Kapitalne investicije u Valjevu – izgubljene 4 godine života Valjevaca

Od skoro 500 miliona dinara koliko je bilo predvidjeno u 2019. godini za realizaciju kapitalnih projekata utrošeno je samo 123, 7 miliona dinara. Grad Valjevo pod formom kapitalnih projekata i investicija planira sredstva u bužetu i za 2020. godinu , ali je izvesno da s obzirom na brojna odustajanja i prekrajanja tih projekata u prethodnim godinama ali i stepena izvršenja koji se ne saopštava gradjanima, treba biti skeptičan i najave za 2020. godinu shvatiti kao „Može da bude ne mora da znači“.

Kada je 2018. godine usvojen plan kaptalnih investicija on je najavljen kao suštinski parametar i niz aktivnosti u razvoku grada. Kako se na tadašnjoj sednici Skupštine moglo čuti plan je uradjen za više godina pa se u svakoj godini predvidja neka od aktivnosti kako bi se na kraju sve predvidjene aktivnosti realizovale. Da je tako , aaktuelna vlalst već bi uspeh i pobedu, ali i samorpregoran rad oglasila. Ipak nije.

Vrlo brzo nakon neuspeha iskazanog već u prvoj godini rada aktuelna vlast je još jednom apostrofirala da se realizacija projekata predvidja za više godina. Ali iz godine u godinu realizacija projekata je izostajala.

Ako pogledamo plan kapitalnih projekata za 2020 godinu i uzmemo primer saobraćajnice i industrijske zone  videćemo da je ponovo predvidjeno 2 miliona za projektovanje, za izgradnju saobraćajnice  100 miliona dinara . Ostatak od 275 miliona za izgradnju očekuje se od Rpublike. U 2019. godini po dokumentu koji je objavljen u sklopu budžeta izdvojeno je 35,8 miliona za eksproprijaciju i 8,1 milion za projektovanje. Izgradnje sigurno nema dok se projektovanje ne završi. Pogledamo li plan kapitalnih investicija videćemo da je pored 200 miliona za kupovinu zemljišta u 2017. godini na ovoj poziciji zone svake godine predvidjano po 35 miliona za opremanje. Nikada ništa nije opremljeno.. Ipak ako pogledate planove iz prethodnih godina videćete da se nakon prvog plana naprasno cifra smanjila na po 10 miliona za izgradnju stim da na toj poziciji u 2019 godini nije bilo predvidjeno ništa . I to je za sada jedina istinita stavka nula , ništa za izgradnju.

Ništa nije uradjeno ni po pitanju otpadnih voda u industrijskoj zoni. Trafo stanica, ništa. I to je istinito predvidjeno , ništa.

Slede planovi i studija koji su izvršeni pa tu imamo ulaganje od blizu 2 miliona dinara . Za izgradnju ulice Mirka Obradovića bilo je predvdijeno 93 miliona dinara , a tenderom dobijena cena 157 miliona dinara. Isti iznos od 95 miliona ovoga puta predvidjen je za 2020. godinu. Kružni tok 0 bila 0 i ostala . Grad je očito odustao od ove investicije.

Pored studije za zonu , jedio je JKP Vodovod utrošio sredstva na realizaciji smanjenja gubitaka vode u vodovodnoj mreži. U 2019 godini grad Valjevo predvideo je i izradu studije isplativosti postrojenja za preradu vode na Divčibarama 1,8 miliona. Realizovano.

Aktivnosti na ovom polju predvidjene se za 2020. godinu.

Ako ispred sebee stavite plan kapitalnih investicija i planove kapitalnih projekata u prethodne tri godine videćete mnoga neslaganja , videćete i odustajanje od rekonstrukcije Centra za kulturu. Videćete da nema konkretnog sleda u realizaciji koji je najavljivan itekakao pompezno.

Treba li da pomenemo da je izvršenje kapitalnih investicija za prvih 9 meseci prošle godine iznosio samo 11%?

Verovali ili ne , u kapitalnim investicijama i dalje se vodi navodnjavanje sela sa sistema Stubo Rovni. I to 20 miliona. A to je manje za pet miliona nego što je prepisivano 2017, 2018, 2019. godine.  Ipak ne treba se preterano radovati tome jer ta investicija je predvidjena za 2021. godinu.

Dakle u ovom trenutku sem ministarstva finansija i par lica koja su pripremala izveštaj, niko više  u Valjevu nema tačnu informaciju šta se dogodilo sa razvojem, sa investicijama, sa svim onim stavrima koje utiču na bolji život gradjana. A sve je to itekako najavljeno.

Dakle , kapitalne investicije su podložne promenama, odustajanju , prepravkama i nesistematičnom izlaganju gradjanima. Kako je Vamedia pokušala da sazna nešto više o ovim planovima naišla je standardno na sleganje ramenima: „To više niko ne zna“.

Možda niko i ne zna , ali se investicije itekako vide.

A ne vide se?

Nema veze, može to sve u novi plan kapitalno investicionih obećanja . Tu je aktuelna vlast nadmašila sebe .

6 comments on “Kapitalne investicije u Valjevu – izgubljene 4 godine života Valjevaca

  1. ВАЉЕВАЦ

    ПА НЕК ВРАТЕ ПАРЕ НАРОДУ.
    НАРОД ДАО ГЛАСОВЕ, ДАО ПАРЕ ЗА БОЉЕ СУТРА, АЛ „ШИПАК“ ПО НАРОДНОЈ – ЛУДОМ РАДОВАЊЕ.

    Reply
  2. Vladan

    Neznaju gde će pare utrošiti a u Gradcu i ostalim delovima prigraski nemaju kanalizaciju a i vodovod loš pucaju cevi stalno.

    Reply
  3. GANE

    Ovi nemaju pojma kako se vodi grad,ni svoja domaćinstva nevode kako traba .Znaju samo da preko manifestacija i koncerata ugrade sebe a grad ih neineresuje,Valjda će narod pametnije glasati na sledećim izborima,da ova banda nema pristup skupštini.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.