Usvojen budžet za 2020. godinu

Skupština grada usvojila je budžet za 20120. godinu u visini od 3,5 milijardi. Predstavnici vlasti tvrde da je budžet razvojni i podsticajni dok je opozicija iznela zamerke na pozicije poljoprivrede, industrijske zone, ekologije . Mnogo pitanja ostala su na kraju i bez odgovora.

Odbornicima Skupštine grada u kratkim crtama budžet je obrazložio Željko Tabašević načelnik budžeta . „Posebno bih istako da na strani prihoda imamo realno postavljene ciljeve naročito kad je u pitanju porez na zarade koji iz godine u godinu raste . Tu svakako treba napomenuti da se 1,5 milijardi izdvaja za oblast društvenih delatnosti . Može se reći da je ovaj budžet razvojni i podsticajni , postavljeni su ciljevi, imamo 17 oblasti i u njima predvidjene aktivnosti . Imamo i lica koja su odgovorna za sporvodjenje tih aktivnosti Budžet je realan , ne stoje neke zamerke. Izdvojili smo 177 miliona za zaštitu životne sredine“, rekao je izmedju ostalog Tabašević.

Odbornik Stranke moderne Srbije Rafailo Mitrović osvrnuo se u govoru na činjenicuda su rashodi nalik prethodnim godinama i da tu nema nekog pomaka. „ Lično mislim da je trebalo staviti veći akcenat na poljoprivredu. Ne kažem da je opredeljenih 52 miliona malo, ali je svakako trebalo izdvojiti više. Na poziciji aeroozagadjenja nema pomaka , nema ni subvencija za kotlove  gradjanima kao podsticaj za promenu energenta. Čuli smo na javnoj raspravi da je to zakonski nemoguće i da bi ukoliko to subvencionišemo prekršili zakon, ali ja sad moram da pitam . Revizor je ukazao da su dodeljeni koeficijenti na plate funkcionera nezakoniti, to još uvek nije smanjeno i vraćeno . Mene zanima da li je u budžetu za 2020. godinu predvidjeno da se te plate smanje i koeficijenti vrate kako bi to bilo po zakonu? Imam još jednu primedbu , tiče se industrijske zone . Ovde se jasno vidi da je vlast bila zainteresovana samo za kupovinu zemljišta , ulaganja unazad tri godine nema“, rekao je Mitrović.

Mitrović je takodje postavio pitanje vezano i za obroke za 35 –oro dece o kojima se stara Udruženje Andjeli čuvari , ali je ovo pitanje ostalo bez odgovora kao i pitanje vezano za plate funkcionera.

Odbornik Ljubomir Radović osvrnuo se na podsticajna sredstva rekavši da ona nisu velika , ali i na činjenicu da je vidljivo da se sredstva koja stižu sa republike iz godine u godinu smanjuju. „ Ako odete na stranicu Agencije za privredne registre videćete da su ta sredstva, ulaganja za Valjevo 2016. godie iznosila 758 miliona, 2017. god -494  miliona, 2018. godine -472 miliona . Dakle trista miliona manje za tri godine. Kako se na istom sajtu može videti za prvih šest meseci 2019. godine uloženo je 269 miliona dinara. Takodje na sjatu Kancelarije za javna ulaganja vidljivo je da je tamo projekat sanacije kanalizacione mreže na Divčibarama završen. Pa svi mi znamo da nije . Od tog projekta tamo na Divčibarama stoji samo tabla sa rokom izgradnje maj 2018. godine. Kancelarija na svom sajtu navodi i da su sredstva isplaćena izvodjaču. Možda su i isplaćena , ali radovi nisu završeni“, rekao je izmedju ostalog Radović.

Po njegovom mišljenju mnoge stvari su u budžetu ponovljene, izdvajanja za aerozagadjenje gotovo da ne postoje ,  a postoji i realna i utemeljena bojazan da će budžet biti iskorišćen za predizbornu funkcionersku kampanju.   

Kako za vreme rasprave o budžetu gradonačelnik uglavnom nije bio prisutan u Sali , Radoviću je odgovarao zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović koji je rekao najpre da očito nisu dobri podaci iskazani na pomenutim sajtovima. Umesto odgovora da li je kanalizacija na Divčibarama uradjena Milutinović je rekao : „ Nije to sanacija nego izgradnja i tu smo mi uspeli da uradimo mnogo najpre da sprečimo ono što su neki pokušavali da dva puta isto rade projekat je tu , postojala su dokumenta , ali mi smo to sprečili. Tu nema nikakvih problema , postignuta je i niža cena od očekivanog . Zastoj je bio kad se naišlo na stene i to je uključivalo miniranje , to je malo podiglo cenu.  Molim Vas , pogledajte dato je 300 miliona za Dom zdravlja , Kancelarija daje 30 miliona za pešački most na Kolubari, tu je izdvajanje od 60 miliona za projekat bolnice jer to mora da se obazrivo radi to je decenijsko ulaganje i bolje da ne žurimo nego da to posle pokušavamo da ispravimo“, rekao je Milutinović.

Odbornik Radović replicirao je za govornicom Milutinoviću rečima da projekat nije izgradnja već sanacija i da je to napisano u republičkom dokumentu , a potom stavio i primedbu predsedniku Skupštine na vreme govora Milutinovića kao i činjenicu da na postavljena pitanja ne treba da odgovara odbornik već gradonačelnik koji bi trebao da prisutvuje raspravi.

