodatno bi mogla biti ohrabrujuća.

Ono što bi Valjevce eventualno trebalo da zabrine jeste činjenica da u skupštinskim klupama sedi 51 odbornik pa je iz budžeta za ovaj oblik rekreacije izdvojeno do sada više od 15 miliona dinara .

Zašto je više od 15 miliona?

Na sednicama Skupštine ne zaradjuju svi odbornici isto. Predsednik Skupštine I njegov zamenik zaradjuju mnogo više . Predsednik Skupštine Milorad Ilić iako penzioner od Skupštine je dobio status zaposlenog pa Ilića u poslednjem izveštaju pominje I državni revizor ukazujući na nezakonito visoku zaradu.

Njegov zamenik Mihailo Milutinović najbolje je prošao finansijski . Pored redovne zarade u Filijali za zapošljavanje gde stoluje sa direktorskom platom , angažman u Skupštini započeo je sa naknadom od 45%  plate određene po koeficijentu utvrđenom za obavljanje te funkcije iz radnog odnosa da bi već u decembru 2017. godine taj procenat porastao na čak 75%, što je u tom trenutku iznosilo oko 60 000 dinara. Uz učešće  u radnim grupama po rešenju gradonačelnika u kojima naknade nisu definisane od strane Skupštine, Milutinović je uspeo da do sada sa zaradom na mesečnom nivou nadmaši I predsednika države Aleksandra Vučića. Od njega bi mogla učiti I premijerka Ana Brnabić  koja takodje zaradjuje manje .

Odbornici su dakle dobro zaradili , a ne treba zaboraviti da humanitarnih aktivnosti od njih nije bilo. Brižljivo su čuvali svoju apanažu ističući da zapravo vrede mnogo. Možda kao partijski poslušnici, ali kao ljudi?

5 comments on “Odbornici dobro zaradili – Gledaj I uči!

  1. Alkatraz

    Ova dvojica na slici Kaplar i Klomber,da žive negde u Americi sedeli bi na stolici ali nekoj drugoj.Kvarnijih ljudi u istoriji Valjeva,od postanka grada do danas nije bilo

    Reply
  2. Moral

    Kada jednom izgubiš čast,ceo život više nemaš šta da izgubiš,kao ova dvojica koji su čast izgubili davne 90g

    Reply
  3. Sećanje

    Do 2012g, nadoknada je bila 3000din,po sednici,sednica su bile jedna u tri meseca,znači 12000din, godišnje i celo Valjevo.je kukao,sada svi ćute.Neko.jr lud u ovoj lepoj priči,a najviše tadašnja Pobeda za Valjevo,i na tačke dnevnoga reda, kao preobimne…………

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.