Šta je ova gradjanka u Vidraku?

Na današnjoj sednici Skupštine biće doneta odluka o ponovnom raspisivanju konkursa za mesto direktora u JKP Vidrak. U nepostojećem tehničkom mandatu na pomenutom mestu još uvek je Jelena Kalat koja čak nema ni stalno zaposlenje u JKP Vidrak. Pored pitanja kako Kalatova potpisuje ugovore i plate pitanje je s obzirom na njen status po zakonu , da li ista prava imaju svi zaposleni  i mogu li i bivši vd i direktori da potpisuju u ovom trenutku šta žele u Vidraku?

Jelena Kalat/screenshot/youtube/vtv

Iako prethodni konkurs za izbor direktora JKP Vidrak nije poništen niti je Skupština koja je konkurs raspisala, dobila informaciju šta se dogodilo sa istim, pred odbornicima će se naći ponovo isti konkurs.

U Službenom glasniku broj 8 , 31. 05 . 2019. godine objavljen je konkurs za radno mesto direktora JKP Vidrak. Skupština grada je pre toga na mesto vršioca dužnosti postavila Jelenu Kalat sa mandatom po zakonu od godinu dana. Kalatovoj je taj mandat, po zakonu o izboru vršilaca dužnosti na godinu dana maksimum, istekao 4. juna 2019. godine kada je navršeno tačno godinu dana od njenog postavljenja u status vd.

U Zakonu o javnim preduzećima ne postoji tehnički mandat direktora pa samim tim ne postoji ni zakonska mogućnost da lice koje je bilo imenovano I kome je rešenjem rok imenovanja istekao bilo šta potpiše ili odluči u ime javnog preduzeća. Nejasno je kako je , s obzirom da joj je mandat istekao pre šest meseci, sada samo gradjanka grada Valjeva mogla bilo šta potpisati u proteklih šest meseci? Kalatova čak nije na mesto vd direktora došla sa radnog mesta u kolektivu Vidraka već sa radnog mesta u Domu zdravlja.  Utoliko je još manje jasna mogućnost korišćenja deponovanog potpisa.

Iako Zakon o javnim preduzećima jasno nalaže da uslovi za izbor vd direktora moraju biti isti kao I za izbor direktora najpre Komisija za izbor direktora, a potom I Skupština grada prekršila je zakon s obzirom da Kalatova ne ispunjava sve navedene uslove.

Kako Vamedia saznaje u Gradskoj upravi , Kalatova nije ispunila uslov od pet godina rada u struci sa visokim obrazovanjem pa je to I razlog raspisivanja novog konkursa.

Ali, da li će gradjanka Kalat odgovarati za jasnu zloupotrebu službene isprave u proteklih šest meseci , a po osnovu člana 355. Krivičnog zakona? 

Ceo slučaj mogao bi se posmatrati I sa druge strane. S obzirom da je Kalatovoj rešenjem prestao rok trajanja vd mandata ona je dakle stekla status kao I prethodni direktori I vršioci dužnosti koji su nekada bili u ovom preduzeću. I oni su imali deponovane potpise I pristup pečatu I donosili odluke, da li to znači da bilo ko od njih I sada može doći u Vidrak I recimo potpisati plate ili neki od ugovora,rešenje iz javnih nabavki? Razlike izmedju Kalatove I njih nema. Korak dalje po zakonu u ovom trenutku više prava u javnom preduzeću ima svaki drugi radnik zaposlen na neodredjeno radno vreme.

Ko je dakle lice koje rukovodi javnim preduzećem čiji budžet iznosi više od 250 miliona dinara? Ako ne Valjevcima, ono bar istražnim organima u jednom trenutku, neko će morati I da objasni.

17 comments on “Šta je ova gradjanka u Vidraku?

  1. ваљевац

    Лепа грађанка, бирана по лепоти…….., ал може да буде и лепших од ње.
    Што би народ реко, укуси су различити, плавуше, црнке итд.

    Reply
  2. dedagaga

    Nije samo ONA kriva. Ko je vršio plaćanja na potpis neovlašćenog lica?
    Neka izostane samo jedna plata zaposlenima, otićiće ona sama.

    Reply
  3. Prepostena

    Jadna zena ako je izbace ona mora na ulicu nema gde…
    Tako izjavi na VTVu kad ne lezi vraze ona ne zna koliko ima drzavnih a koliko svojih stanova.
    Bahato do kraja.
    Vucicu sta cekas pod hitno u Valjevo da dodjes i rasteras ovu bandu.

    Reply
    1. Pedja Kolubara 2

      Vučić da rastera bandu? Pa on ih je organizovao i rekao šta i kako da rade.

      Reply
  4. Marica iz Lelica

    Najbolje da je zaposle u opstinu a Goricu Bemako da postave za direktora Vidraka.
    Ona se u sve razume SNS nema sposobniju i skolovaniju medicinsku sestru od nje .
    Posto ih je Zlaja najurio iz obdanista, moraju je negde na neku funkciju postaviti.
    Hoce zena posto poto.

    Reply
  5. Fandja

    Jelena popusti malo Fazanu i bices direktor Vidraka.
    Slusaj Fandju i ne brini, on je glavni Bobin kadrovik a Ljubisa Gazdaricin.

    Reply
  6. Svemir

    Ova gradjanka je po meri bahatih glavonja iz Sive zgrade, koji, svi zajedno, dokazuju da samo ljudska glupost i svemir nemaju granice!

    Reply
  7. Nekom rat nekom brat

    Nije ona gradjanka,ona je izbeglica koja se odlično snašla na kontu rata dok su rodjeni Valjevci osiromašili i išli u rat da brane nju o njemu porodicu

    Reply
  8. Emilija

    Nit lepa nit pametna. Udata je ucila i med.skolu u Va. Svi su poridicno bili u SPS. Muz je prvo zaposlenje dobio za vreme njenog direktorovanja. A gde su ves i masine za susenje vesa.,stari traktori? Ona izvrsava samo radne zadatke gradonacelnika. A sta je sa vd direktorom NSZ Valjevi? Sve vrsioci.

    Reply
  9. Creator

    Tako je u celoj Srbiji , ali sve im je oprosteno jer cemo uskoro imati plate od 900 evrica …

    Reply
  10. ваљевац

    Госпон Мугоша,
    Укуси су различити. Мене само забрињава само када ће се политичка сцена Ваљева почистити.
    Како стоје ствари неће скоро.

    Reply
    1. Goran Markovic

      ,,Marko ,,,, smesan si hehehhe pa moze da potpise i Ludi Milojko , a mozda je mogao i Fazan kada je stalno tamo …jbg, lakrdija ..a sta bese sa tuzbama i za bivsu direktorku Sladjanu Markovic , pa Kalat Jelenu nesto se slabo prica a u proceduri je pred Drzavnim organima ..jel pupljo?Zasto se to krije?

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.