Da li je vreme za Tužilaštvo I sudove?

Pred sam kraj prošle godine na mesto vd direktora Cetra za kulturu postavljen je pravnik Nemanja Rasulić. Rasuliću je ovih dana istekao mandat vršioca dužnosti, a raspisanog konkursa za ovo radno mesto nema.

Manir aktuelne vlasti da na mesta vršilaca dužnosti postavlja lica bez odgovarajuće stručne spreme u smislu ispunjenja zakonskih uslova bio je vidljiv pre godinu dana kada je na mesto vd direktora Centra za kulturu postavljen Nemanja Rasulić, pravnik. Kako se tada moglo videti u njegovom CV bilo je jasno da Rasulić ne ispunjava zakonski uslov koji kaže da je za vd direktora neophodno ispuniti uslove kao I za direktora. Na ovu činjenicu ukazao je tada odbornik DS-a Duško Rakić: “Molim Vas da me ispravite , ali koliko je poznato za vršioca dužnosti direktora I direktora važe isti uslovi, u nekim slučajevima tri ili pet godina radnog iskustva Ovde jasno vidimo da se to krši. Ne razumem čemu ta žurba da se postavi čovek ako nema osnovni uslov”.

Ovo pitanje nije dobilo odgovor iako za stolom predsedavajućeg sede čak tri pravnika sekretar Djordje Pavlović pravnik, predsednik Skupštine Milorad Ilić pravnik I zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović pravnik.  Tri pravnika očito “nisu pročitala Zakon” , a kako oni nisu, ne treba zameriti ni odbornicima što zakon nisu čitali pa su Rasuliću izglasali nameštenje čime su praktično doveli Skupštinu grada u situaciju da krši zakone Republike Srbije.

Takvo postupanje ipak za valjevsku javnost nije bilo novina s obzirom da je Skupština pokazala ozbiljan manir da zakon prekraja I prilagodjava sebi izmišljajući zakonsku mogućnost tehničkog mandata. U neka normalnija vremena takvoj jednoj izjavi Skupština bi se verovatno grohotom smejala , ali aktuelno vreme I nedemokratska praksa  da se glasovi plaćaju gotovo da su izmamili aplauz aktuelne koalicije .

Ako je Skupština postavljenjem Rasulića jednom prekršila zakon logično je bilo očekivati da se greška ubrzo ispravi. Ali nije. Rasulić je na mestu vd direktora ostao zakonskih godinu dana na koliko vd može biti postavljen. Sada kada je taj rok istekao nema konkursa za ovo radno mesto što Rasulića dovodi u sitaciju da krši zakon potpisujući ugovore iako po zakonu više nema pravo potpisa.

CV koji je podeljen odbornicima prilikom izbora Rasulića na mesto direktora izgledao je ovako:

Rukom dopisan staž I radno iskustvo od 9 meseci. Još jedan pravnik dakle priložio je CV za koji je znao da zakonom neće biti moguće njegovo postavljenje.

Zašto je sve ovo moguće?

Tajni izbori direktora, neispunjavanje uslova, kršenje zakona toliko su postali česti da na ove pojave gotovo više niko ne reaguje. Ako ne reaguje javnost, ne reaguju odbornici , ne reaguju plaćeni pravnici grada, možda je vreme da reaguju oni kojima je posao da reaguju. Tužilaštvo I sudovi.

4 comments on “Da li je vreme za Tužilaštvo I sudove?

 1. Valjevac

  Nema Tužioca u Valjevu. Kada cveta korupcija i kriminal nepotizam u Valjevu to znači da nema Tužilaštva i da ne rade svoi posao. Sa porezima i doprinosima jedan Tužilac košta godišnje oko 3000000 dinara puta njih 10 pa vidite prul saradnici torškovi. Pola miliona € koštaju godišnje Tužilaštva u Valjevu a rezultati rada nikakvi. Kriminal caruje.

  Reply
  1. Radnik

   Valjevac, ima Tuzioca u Valjevu, ali smao da primaju podebele plate ili eventualno da globe sirotinju raju? Zbog ovoga je dragi zemljaci potrebna hitna LUSTRACIJA njih i drugih javnih namestenika, a apsana otom potom?. Pozdrav s one strane alpa. Gde je ovo nemoguce? Gde se za ovakve stvari ide u APS i minimu 5 godina zabrane rada u drzavnom sektoru i javno pojavljivanje, odnosno bavljenje politikom

   Reply
   1. Radnik

    kada ste vec objavili komentar zaboravio sam. Ovde se odgovara licnom imovinom i imovinom povezanih lica. Tako da mozete da ostenete bez iceka, ako stenanelistetu drzavi, sovjim cinjenjem illi ne cinjenjem. A ako nije dovoljno ,,alimentaciju“ od bilo kakve zarade dok ne otpaltite dug odnosno stetu koju ste ucinili?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.