Odbornica Snežana Spajić SMS  budžet je okarakterisala kao konfuzan , a posebno istakla slučaj etno pijace na Divčibarama. „ Ako pogledamo projekat izgradnje etno pijace na Divčibarama videćemo da TO daje 10 miliona, ministarstvo 9, a preostalo treba grad da izdvoji. Potom u planu komunalne izgradnje vidimo da na poziciji turizma grad izdvaja samo 600 000 i to ne za pijacu već meteorološku stanicu. Potom indikatori nisu dobri i to je više nego vidljivo na poziciji aerozagadjenja gde vidimo da je predvijeno da u 2020. godini imamo samo 10 dana sa prekoračenjem dozvoljenih vrednosti, a znamo svi da neće biti tako nego mnogo više. Isti indikatori navodjeni su svih prethodnih godina , a zapravo imali smo deset ili dvadeset puta više dana sa alarmantnim aerozagadjenjem. Zašto nema Fonda za energetsku efikasnost iz koga bi se mogli subvencionisati kotlovi gradjana, da li će se grad više i kada će to biti pozabaviti gradskom deponijom?“ upitala je Spajić.

Odbornici SNS-a budžet su hvalili . Milan Gajić je istakao da budžet nije naučna fantastika, Snežana Rakić govorila je o velikim ulaganjima u obrazovanje , Radojica Rstić o velikim ulaganjima u mere socijalne politike. Za govornicom se obreo i šef odborničke grupe SPS dr Ljubomir Pavić koji je ukazao da nije zadovoljan sa putem u Brankovini ali da će odbornička grupa SPS-a glasati za budžet.

Slobodan Gvozdenović

Završnu reč o budžetu dao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović koji je istakao da su sve zakonske procedure oko budžeta ispoštovane , održana i javna rasprava , date mogućnosti da se amandmanima budžet popravi. „ Sve što smo ovde čuli govori da je budžet dobro planiran. Ne može se svima dopasti. Tvrdnja da je budžet konfuzan ne stoji . Neko pametan je rekao : Ne znam koji je siguran put ka uspehu, ali znam da je siguran put ka neuspehu težnja da se svima dopadneš. Tako i sa budžetom. Ko kako izlaže  i ko je konfuzan neka gradjani zaključe. Činjenica da je po MUDIS-u ovo jedan od tri najbolja budžeta u Srbiji možda za nekog nije dovoljan argument , ali znate šta u životu uvek vidite stvari onako kako vi hoćete . Ovo je vreme informacija , a ne znanja čini mi se . I Informacije možete kreirati uvek onako kako vama odgovara , a onaj ko ih koristi zna zašto to radi. Možda je ovo vreme elektronskih poluintelektualaca , nekompetentnih i agresivnih , čini mi se , govoreći u prvom licu manjine da nametnu svoje mišljenje većini. To je njihovo pravo. Ja zaista ne želim uopšte da ga osporim jer ovo je demokratsko društvo nije Severna Koreja i svako može da kaže šta hoće. Istakao bih samo par važnih tačaka“, rekao je na početku svog govora Gvozdenović.

Medju pomenutim tačkama Gvozdenović se osvrnuo na poljoprivredu za koju je rekao da nisu samo subvencije ulaganje već i infrastruktura. „ Biblioteka , organizovaćemo javnu raspravu da čujemo šta gradjani misle , pozvaćemo i struku koja će dati završnu reč. Neka se narod izjasni. Industrijska zona , svesni ste da nije išlo lako sa dovodjenjem investitora , ali ja sam već razgovarao sa dva ozbiljna nemačka investitora. Sama činjenica da uradjen put Miloš Veliki i da će biti uradjen i put do Valjeva , približava naš grad i rešavanju tog pitanja . Takodje dobio sam uveravanja da će država pomoći u vezi izgradnje ulice u industrijskoj zoni kojom će sve biti i povezano. Nije dobra namera da se stalno osporava industrijska zona. Deponija ? To je tema kad opozicija nema bolju ideju. Sam projekat sanacije i remedijacije se završava . Imali smo situaciju da je u centru deponije bio plac jedne porodice , nerešeni imovinsko pravni odnosi. Uspeli smo da to sporazumom rešimo i pribavimo saglasnost“, “rekao je Gvozdenović čestitajući na kraju gradjanima Valjeva Novu godinu.     

Za budžet je glasalo 37 odbornika, 1 je bio protiv , a 2 uzdržana.

5 comments on “Usvojen budžet za 2020. godinu

  1. Komsija

   „Izbacio“ga je Ekonomski fakultet i Postdiplomske studije – prosek 9,u Beogradu,a koja Vas nevolja muci ?
   Mozda i za takve slucajeve postoji lek?

   Reply
 1. Tabasevic Zeljko

  „Izbacio ga“ je Ekonomski fakultet u Beogradsku ,postdiplomske studije da prosekom 9!

  Reply
  1. ANARHISTA

   cenzurisano,u ovome vremenu ocene nemaju više nikakvu vrednost a ni fakulteti.Laza Paču najbolji Srpski ekonomista je bio lekar

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.